loader
Foto

Galerie foto

Michael Creţu îl omagiază pe Johnny Răducanu, vineri la “Lumea şi noi”

Vineri, 15 mai, la TVR Internaţional v-am adus o poveste cu cântec din Manchester… fără nepotisme.

 

Lumea şi noi

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Din 2013 Brăila a instituit un festival - concurs internaţional dedicat memoriei lui Johnny Răducanu. Iar până acum, în fiecare an, unul dintre invitaţi a fost contrabasistul Michael Creţu, nepotul marelui jazzman şi muzician, mai puţin cunoscut. În 12 martie 2015, la Bucureşti, contrabasistul a fost personajul principal al unui alt eveniment „in memoriam”. O emisiune marcată aşadar de omagiul pe care Mihai înţelege să-l aducă de fiecare dată celebrului său înaintaş, din diverse zone ale lumii.

(w882) Afiş Bră

Câteva momente inedite din arhiva de aur a Televiziunii Române îl înfăţişează pe corifeu, la contrabas şi pian, pe două scene esenţiale din istoria genului în România – Sala Palatului şi aceea a festivalului de la Sibiu. Dar noua noastră ediţie cu cântec nu are a face cu… nepotismele. Influenţat decisiv în formarea sa de către unchi, povestea lui Michael se desparte de aceea a unchiului din momentul obţinerii unei burse la Manchester, în 1990.

(w882) Johnny Ră

La Royal Northern College of Music, contrabasistul român funcţionează până în prezent. Iar marea surpriză a concertului de la Muzeul Ţăranului Român (organizat de Mihaela Jurma, cu participarea adhoc a pianistului Johnny Bica) a constituit-o, fără doar şi poate, grupul Stringboxes, alcătuit de contrabasist cu Holly Marland, solistă şi interpretă la Kora. Cei doi combină sonorităţile deosebite ale instrumentului cu muzica tradiţională din diverse zone.

(w882) Michael Cr

Conceptul întrupat de cei doi tineri muzicieni nu lasă deoparte ideea de folclor românesc. Reinterpretat într-o altă cheie, cu siguranţă actuală, o revenire ciclică la marele Johnny, că e vorba de teme ale sale repuse în pagină, ori pur şi simplu piese dedicate. Inedită apare o astfel de melodie, înregistrată de Manchester International Roots Orchestra, cu Michael cântând cot la cot cu instrumentişti importanţi precum pianistul George King ori bateristul Mykey Wilson. O reverenţă lui Johnny Răducanu, deopotrivă din partea urmaşului său şi a realizatorilor emisiunii „Lumea şi Noi”.

Foto Bucureşti 2015: Mihaela Petre

Un reportaj de Doru Ionescu.

Un nou sezon "Lumea şi noi", din 6 octombrie! Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

12:00 A doua Românie (R)

* Teodora Popa este o tânără cercetătoare din Londra specializata în genetică care militează pentru introducerea tehnologiei, a metaversului și a inteligenței artificiale în domeniul sănătății, în special în aria fertilizării in vitro. A obținut licența și masterul în Genetică și Genomică Umană la University College London (UCL), și are un doctorat în domeniul fertilității, geneticii embrionare și a sănătății femeilor. Este vicepreședinta Academiei Globale de Genomică și Medicină Personalizată, şi conduce biroul de inovaţii al unei clinici de fertilitate din capitala Marii Britanii. La inceputul acestui an a obţinut premiul Omul de Ştiinta al Anului din partea British Fertility Society. Teodora este împreună cu noi în această ediţie şi ne spune poveste ei, dar şi care sunt motivele pentru care a venit în România.

Reprezintă a treia generaţie de violonişti dintr-o familie cu tradiţie în muzica din Transilvania şi a reuşit să încânte publicul de peste ocean cu repertoriul său care curpinde reinterpretări de muzică clasică şi Jazz. Mihaela Crăciun ne spune povestea impresionantă a profesorului şi violonistului Cristian Herki, absolvent al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, stabilit de mulţi ani în Canada.

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

13:00 Omul şi timpul (R)

* Enescu o afacere de stat. Criza rachetelor din Cuba

Producător Ruxandra Ţuchel

(Reluare)
 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

 

#tvri