loader
Foto

Galerie foto

Manuela Cara, la “Lumea și noi”: de ce-a plecat, de ce-ar mai fi rămas

Sâmbătă 15 februarie,  de la ora 20.30, la TVR Internaţional, MANUELA CARA ne povestește… cu cântec de ce nu se mai dă plecată din România.

 

Lumea şi noi

UPDATE: Ediția de sâmbătă, 15 februarie, este disponibilă online pe TVR+

Manuela Cara se trage dintr-o familie cu tradiție muzicală bogată. Astfel că ediția nu a putut rata revederea unor momente deosebite din arhiva TVR, cu tatăl său George Carabulea și orchestra lui, acompaniind și două soliste renumite în anii ’70, Constanța Câmpeanu și Lucky Marinescu. Cu precizarea că nu muzica ușoară ori populară au influențat-o decisiv pe Manuela.

Alăturând talentului nativ instrucția de profil și foarte multă muncă, tânăra solistă (și pianistă) ajunsese în anii ’80 una dintre marile speranțe ale jazzului românesc. Cu un trio al lui Johnny Răducanu, Manuela se impune la festivalul de jazz de la Sibiu, în 1983, și începe o serie de concerte în țară și în străinătate. Din acea perioadă, arhiva Manuelei a scos la lumină cu ocazia interviului un aranjament scris de jazzman pentru o melodie a Ellei Fitzgerald, cântată de solista acompaniată de bigband-ul Radio.

(w500) Manuela ar

Dar, după Revoluție, și-a urmat familia în Canada, găsindu-și repede loc de muncă la Montreal, atunci când s-a acompaniat la pian ca one-woman-show. La un moment dat, l-a contactat pe cel mai influent pianist român de jazz, stabilit la Atlanta, Jancy Korossy, iar la revenirea acestuia în țară a apucat să înregistreze un disc cu maestrul și cu eleva acestuia, Ramona Horvath, apărut în 2010, cu standarde românești și internaționale.

Emisiunea conține melodii de pe disc interpretate la Gala Premiilor de Jazz acordate de Fundația Muzza în 2013, dar și un fragment inedit de la sărbătorirea maestrului, la 80 de ani, la Ateneul Român (2006). Nu în ultimul rând, o prelucrare celebră a aceluiași părinte al etnojazz-ului european, scrisă în anii ’60 pentru Aura Urziceanu – “Rapsodia Română” – înregistrată integral de Manuela, cu vocea și pianul!

De ultimă oră: Fără să aibă în vedere restabilirea în România, după dispariția maestrului, în primăvara lui 2013 Manuela a încercat un alt proiect, împreună cu actrița Anca Sigartău – două voci și două piane într-un show inedit, trecând prin repertoriul românesc și internațional, potrivit pentru cluburi. Iar de atunci şi-a tot amânat plecarea din Bucureşti până la difuzarea emisiunii!

(w500) AfiÈ™ cu e

16:00 Omul anului (R)

Moderator Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci

Producator Oana Turcu

Coordonator proiect Nicolae Cozma

(Reluare)

17:00 Puternici, împreună

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(redifuzare)

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

Pictorul Silviu Oravitzan, la „Biografii necesare”: Credinţa este răspunsul firesc al devenirii mele

Pictorul Silviu Oravitzan, profesor la Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității de Vest din Timișoara, este invitatul artistei ...

 

#tvri