loader
Foto

Galerie foto

Nicolae Covaci: Coreador, taur sau… coridă, vineri la “Lumea şi noi”

Vineri, 1 Mai, la TVR Internaţional, de la ora 20.30 v-am spus povestea unuia dintre cei care au dat nume muzicii româneşti.

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Fără activitate muzicală în Spania, aparent, pentru că singura muzică în care se simte acasă e aceea cântată în limba română. Deşi a avut o melodie superbă şi în playlisturile radiofonice de acolo, despre o posibilă prietenie a unui taur cu un toreador... Este nevoit să trăiască departe, haiduc, dar gândul îi zboară acasă. Poate şi pentru că este unul dintre cei care au dat nume muzicii româneşti.

(w882) Pheonix

Povestea sa - cu cântec, la propriu şi la figurat - se confundă cu aceea a formaţiei Phoenix (iniţial Sfinţii), răstălmăcită în toate felurile de decenii, mai cu seamă după părăsirea clandestină a ţării de la sfârşitul lui mai 1977, spre libertate. După încercarea, fără succes, de consacrare pe meleaguri străine de cele care au influenţat atât de mult, prin folclor, muzica grupului rock timişorean, în mai 1991, Nicolae Covaci şi legenda intrată în imaginarul colectiv autohton s-au întors în realitatea românească.

(w882) Aniversare

După câteva discuri cu noi compoziţii care, în ciuda valorii, nu au mai putut atinge popularitatea hiturilor din anii ’60 – ’70, Nicolae Covaci încearcă acum să revină la proiectele de anvergură din exil. Unul s-a numit „Imperiul Vampirilor”, interpretat greşit de producătorii de la Hollywood, bunăoară. De ultimă oră este un alt concept, vehiculat încă din anii ’90 – „Ante Mioriţa” - dorit să fie pus în pagină cu aport creativ şi interpretativ din afara grupului. Cu membri tineri, actuala componenţă Phoenix renaşte legenda, continuând să cânte hiturile din alt ev, dar şi melodii noi, lansate anul trecut cu discul „Vino, Ţepeş!”. Dacă e mai 2015, la TVR Internaţional e Nicolae Covaci!

(w500) Nicu Covac

„Stau singur şi mă-ntreb de ce-am plecat de-acasă / să fie blestemul de veacuri ce ne-apasă / căci n-am greşit cu nimic, dar cât am pătimit / hulit am fost fără rost de cei ce i-am iubit. // Apus peste apus, ce iute trece timpul / şi zorile s-au dus, ce rece bate vântul / am aşteptat înfrigurat să mă întorc ’napoi / m-aţi judecat, condamnat, dar cine sunteţi voi? // Căci timpul vostru s-a scurs / în umbra marelui urs / dar ghearele v-au rămas în orice îmbrăţişare / astăzi doare sărutul pe obraz. / Dar daţi-mi viaţa ’napoi / ce-am risipit pentru voi / uitând de dor şi nevoi, ani de pribegie / înc-o mie mult n-a mai rămas.”

(w882) Pheonix, V

Foto arhivă: Alex Daneş

Foto TVR: Ioana Chiriţă

Un reportaj de Doru Ionescu.

Un nou sezon "Lumea şi noi", din 6 octombrie! Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

1:00 România literară TV

*In memoriam Nicolae Manolescu

Producător Bianca Sărăţeanu

(redifuzare)

2:00 Un doctor pentru dumneavoastră (R)

* Cataracta, principala cauză de pierdere a vederii

Invitat: dr. Andrei Filip, medic primar oftalmolog, supraspecializare în chirurgia refractivă și a cataractei

În general, cataracta afectează persoanele după vârsta de 60 de ani, dar există şi tipuri rare care apar mai devreme sau la naștere. Vorbim despre prima cauză tratabilă de orbire din lume. Această afecţiune se poate opera în orice stadiu însă, se recomandă o chirurgie timpurie.

* Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Invitat: acad. Maya Simionescu, director Institutul de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu al Academiei Române, preşedinte Societatea Română de Biologie Celulară

Acad. Maya Simionescu, ex-profesor la universităţi din SUA și Canada, cercetătoarea care a obținut multe premii, distincţii și s-a remarcat în cercetarea biomedicală la nivel internațional, vorbește despre progresele spectaculoase care pot ajuta omenirea să trăiască mai bine în viitor.

* Tratarea gonartrozei şi leziunilor genunchiului

Invitat: dr. Dragoş Popescu, medic primar chirurgie ortopedică, Spania

Dr. Dragoş Popescu, ortoped supraspecializat în chirurgia artroscopică şi protetica genunchiului, s-a specializat în Chirurgie Ortopedică şi Traumatologie în cadrul centrului universitar “Hospital Clínic de Barcelona”, unde şi-a desfăşurat activitatea în ultimii 21 ani. Din 2014, tratează pacienţi şi în România. Are o vastă experienţă în transplanturile şi implanturile artificiale de menisc, precum şi în protezarea robotică a genunchiului.

Moderator Ana Maria Ghiur

Jurnalist Lucian Băbeanu

Producător Monica Ancuţa

(Reluare)
 
„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

Internaţionalizarea firmelor româneşti

Internaţionalizarea firmelor româneşti

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Marți, 23 aprilie, de la ora 21:00, v-am invitat să urmăriți în direct la TVR Internațional o nouă ediție ”Investiți în România!”.

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, vă așteptăm la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

 

#tvri