loader
Foto

Galerie foto

”Limba română, acasă în Vojvodina”

Sâmbătă, 6 aprilie, de la ora 14.30, la TVR Internaţional, Melania Trifu şi echipa ei ne invită să urmărim al doilea episod  din noul sezon al emisiunii "La un pas de România", despre românii din Vojvodina.

 

La un pas de România

În oraşul Novi Sad din Serbia trăiesc aproximativ 800 de cetaţeni români. În jurul orașului există multe sate în care populația majoritară este românească. Doar în unele sate mai există școli în care se predă limba română, tocmai de aceea mulți dintre români își trimit copiii la oraș ca să învețe în limba strămoșească.

(w882)

Doar la Vârșeț, adică la peste 150 de kilometri de Novi Sad există singurul liceu din Serbia în care se predă limba română. Instituția de învățământ este una cu tradiție, fiind înființată în urmă cu mai bine de 100 de ani.

(w882)

În cadrul Universității din Novi Sad, există din 1981 Catedra de limba și literatura română, unde tineri provenind din satele din jurul orașului Novi Sad pot studia limba părinților și  bunicilor lor.

(w882)

Dar studierea limbii române la Universtatea din Novi Sad  a început acum aproape 45 de ani. Mai precis, la 1 noiembrie 1974 lua ființă Grupa de Studiu pentru Limba şi Literatura Română de la Facultatea de Filozofie a Universităţii din Novi Sad.

(w882)

Până în octombrie 1974, limba română fusese studiată facultativ, iar de atunci este studiată ca obiect la alegere pentru studenţii tuturor grupelor de studiu.

(w882)

***

Realizator: Melania Trifu; Producător: Aura Dobre

Emisiunea poate fi urmărită, la ora difuzării, și online pe TVR+.

11:00 Info Diaspora

Jurnalist Răzvan Petrişor

Producător Aura Iosif

(redifuzare)

11:30 Prezenţe româneşti

*Mirabela Rusu şi Gabriel Blaj, SUA

Marian Voicu vă invită să îi cunoaşteţi pe Mirabela Rusu-lector la Universitatea Stanford şi pe Gabriel Blaj-cercetător la Universitatea Stanford, Acceleratorul Naţional SLAC. Realizator şi producător Marian Voicu

(redifuzare)

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" v-a invitat să urmăriţi miercuri, 8 mai, la TVR Internațioanl, de la ora 11:00, o ediţie în care am ...

„Fraţii Jderi”, în topul celor mai vizionate filme românești

TVR Internațional programează sâmbătă, 11 mai, de la ora 23:30, „Frații Jderi” (România, 1974), după romanul omonim al lui Mihail Sadoveanu. ...

 

#tvri