loader
Foto

Galerie foto

Naiul PanDanei la “Lumea și noi”, sâmbătă 18 ianuarie

Sâmbătă 18 ianuarie 2014, ora 20.30, la TVR Internaţional, Dana Dragomir și naiul său au povestit câte-n lume și în stele… cu cântec! În emisiunea “Lumea și noi”!

 

Lumea şi noi

Ediția emisiunii de sâmbătă, 18 ianuarie, este disponibilă online pe TVR+

Într-un domeniu eminamente masculin, în care fetele aveau cotă cu vocea și dansau după cum le-o ziceau băieții, Dana a riscat și a câștigat. A lăsat pianul pentru nai și, înainte de bacalaureatul liceului de muzică, fusese deja pe scena Sălii Palatului, acompaniată de Rapsodia Română, ori în studiourile Radio România.

Au urmat câteva contracte în străinătate și, la 21 de ani, a trecut oceanul, pentru a lucra pentru un contract ambițios în Las Vegas și Los Angeles. Dar, după un an și jumătate, a fugit unde a văzut cu ochii. Nu în România, unde nu se mai putea întoarce, ci în Suedia.

(w500) Dana Drago

A reluat totul de la început, dar cum a vrut ea. Iar după câțiva ani mai grei decât peste ocean, a dat lovitura: melodia Mio Min Mio, scrisă special pentru naiul său de celebrii Bjorn și Benny de la Abba, a urcat pe locul I în topul suedez, declasând-o pe Karola și piesa cu care aceasta câștigase Eurovision-ul! A urmat lansarea la televiziune, ocazie cu care l-a cunoscut pe producătorul Klas Burling, cu care peste un timp s-a și căsătorit!

Poveste în poveste: Din 1961, Klas - angajat la o companie radioTV - a avut ocazia să lucreze cu nume ca Beatles (pe care i-a adus în premieră în Suedia, înainte ca aceștia să explodeze la scară internațională), Beach Boys, Jimi Hendrix și așa mai departe. După un deceniu, a trecut la o altă firmă, de înregistrări, unde a cunoscut și mai multă lume bună – Johnny Cash, Dolly Parton, Lionel Richie, Stevie Wonder… În fine, la televiziunea națională, ca head of artists, a colaborat cu Mariah Carey (la debutul său) dar și cu Tom Jones, Joe Cocker, Julio Iglesias…

(w500) Sotul Dnae
Soţul Danei, alături de trupa Beatles

Apoi a lăsat totul pentru a pune la cale firma de impresariat a Danei. Sau a câștigat totul: pe soție, fiica Alexandra (care vorbește perfect românește), într-un cuvânt: familia. În rest, zecile de discuri și șlagăre ale Danei conțin deopotrivă amintiri din folclorul românesc, hituri internaționale și compoziții proprii. Totul într-un melanj modern de pop, world music şi new age.

(w500) Dana Drago

În mai 2013, când a fost filmată, Dana avea piciorul în gips. Piciorul, nu naiul! Așa că pregătea un turneu de o lună, pentru ca apoi să înregistreze o o comandă germană, nu mai puțin de patru CD-uri.

Coincidența face ca în 15 ianuarie 2014, naiul PanDanei să sune ca acasă la Institutul Cultural Român din Stockholm, acolo unde, ca peste tot în lume unde există spirit românesc, se va fi celebrat Ziua Culturii Naționale.

11:30 5 x 5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu

*Ep. 91-95

Realizator Irina Ifrimache

(redifuzare)

12:00 A doua Românie (R)

* Teodora Popa este o tânără cercetătoare din Londra specializata în genetică care militează pentru introducerea tehnologiei, a metaversului și a inteligenței artificiale în domeniul sănătății, în special în aria fertilizării in vitro. A obținut licența și masterul în Genetică și Genomică Umană la University College London (UCL), și are un doctorat în domeniul fertilității, geneticii embrionare și a sănătății femeilor. Este vicepreședinta Academiei Globale de Genomică și Medicină Personalizată, şi conduce biroul de inovaţii al unei clinici de fertilitate din capitala Marii Britanii. La inceputul acestui an a obţinut premiul Omul de Ştiinta al Anului din partea British Fertility Society. Teodora este împreună cu noi în această ediţie şi ne spune poveste ei, dar şi care sunt motivele pentru care a venit în România.

Reprezintă a treia generaţie de violonişti dintr-o familie cu tradiţie în muzica din Transilvania şi a reuşit să încânte publicul de peste ocean cu repertoriul său care curpinde reinterpretări de muzică clasică şi Jazz. Mihaela Crăciun ne spune povestea impresionantă a profesorului şi violonistului Cristian Herki, absolvent al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, stabilit de mulţi ani în Canada.

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

(Reluare)
 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

 

#tvri