loader
Foto

Galerie foto

Mărturisiri româneşti din Cipru, la „Lumea şi noi”

Marţi, 18 octombrie, de la ora 21.00, continuăm călătoria în mijlocul comunităţii de români din Cipru, iar de la ora 21:00, ajungem  în Pafos, Nicosia şi Limassol.

 

Lumea şi noi

Cipru este un tărâm binecuvântat, dominat de mituri şi poveşti romanţate. Legenda spune că, demult, pe ţărmul sudic al insulei, la Petra tou Romiou, s-a întrupat din apa înspumată a mării, Afrodita, zeiţa greacă a dragostei şi a frumuseţii.

(w882) Petra, Cip

Adrian Cârlan este un român premiat de NASA, un temerar şi un învingător care duce mai departe, cu mândrie, numele României. A ales să trăiască departe de ţară, în Cipru, la Limassol. Împreună cu alţi 9 informaticieni, printre care sârbi, ciprioţi şi ucraineni, a câştigat anul trecut, primul loc în lume pentru cel mai bun concept de misiune spaţială. O dronă utilitară, creată cu doar o seară înainte de competiţia NASA şi aleasă mai apoi din peste 950 de proiecte participante din întreaga lume. Drona poate fi folosită de membrii echipajului de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

(w882) Adrian Câ

Mergem către nord. Capitala insulei, Nicosia. Primul român venit pe aceste meleaguri a înfiinţat, în urmă cu 21 de ani, Alianţa Românilor din Cipru. Profesoară de limba engleză la diverse şcoli din insulă, redactor-şef al revistei culturale "Cyprus Today" până în 2000, traducătoare, în principal din greacă în engleză, Christina Todea este cea care a dus România dincolo de graniţe.

(w882) Alianţa R

Nicosia este singurul oraş divizat din lume, este povestea a două culturi diferite: Orient şi Occident. Insula este împărţită în două sectoare, partea sudică, Republica Cipru, şi partea nordică, ocupată de trupele turceşti în 1974. Ţara a pierdut atunci 37% din teritoriu, sute de mii de familii fiind dezbinate şi forţate să-şi părăsească locuinţele. În prezent, aşa-numita Linie Verde desparte două teritorii care au fost cândva unul singur.

(w882) Granita

Realizator: Ana Maria Ghiur

Fotografii: Veronica Ivanov

Ediţia a avut premiera în martie 2016 şi este disponibilă online pe TVR+.

***

Emisiunea poate fi urmărită pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

7:00 Telejurnal matinal

* Matinal * Ştiri

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe Producători Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

*Sport (montaj TVRi)

*Meteo (montaj TVRi)

8:50 Diasporadar

Producător Raluca Tudor

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri