loader
Foto

Galerie foto

Nu pentru mine, nu pentru tine, ci pentru noi... la „Lumea și noi”

Sâmbătă, 11 ianuarie, la TVR Internaţional, emisiunea „Lumea și noi” a prezentat povestea cu cântec a Ioanei German.

 

Lumea şi noi

UPDATE: Ediția emisiunii din 11 ianuarie este disponibilă pe TVR+.

Descendentă din familia celebrului Iacob Mureşianu, brașoveanca a avut încă destui muzicieni în familie, la rândul său studiind pianul și flautul. În 1992, după decesul tatălui, Mircea Gherman (om de cultură legat profund de Casa Mureșenilor, acolo unde fiica sa și-a colorat copilăria), Ioana nu mai are stare și pleacă în Belgia, urmată de soțul și de fiica sa. Dar tot nu se simte în largul ei și, în 1997, ascultând impresiile unor prieteni emigrați, alege: Canada!  De fapt, acolo a putut să-și împlinească visul de a se pregăti universitar ca psiholog.

În paralel cu publicarea a două volume de versuri, în 2007 - 2008, la ideea și cu sprijinul Otiliei Tunaru de la școala românească din Montreal, înfiinţează asociația La Muse Héritage Musical, pentru promovarea muzicii culte, în special a celei clasice românești, colaborând deopotrivă cu artişti români şi canadieni. Plus corul „La Muse” pe care îl și dirijează, făcând de asemenea parte dintr-un alt grup, cu care în vara anului trecut a întreprins un turneu în România.

(w500) Ioana Germ

Până aici, merită menționate câteva evenimente organizate de Ioana și prietenii săi, de fiecare dată aducând România pe afișele de peste ocean: „Rapsodies et Ballades” (12 octombrie 2012, sala Oscar Peterson), „La Joie de l’Harmonie” (în cadrul Journées de la culture, septembrie 2012), „Un printemps musical” (Maison des Jeunesses Musicales du Canada, aprilie 2012), „Le son de l’Europe de l’Est” (Gesù, mai 2011), „Libiamo” (Pollack Hall, 9 iunie 2013).

Acesta din urmă este ilustrat și în emisiune (cu un fragment din Erculean, lucrarea scrisă de Iacob Mureșianu, dirijat chiar de către Ioana), după cum, din catedrala Sf Iosif (București, 10 iulie 2013), veți putea urmări mai multe secvențe interpretate de celălalt cor, dintr-o superbă compoziție a aceluiași autor, Monăstirea Argeșului. De menționat că muza corului „La Muse” este ajutată permanent de familia sa – soțul Dan este vicepreședintele asociației, iar fiica Ana Maria este trezorier, cântă și prezintă spectacolele.

Ecourile evenimentelor de anul trecut i-au dat ghes muzicienei să gândească și pentru 2014 un turneu în România, incluzând mânăstiri din Bucovina, de astă dată încercând să aducă propriu-i cor. Ioana nu uită de Ziua Națională a României, pe care dorește să o serbeze la cel mai înalt nivel la Montreal, aducând pe cât posibil și soliști din țară. Altfel, ca la sfârșitul tuturor mesajelor sale, Non mihi, non tibi, sed nobis rămâne motto-ul său - „nu pentru mine, nu pentru tine, ci pentru noi”.

Nu ratați emisiunea de sâmbătă, 11 ianuarie, la ora 20.30, la TVR Internaţional și pe TVR+!

4:00 A doua Românie (R)

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

5:00 Prezenţe româneşti (R)

*Lilian Broca (Canada)

Lilian Broca, artistă vizuală canadiană, cu rădăcini românești și evreiești, a plecat din orasul in care s-a nascut, Bucuresti, cand era un copil. A știut intotdeauna că va fi artistă si dupa ce a absolvit Universitatea Concordia, Montreal, în 1968, a urmat cursurile Institutului Pratt din NY. Desi a ales, initial, pictura, intotdeauna i-au placut mozaicurile, iar acum este o personalitate recunoscută în aceasta arta. Casa in care locuieste impreuna cu sotul ei, David, este un adevarat muzeu. LILIAN a purtat mereu Romania in inima ei, chiar daca de la emigrare au trecut 64 de ani.

Realizator si producător Mihaela Crăciun

(Reluare)
 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri