loader
Foto

O poveste norvegiană... cu sunet românesc

Pe 17 aprilie, „Lumea şi noi” a difuzat povestea artiştilor Felix şi Ionuţ Şipoş, tată şi fiu, care vor să-şi îndeplinească în Oslo visul lor muzical. De la ora 20.30, la TVR Internaţional şi online pe TVR+.

 

Lumea şi noi

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Felix şi Ionuţ Şipoş s-au afirmat ca muzicieni - jazz-rock respectiv pop-rock - în România, apoi au dezvoltat cariere asemănătoare. Felix a lăsat amintiri plăcute melomanilor, în anii ’70 - ’80, cu grupurile Transfer (condus de Constantin Ulinici la Iaşi) şi Ethos (regrupat la Oradea, în jurul lui Cornel Cristei şi al lui Vasile Foica). A mai cântat cu Tânăra Generaţie şi RCs Band, dar de la jumătatea anilor ’80 mobilul principal a fost plecarea în străinătate.

Socoteala de acasă nu s-a potrivit cu aceea din târg, decât până la un punct. Reaglutinarea diverselor formule (cu instrumentişti şi solişti români) în Scandinavia a continuat până când Felix a hotărât să revină la învăţământ, cu patalama de la norvegieni. În 1998, primeşte normă întreagă pentru postul de la Şcoala de cultură şi muzică din Oslo. Nu se mulţumeşte cu atât şi urmează cursurile încă unei şcoli, axate pe producţia muzicală, în particular sunet.

La rândul său, Ionuţ s-a trezit în adolescenţă la Oslo, departe de ţara natală şi de prietenii din copilărie. Un şoc pe care nu l-a acceptat uşor. Aşa că în 2002 a revenit la Oradea, ajutat de... muzică. Cel mai mult a cântat cu grupul Peşte Viu... până când şi-a dat seama că nu se poate trăi din cântat. Din 2009 s-a întors la Oslo, cu parte dintre colegii orădeni. Din păcate, deşi şi-au prezentat şi melodiile proprii, în cluburile scandinave tot cover-urile au avut câştig de cauză. S-a repetat, în fapt, povestea tatălui său din urmă cu două decenii. Pentru că astăzi juniorul este în felul său senior într-o firmă de producţie de film din Oslo, cu specializarea sunet, după absolvirea unei şcoli de profil!

Felix tot speră să refacă într-o zi măcar parte din piesele Transfer şi Ethos de pe vremuri, cu sunetul actual. Mai mult, în 2014 fiul şi tatăl au conlucrat cu alţi români şi norvegieni şi au produs un disc mic sub titlulatura Fish Alive, post scriptum la trupa din România – „West from East”. Şi niciunul nu a abandonat ideea revenirii acasă, în muzica ce le-a dat nume, fie şi pentru un singur concert ori disc. Pentru că prima lor dragoste a răsărit tot din estul Europei.

Un reportaj de Doru Ionescu

Un nou sezon "Lumea şi noi", din 6 octombrie 2014! Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

15:30 Punctul critic

Prezintă Bogdan Muzgoci

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik, Raluca Alecu

Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Producător Florenţa Dăscălescu

16:50 Secolul 22

Producător Bogdana Pascal

 
„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, vă așteptăm la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care cântăm, ne distrăm și ne ...

 

#tvri