loader

Mari familii românești: Anca și Ion Filitti, marți la “Lumea și noi”

Marți, 22 iulie, de la ora 20.30, la TVR Internațional am continuat incursiunea în lumea poveștilor din exil și v-am prezentat destinul descendeților familiei Filitti.

 

Lumea şi noi

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Inginerul Ion Filitti este fiul lui  Manole Filitti, descendent dintr-o familie originară din Epir şi atestată documentar încă din secolul al XVII-lea. Silvestru Filitti, doctor în vogă al Bucureştilor, pe la 1820-1830, este cel care avea să aducă vaccinul antivariolic în Ţara Românească şi, mai ales, cultura cartofului. Pe linia directă ascendentă a lui Manole  Filitti este foarte important bunicul lui, care a fost aghiotantul lui Vodă Cuza şi apoi al Principelui şi domnitorului Carol I. Bunicul inginerului Ion Filitti  este cunoscutul istoric Ioan C. Filitti, fondator al Societăţii de Heraldică şi Genealogie şi primul ei preşedinte.

(w882) Carte Ion

Pe linie maternă, Ion Filitti are o ascendenţă la fel de ilustră. O mătuşă este cunoscuta scriitoare Dora d'Istria ( Elena Ghica), iar unul dintre unchi era domnul Ţării Româneşti, Alexandru Ghica.

Ion Filitti este inginer constructor. Când a părăsit România în ajunul Crăciunului din 1979, avea 44 de ani. A plecat împreună cu soţia, Anca Filitti, medic oftalmolog, şi fiul lor în vârstă de 5 ani, mai întâi în Franţa, apoi în Germania. Au decis să facă acest drum fără speranţa că îşi vor mai revedea vreodată ţara. Doreau să-şi crească baiatul departe de “povara dosarului părinţilor”.

Anca Filitti urcă treptele unei cariere de succes pas cu pas.

Considerat, la 45 de ani, “prea bătrân”, Ion Filitti nu poate lucra decât ca inginer independent. A fost dirigintele unor importante şantiere din Germania.

Familia Filitti alege cea mai bună investiţie, „cunoaşterea directă” și călătorește pe trei continente şi Ion Filitti se apucă serios de scris. Până acum, i-au apărut două cărţi: „Emigraţie şi călătorie - Un român în Germania”, (Bucureşti, Editura „Paideia”, 2004) şi „Călător pe trei continente” (Braşov, Editura „Pastel”, 2007), volum bogat ilustrat cu fotografii inedite făcute de soţia sa, Anca Filitti.

(w882) Anca și I

(w882) Anca și I

Trăiesc intens, parcă vrând să recupereze anii din biografie  confiscaţi de regimul comunist.

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

7:00 Telejurnal matinal

* Matinal *Ştiri

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa

Producători Delia Nicola şi Andreea Vişan

Transmisiune directă

8:50 Discover Romania

Producător Diana Ilica

 
Valori culturale româneşti, în programe speciale la TVR, de Ziua Culturii Naţionale

Televiziunea Română celebrează Ziua Culturii Naționale, moment important pentru promovarea și aprecierea valorilor culturale românești. Cu ...

“Cufărul lui Eminescu”

“Cufărul lui Eminescu”

publicat: marţi, 14 ianuarie 2025

În 15 ianuarie, aniversăm 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale, o ocazie specială în care celebrăm împreună ...

“Aventura urbană” - Fălticeni

“Aventura urbană” - Fălticeni

publicat: luni, 13 ianuarie 2025

Într-o aventură urbană specială, vom povesti despre Fălticeni, un oraș mic, care a dat României oameni mari.

 

#tvri