Marţi, 18 octombrie, de la ora 21.00, continuăm călătoria în mijlocul comunităţii de români din Cipru, iar de la ora 21:00, ajungem în Pafos, Nicosia şi Limassol.
Cipru este un tărâm binecuvântat, dominat de mituri şi poveşti romanţate. Legenda spune că, demult, pe ţărmul sudic al insulei, la Petra tou Romiou, s-a întrupat din apa înspumată a mării, Afrodita, zeiţa greacă a dragostei şi a frumuseţii.
Adrian Cârlan este un român premiat de NASA, un temerar şi un învingător care duce mai departe, cu mândrie, numele României. A ales să trăiască departe de ţară, în Cipru, la Limassol. Împreună cu alţi 9 informaticieni, printre care sârbi, ciprioţi şi ucraineni, a câştigat anul trecut, primul loc în lume pentru cel mai bun concept de misiune spaţială. O dronă utilitară, creată cu doar o seară înainte de competiţia NASA şi aleasă mai apoi din peste 950 de proiecte participante din întreaga lume. Drona poate fi folosită de membrii echipajului de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.
Mergem către nord. Capitala insulei, Nicosia. Primul român venit pe aceste meleaguri a înfiinţat, în urmă cu 21 de ani, Alianţa Românilor din Cipru. Profesoară de limba engleză la diverse şcoli din insulă, redactor-şef al revistei culturale "Cyprus Today" până în 2000, traducătoare, în principal din greacă în engleză, Christina Todea este cea care a dus România dincolo de graniţe.
Nicosia este singurul oraş divizat din lume, este povestea a două culturi diferite: Orient şi Occident. Insula este împărţită în două sectoare, partea sudică, Republica Cipru, şi partea nordică, ocupată de trupele turceşti în 1974. Ţara a pierdut atunci 37% din teritoriu, sute de mii de familii fiind dezbinate şi forţate să-şi părăsească locuinţele. În prezent, aşa-numita Linie Verde desparte două teritorii care au fost cândva unul singur.
Realizator: Ana Maria Ghiur
Fotografii: Veronica Ivanov
Ediţia a avut premiera în martie 2016 şi este disponibilă online pe TVR+.
***
Emisiunea poate fi urmărită pe tabletă sau mobil.