loader
Foto

Galerie foto

„Lumea şi noi” o prezintă pe Ana Maria Luca, jurnalist de conflict în lumea arabă

Joi, 23 iulie, de la 20:30, vă arătăm viaţa unei jurnaliste care, din Moldova lui Ştefan cel Mare, a ajuns în redacţia unui cotidian din Orientul Mijlociu.

 

Lumea şi noi

În urmă cu 50 de ani, dacă ajungeai în Liban erai privit cu invidie, în anii 70 erai sfătuit... mai bine rămâi acasă pentru că nimereşti în plin război. Astăzi, descoperi o lume fascinantă, dar trebuie să ai grijă. Deşi zona a renăscut din ruine, păstrează încă semnele unui trecut apocaliptic, iar conflictele între etnii nu sunt încheiate.

Ţara Cedrului este un stat multietnic, un mozaic de obiceiuri şi oameni, în care religia şi credinţa celor 18 de culte sunt recunoscute oficial. În acest puzzle, românii s-au integrat frumos, au întemeiat familii, contribuie la viaţa socială şi culturală. Comunitatea lor reprezintă o mică Românie, departe de ţară, în care scriu poveşti inedite, fără a uita de acasă, de locurile şi oamenii dragi.

Un exemplu de succes este al unei tinere ajunsă din Moldova lui Ştefan cel Mare în Orientul Mijlociu. Numele ei este Ana Maria Luca, iar de profesie este jurnalist de conflict.

Ana Maria Luca lucrează în presă de peste 14 ani, iar din 2007 este în Liban. În prezent scrie pentru NOW Lebanon şi colaborează cu alte publicaţii din toată  lumea. Pentru ea, Libanul şi Orientul Mijlociu reprezintă o zonă fascinantă. Deşi lucrurile de bază le-a învăţat acasă, la Universitatea din Bucureşti şi apoi la publicaţiile şi posturile tv româneşti unde a lucrat, locul în care a crescut profesional şi s-a dezvoltat ca jurnalist a fost Ţara Cedrului. Aici face ceea ce şi-a dorit cel mai mult – jurnalism de conflict. Ca să realizeze reportaje a plecat la drum, s-a întâlnit cu oameni de tot felul, le-a ascultat poveştile, le-a simţit şi abia apoi le-a aşternut pe hârtie, aşa cum învăţase acasă, în România.

Pasiunea pentru jurnalism, curajul şi ambiţia de a-şi urma drumul au purtat-o pe Ana Maria peste tot în Liban. A intervievat membri ai Fatah, a fost în Sud, a făcut reportaje pe câmpurile de mine, în taberele de refugiaţi. Profesional vorbind, consideră că aceasta este cea mai frumoasă perioadă din viaţa sa.

Ana Maria Luca este exemplul tânărului care doreşte mai mult şi pentru care obstacolele vieţii sunt încercări pe care trebuie să le accepţi, să le înfrunţi si să le depăşeşti. În spatele jurnalistului de succes stă o femeie sensibilă, o soţie şi mamă.

Un portret de Raluca Amzăr.

Ediția este disponibilă online pe TVR+

***

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

1:00 România literară TV

*In memoriam Nicolae Manolescu

Producător Bianca Sărăţeanu

(redifuzare)

2:00 Un doctor pentru dumneavoastră (R)

* Cataracta, principala cauză de pierdere a vederii

Invitat: dr. Andrei Filip, medic primar oftalmolog, supraspecializare în chirurgia refractivă și a cataractei

În general, cataracta afectează persoanele după vârsta de 60 de ani, dar există şi tipuri rare care apar mai devreme sau la naștere. Vorbim despre prima cauză tratabilă de orbire din lume. Această afecţiune se poate opera în orice stadiu însă, se recomandă o chirurgie timpurie.

* Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Invitat: acad. Maya Simionescu, director Institutul de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu al Academiei Române, preşedinte Societatea Română de Biologie Celulară

Acad. Maya Simionescu, ex-profesor la universităţi din SUA și Canada, cercetătoarea care a obținut multe premii, distincţii și s-a remarcat în cercetarea biomedicală la nivel internațional, vorbește despre progresele spectaculoase care pot ajuta omenirea să trăiască mai bine în viitor.

* Tratarea gonartrozei şi leziunilor genunchiului

Invitat: dr. Dragoş Popescu, medic primar chirurgie ortopedică, Spania

Dr. Dragoş Popescu, ortoped supraspecializat în chirurgia artroscopică şi protetica genunchiului, s-a specializat în Chirurgie Ortopedică şi Traumatologie în cadrul centrului universitar “Hospital Clínic de Barcelona”, unde şi-a desfăşurat activitatea în ultimii 21 ani. Din 2014, tratează pacienţi şi în România. Are o vastă experienţă în transplanturile şi implanturile artificiale de menisc, precum şi în protezarea robotică a genunchiului.

Moderator Ana Maria Ghiur

Jurnalist Lucian Băbeanu

Producător Monica Ancuţa

(Reluare)
 
„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

Internaţionalizarea firmelor româneşti

Internaţionalizarea firmelor româneşti

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Marți, 23 aprilie, de la ora 21:00, v-am invitat să urmăriți în direct la TVR Internațional o nouă ediție ”Investiți în România!”.

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, vă așteptăm la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

 

#tvri