loader
Foto

Lucian Ban, vineri la “Lumea şi noi”

Vineri 13 iunie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional a revenit cel mai titrat disc al unui jazzman român din ultimii ani.

 

Lumea şi noi

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Lucian Ban este probabil cel mai bun produs jazz de export din România, după 1989, nu numai pentru ultimul său proiect, cu succes... monstru! Pianist nouăzecist român (din Cluj), Lucian a avut declaraţii de iubire pentru jazz încă din anii ’80, când a dezertat de două ori din armată pentru a fi la festivalul de la Sibiu.

Ban, pianistul, a avut un debut fulminant în ultimii ani ‘90 alături de grupul Jazz Unit, alături de Vlaicu Golcea şi Eddie Neumann. Cu cele două discuri apărute cu un an înainte, Lucian avea să primească o bursă la o şcoală de profil din New York şi – astfel – să se stabilească din 1999 într-una dintre capitalele jazzului mondial.

(w882) Lucian Ban

E un fel de a spune a se stabili, pentru că dup[ ce s-a stabilizat cât de cât financiar, pianistul şi-a făcut un nume şi a demarat diverse proiecte cu muzicieni americani, pornind să le promoveze în turnee internaţionale – cel mai recent, duetul cu violistul Mat Maneri, creditat cu un foarte bun disc.

În ultimul deceniu, Lucian Ban a revenit aproape anual în România, însoțit de instrumentiști de renume, cu cele mai importante grupuri și proiecte ale sale (Global Unity, Elevation, Tuba Project) la marile festivaluri («George Enescu» / «Gărâna Jaz » / «Timișoara Jazz»). Din bogata panoplie discografică, cel mai premiat titlu «Enescu ReImagined» (2010, coproducție ICR) este în continuare cerut în concert de marile festivaluri. Difuzarea ediţiei se constituie într-o avanpremieră la “Bucharest Jazz Festival”, eveniment girat de ARCUB la începutul lunii iulie.

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

13:00 Omul şi timpul (R)

Producător Rafael Udriste

(Reluare)

13:35 Românii universali (R)

*Mircea Tudor-inventatorul care a cucerit lumea

Mircea Tudor este romanul care a construit celebrul Roboscan, un scanner de securitate pentru camioane, care poate detecta arme, droguri sau alte materiale periculoase in cateva secunde. Impreuna cu o intreaga echipa de cercetare pe care a stiut sa o construiasca, sa o motiveze si sa o pastreze chiar si in anii de cumpana, Mircea Tudor a castigat marele premiu la Salonul de inventica de la Geneva in 2009 cu Roboscan. Dupa doar 4 ani a castigat din nou Marele premiu cu un scanner complet automatizat de avioane, fiind singurul inventator din lume care a fost premiat de doua ori la prestigiosul Salon. Tot el a pus bazele unui Centru de cercetare aplicativa, care este o veritabila scoala pentru tinerii cercetatori romani. Astazi, scannerele de camioane si de avioane inventate de o companie romaneasca ajuta la prevenirea traficului ilegal de persoane sau de obiecte periculoase in multe tari din lume. In aceasta editie a emisiunii Romani Universali veti afla povestea unui roman care si-a dedicat viata si banii, muncii de cercetare, ajungand sa creeze o tehnologie unica in lume, cu un imens impact in viata comunitatilor. Veti afla ce sacrificii a facut si cum a crezut intr-un proiect pe care multi inaintea lui l-au considerat utopic. Realizator Codruta Angelescu

Director imagine Mihai Patrascu

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

(Reluare)
 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Pictorul Silviu Oravitzan, la „Biografii necesare”: Credinţa este răspunsul firesc al devenirii mele

Pictorul Silviu Oravitzan, profesor la Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității de Vest din Timișoara, este invitatul artistei ...

Duminică, 5 mai, de la ora 11:00, la TVR MOLDOVA şi de la ora 15:00, la TVR Internaţional.

 

#tvri