loader
Foto

Galerie foto

"Năpasta", film românesc la TVR Internațional

Sâmbătă, 25 mai, de la ora 23:30, am urmărit drama "Năpasta", ecranizare din 1982 a piesei de teatru cu acelaşi titlu de Ion Luca Caragiale. Scenariul şi Regia: Alexa Visarion

 

Filmul românesc la TVRi

Cu: Dorina Lazăr, Corneliu Dumitraş, Florin Zamfirescu, Leopoldina Bălănuţă, Vladimir Găitan
.
(w882)Dramă. Îndrăgostit de Anca, Dragomir îi ucide soţul. Dar la închisoare ajunge Ion, un pădurar slab de minte, care jefuise cadavrul. După zece ani, Ion, ajuns nebun din cauza bătăilor primite în închisoare, evadează şi se întoarce în sat, unde este găzduit de Anca. Acum căsătorită cu Dragomir, femeia bănuieşte adevărul şi îşi plănuieşte răzbunarea.

.
(w882)Cinematografia noastră nu-și poate refuza o întâlnire cu suflul tragic. Cu eroul tragic: „cerul înstelat deasupra mea și legea morală în mine”. Întrebarea care se pune este următoarea: cine-i în această Năpastă eroul tragic? Anca, rol din care Dorina Lazăr face o reală creație? Dragomir (Corneliu Dumitraș, emoționant de derutat în postura de ucigaș, fiindcă nici el nu pare a crede că a fost capabil să facă o asemenea faptă), Dragomir care se condamnă să trăiască în infern omorând pentru o dragoste peste fire? Ion (Florin Zamfirescu aflat acum în situația de a ne convinge ca e un mare actor), Ion, ocnașul care se sinucide după ce el, inocentul nu a înnebunit ci a fost înnebunit? Poate Gheorghe (un Dorel Vișan într-o compoziție de semitonuri, de abilă efasare), Gheorghe care și-a stricat rosturile vieții și s-a legat de un străin doar ca să poată sta în preajma femeii râvnite? Cine? Niciunul! Pentru că nevoia tragediei de a reface echilibrul lumii nu s-a născut niciodată din calcul. Ori Anca se mărită cu Dragomir dintr-un calcul inspirat de legea talionului. Dragomir așteaptă prescripția calculând avocățește, anii. Gheorghe sugereaza ideea fugii, din calcul, ca să rămâna locul liber, pentru el, răbdătorul. Chiar și Ion în negura minții lui a calculat. Știe că mai are 11 ani de ocnă. Cine este atunci eroul tragic? Niciunul! Pentru că în niciunul nu există mai presus de orice, teroarea vinei personale, directe sau indirecte. Pentru că niciunul nu e posedat de „vina tragică”. (Ecaterina Oproiu - România liberă, 1982, via aarc.ro)

Muzica: Anton Şuteu

* 1982 -ACIN - Premiile pentru muzică şi sunet; Diplomă de onoare - Vivi Drăgan Vasile
* 1983 - Costineşti - Premiul pentru scenografie (decoruri)

21:00 Investiţi în România!

*Programe pentru dezvoltarea imm-urilor şi turismului

Invitat Lucian-Ioan Rus, secretar de stat Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului

Moderator Cristina Leorenţ

Grafică Laurenţiu Năstase

Documentarist & Poster Maker Giorgiana Şuşurincă

Jurnalişti tv: Ana Maria Ghiur, Roxana Segneanu şi Răzvan Onesa

Realizator Cristina Leorenţ

Producător Raluca Amzăr

Transmisiune directă

22:00 Destine ca-n filme

*Maria Dănilă-"Spre acoperisul lumii"

Pe Maria Dănilă nu o opreste nimic. Nici avalanse, nici furtuni, nici căzături, nici degerături, nici imobilizările la pat, cu perioadele lungi de recuperare șsi pericolele cunoscute, sau necunoscute, ale muntelui.

Merge cu hotărâre înainte, mereu înainte, mereu în sus. În viteză de formula 1 spre acoperisș, spre acoperisul lumii, pentru că următoarea destinatie este Vârful Everest!

*Dr Horatiu Moldovan-"Performantă pentru viată"

Destinul a făcut ca alegerea specializării de chirurgie cardiovasculară să fie făcută la vârsta de 9 ani, după întâlnirea sa cu primul român operat pe cord deschis de către renumitul profesor Christiaan Barnard.

Cu acest model în viată, după zeci de ani de activitate în blocul operator șsi la catedră, a devenit ilustru profesor universitar doctor Horațiu Moldovan.

Prezintă Iuliana Marciuc

Redactor Dana Ilie

Realizatori: Silvia Ionescu, Constantin Lupescu

Producător Iuliana Marciuc

(redifuzare)

 
„6,9 pe scara Richter”, film românesc la TVR Internațional

Sâmbătă, 29 iunie de la ora 23.10, TVR Internațional programează comedia „6,9 pe scara Richter”, în regia lui Nae Caranfil.

Programe pentru dezvoltarea imm-urilor şi turismului

O nouă ediție ”Investiți în România!” se difuzează în direct, marți, 25 iunie, pe TVR Internațional. Echipa emisiunii vă dă întâlnire de la ora ...

Monahul-medic Luca Bîlteanu a ales România: „Bolnavul e cel mai mare profesor al meu, iar boala este lecţia supremă”

Marți, 25 iunie, pe TVRi, de la ora 19:00, în direct, la "Un doctor pentru dumneavoastră", despre rolul modelelor în educație, cercetare şi ...

 

#tvri