loader
Foto

O poveste fără sfârşit, luni şi marţi, la „Lumea și noi”

Luni, 31 august, şi marţi, 1 septembrie, de la ora 20.30, la TVR Internațional v-am pregătit un reportaj despre artista-catalizator Rodica Costianu. Cele două părţi ale materialului au fost difuzate, în premieră, în perioada 6-7 mai.

 

Lumea şi noi

Provenită dintr-o familie cu rigori militare - cu un prieten, și apoi viitor soț militar de carieră - după ce a urmat liceul de arte plastice din Galați, a făcut mai întâi Dreptul, și, urmându-și soțul, a lucrat la Casa de copii din Făgăraș.

Aici i-a învățat pe micuții lipsiți de căldura unei familii, să deseneze, să picteze și să facă icoane pe sticlă, în binecunoscuta tradiție a Țării Făgărașului. Iar banii obținuți pe aceste icoane au ajutat la ridicarea unei noi clădiri pentru Casa Copilului.

Dragostea pentru Artă, pentru grafică și pictură a fost însă mai mare, și a făcut-o să urmeze Institutul de Arte Plastice din Cluj. În 2010, cu un curaj la limita inconștienței, a plecat cu fetița ei de 10 ani, la Paris, fără a cunoaște pe nimeni acolo. S-a lovit de nepăsarea galeriilor de artă și a caselor de licitații.

(w882) Rodica Cot

Ea fondează Asociația Pariziană a Artiștilor Români, și încearcă prin această asociație să-I ajute pe tinerii artiști români, de la Paris, și mai apoi din întreaga Franță.

Îl cunoaște pe Steve, un designer de reputație mondială, care, în urma unui accident, este în scaun cu rotile, și îi leagă o frumoasă poveste de dragoste. Se mută împreună la Dreux, un orășel aflat la vreo 80 de km de Paris. Aici intră în legătură cu asociația Terre d’Artistes, aceștia îi deschid o expoziție în sediul asociației.

Cu câțiva artiști din Dreux organizează un schimb cu artiștii din Galați. În iulie 2014, 5 artiști francezi au petrecut câteva zile la Galați, lucrând mozaic, ceramică, sticlă, ceea ce nu se mai lucrează astăzi la Galați. La începutul lui octombrie 2014, 7 artiști gălățeni au participat la activitățile organizate de Terre d’Artistes, la a zecea aniversare, în timpul Târgului de toamnă de la Dreux, târg ce se organizează în fiecare an cu ocazia zilei sfântului Denis.

***

Luni, 31 august, în primul episod aţi aflat povestea Rodicăi Costianu, catalizator al locurilor pe unde trece, cu imagini de la vizita francezilor în România – iulie 2014, și mai ales cu imagini de la Dreux, 4 și 5 octombrie 2014, tema târgului annual de Saint Denis fiind tradițiile medievale ale orașului Dreux.

O explozie de culoare, de muzică, de dansuri medievael, și atelierele artiștilor francezi, alături de cei străini invitați din România, Burkina Fasso, Polonia, Georgia, Maroc.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

În partea a doua, difuzată marţi, 1 septembrie, o vedem pe Rodica în apartamentul ei și al lui Steve, aflat chiar lânga piața central din Dreux. Ea ne reface drumul parcurs de la Liceul de Arte Plastice din Galați, până la momentul hotărârii de a pleca la Paris. Ne prezintă lucrările ei de grafică, și tablourile, ne vorbește despre fata ei de 15 ani, Elena, aflată atunci într-un schimb cu altă școală, din Germania, dar și despre expoziția colectivă de la Paris, unde expune chiar în acele zile, alături de alți artiști, francezi și…români! Artiștii gălățeni aflați la Dreux, spun fiecare, câteva cuvinte despre Rodica.

(w882) Rodica Cot

Este o poveste fără de sfârșit, pentru că ea continuă, în luna iunie 2015, când va reveni la Galați cu artiștii polonezi, pentru că între timp, a participat la Expoziția anuală de Artă Modernă, de la Grand Palais, lucru remarcabil, a avut o expoziție la Brașov, și în martie 2015, după 20 de ani, a deschis o expoziție de grafică la Muzeul de Arte Vizuale din Galați.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

“Sunt atât de mică, și totuși îndrăznesc să am vise mari”, spune ea, cu energie pozitivă, debordantă și molipsitoare.

Un portret de Dan Paul Ionescu!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!


15:30 Punctul critic

Prezintă Bogdan Muzgoci

Co-moderator Dorin Chioţea, jurnalist TVR

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik, Raluca Alecu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Producători: Mihaela Căciuleanu, Florenţa Dăscălescu

Regia artistică Dan Manoliu

17:00 Interviu cu Şerban Foarţă

Prezintă Călin Andrei Mihăilescu

Realizat de Universitatea de Vest din Timişoara

(redifuzare)

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Efectele exceselor de sărbători

Efectele exceselor de sărbători

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

O nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" în care discutăm despre efectele exceselor de sărbători, tratarea bolilor de oase și legătura ...

 

#tvri