loader
Foto

Galerie foto

Luminiţa Ţăranu şi arta ca mod de viaţă, luni la “Lumea şi noi”

Luni, 1 decembrie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional „Lumea și noi” a prezentat povestea unei artiste cunoscute şi apreciate în Italia, unde locuieşte de peste două decenii.

 

Lumea şi noi

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Luminiţa Ţăranu şi-a început cariera în ţară şi o continuă, de peste 20 de ani, în Italia.

S-a născut la Lugoj în 1960 şi a copilărit la Bechet, unde părinţii ei lucrau în învăţământ. Artista recunoaşte că, încă de mică, îşi petrecea timpul desenând, pasiune care mai târziu s-a transformat într-un modus vivendi.

În toamna anului 2013, lucrarea ei „Columna – Mutatio”, pe româneşte „Coloana Italia – România”, a fost instalată la Muzeul Civilizaţiei Române din Roma.

A fost unul dintre evenimentele care aniversau înălţarea Columnei Împăratului Traian. Aprecieri, premii şi distincţii au confirmat viziunea originală a unui artist plastic român.

Un portret de Angela Avram

Un nou sezon "Lumea şi noi", din 6 octombrie! Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

5:30 Istorii de bun gust (R)

* Clejani

Realizator Camelia Moise

Producător Larisa Avram

(Reluare)

6:20 Românii universali

*Mircea Tudor-inventatorul care a cucerit lumea

Mircea Tudor este romanul care a construit celebrul Roboscan, un scanner de securitate pentru camioane, care poate detecta arme, droguri sau alte materiale periculoase in cateva secunde. Impreuna cu o intreaga echipa de cercetare pe care a stiut sa o construiasca, sa o motiveze si sa o pastreze chiar si in anii de cumpana, Mircea Tudor a castigat marele premiu la Salonul de inventica de la Geneva in 2009 cu Roboscan.

Dupa doar 4 ani a castigat din nou Marele premiu cu un scanner complet automatizat de avioane, fiind singurul inventator din lume care a fost premiat de doua ori la prestigiosul Salon. Tot el a pus bazele unui Centru de cercetare aplicativa, care este o veritabila scoala pentru tinerii cercetatori romani.

Astazi, scannerele de camioane si de avioane inventate de o companie romaneasca ajuta la prevenirea traficului ilegal de persoane sau de obiecte periculoase in multe tari din lume.

In aceasta editie a emisiunii Romani Universali veti afla povestea unui roman care si-a dedicat viata si banii, muncii de cercetare, ajungand sa creeze o tehnologie unica in lume, cu un imens impact in viata comunitatilor. Veti afla ce sacrificii a facut si cum a crezut intr-un proiect pe care multi inaintea lui l-au considerat utopic.Realizator Codruta Angelescu

Director imagine Mihai Patrascu

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri