loader

Nu pentru mine, nu pentru tine, ci pentru noi... la „Lumea și noi”

Sâmbătă, 11 ianuarie, la TVR Internaţional, emisiunea „Lumea și noi” a prezentat povestea cu cântec a Ioanei German.

 

Lumea şi noi

UPDATE: Ediția emisiunii din 11 ianuarie este disponibilă pe TVR+.

Descendentă din familia celebrului Iacob Mureşianu, brașoveanca a avut încă destui muzicieni în familie, la rândul său studiind pianul și flautul. În 1992, după decesul tatălui, Mircea Gherman (om de cultură legat profund de Casa Mureșenilor, acolo unde fiica sa și-a colorat copilăria), Ioana nu mai are stare și pleacă în Belgia, urmată de soțul și de fiica sa. Dar tot nu se simte în largul ei și, în 1997, ascultând impresiile unor prieteni emigrați, alege: Canada!  De fapt, acolo a putut să-și împlinească visul de a se pregăti universitar ca psiholog.

În paralel cu publicarea a două volume de versuri, în 2007 - 2008, la ideea și cu sprijinul Otiliei Tunaru de la școala românească din Montreal, înfiinţează asociația La Muse Héritage Musical, pentru promovarea muzicii culte, în special a celei clasice românești, colaborând deopotrivă cu artişti români şi canadieni. Plus corul „La Muse” pe care îl și dirijează, făcând de asemenea parte dintr-un alt grup, cu care în vara anului trecut a întreprins un turneu în România.

(w500) Ioana Germ

Până aici, merită menționate câteva evenimente organizate de Ioana și prietenii săi, de fiecare dată aducând România pe afișele de peste ocean: „Rapsodies et Ballades” (12 octombrie 2012, sala Oscar Peterson), „La Joie de l’Harmonie” (în cadrul Journées de la culture, septembrie 2012), „Un printemps musical” (Maison des Jeunesses Musicales du Canada, aprilie 2012), „Le son de l’Europe de l’Est” (Gesù, mai 2011), „Libiamo” (Pollack Hall, 9 iunie 2013).

Acesta din urmă este ilustrat și în emisiune (cu un fragment din Erculean, lucrarea scrisă de Iacob Mureșianu, dirijat chiar de către Ioana), după cum, din catedrala Sf Iosif (București, 10 iulie 2013), veți putea urmări mai multe secvențe interpretate de celălalt cor, dintr-o superbă compoziție a aceluiași autor, Monăstirea Argeșului. De menționat că muza corului „La Muse” este ajutată permanent de familia sa – soțul Dan este vicepreședintele asociației, iar fiica Ana Maria este trezorier, cântă și prezintă spectacolele.

Ecourile evenimentelor de anul trecut i-au dat ghes muzicienei să gândească și pentru 2014 un turneu în România, incluzând mânăstiri din Bucovina, de astă dată încercând să aducă propriu-i cor. Ioana nu uită de Ziua Națională a României, pe care dorește să o serbeze la cel mai înalt nivel la Montreal, aducând pe cât posibil și soliști din țară. Altfel, ca la sfârșitul tuturor mesajelor sale, Non mihi, non tibi, sed nobis rămâne motto-ul său - „nu pentru mine, nu pentru tine, ci pentru noi”.

Nu ratați emisiunea de sâmbătă, 11 ianuarie, la ora 20.30, la TVR Internaţional și pe TVR+!

7:00 Telejurnal matinal

* Matinal *Ştiri

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa

Producători Delia Nicola şi Andreea Vişan

Transmisiune directă

8:50 Discover Romania

Producător Diana Ilica

 
Valori culturale româneşti, în programe speciale la TVR, de Ziua Culturii Naţionale

Televiziunea Română celebrează Ziua Culturii Naționale, moment important pentru promovarea și aprecierea valorilor culturale românești. Cu ...

“Cufărul lui Eminescu”

“Cufărul lui Eminescu”

publicat: marţi, 14 ianuarie 2025

În 15 ianuarie, aniversăm 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale, o ocazie specială în care celebrăm împreună ...

“Aventura urbană” - Fălticeni

“Aventura urbană” - Fălticeni

publicat: luni, 13 ianuarie 2025

Într-o aventură urbană specială, vom povesti despre Fălticeni, un oraș mic, care a dat României oameni mari.

 

#tvri