Încheiem săptămâna cu o emisiune TV belgiană, în limba română, la TVR Internaţional, vineri 16 octombrie, de la ora 20.30. Despre ce să fie vorba?
Ediţia este disponibilă online pe TVR+
Oudenaarde este un orăşel liniştit din Flandra, din care pleacă spre Bruxelles (unde lucrează în Ministerul Justiţiei) dis-de-dimineaţă un român – Cristin Tomeci. Se întoarce seara şi tot aşa, nimic spectaculos până aici. Membru al unui grup pop-rock studenţesc care a făcut valuri în ultimii ani ’80, Rogvaiv, s-a trezit după Revoluţie în plină explozie a privatizării. Şi-a dat demisia (a absolvit Petrol şi Gaze, lucra de câţiva ani în Centrală…). Cine n-a făcut-o?. Ştiu pe cineva care a renunţat la ditamai facultatea când mai avea de susţinut doar lucrarea de licenţă.
A făcut câţiva paşi de unul singur (taximetrist particular, apoi importator de cafea şi alte mărfuri strict trebuincioase imediat după 1990); la un moment dat s-a asociat cu firme multinaţionale de distribuţie a instrumentelor muzicale. Aşa a ajuns şi în Belgia, unde a trebuit s-o ia de la început, în meserii cu care nu avusese nicio legătură. A distribuit ziare noaptea, apoi pachete pentru o firmă de curierat, a şofat ani de zile autocare cu turişti. Pentru că nu venise singur, ci cu familia, în primul rând cei patru copii.
Când aceştia au crescut, Cristin s-a trezit singur. Aşa că, după ce a împlinit 50 de ani, a făcut precum belgienii - a început o nouă viaţă: s-a recăsătorit cu prima sa dragoste, de la Câmpulung Muscel, de curând s-au mutat în casă nouă, s-a angajat pe un post care îi conferă o anumită stabilitate. De ce? Pentru că s-a întors şi la muzică. Mai întâi cu doi foşti colegi din trupa Rogvaiv. Numai că unul dintre ei a decedat la scurt timp şi proiectul revenirii a căzut.
Dar Cristin a mai încercat ceva, de unul singur, mai întâi în România, unde a adus un concurs mondial de rock. Apoi şi în Belgia, şi în Olanda, şi uite-aşa s-a trezit urcând până la poziţia de vicepreşedinte al GBOB (Global Battle of the Bands), în board-ul de la Londra.
Dar naveta era prea obositoare. În schimb, cu jurnaliştii muzicali cunoscuţi în România, de doi ani, realizează o emisiune radio-TV muzicală, în limba română. “Muzica Europei”, producţie Arthis – Bruxelles (casa de cultură belgo-română), se difuzează săptămânal. E doar începutul, pentru că omul nostru - aşa cum se poartă în Belgia - a reluat viaţa de la zero.
Un reportaj de Doru Ionescu
***
Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.