loader
Foto

Galerie foto

Singurul liceu românesc din Ucraina funcționează doar în jumătate de clădire

Joi, 29 martie, de la ora 21.00 , la TVR Internațional, emisiunea "La un pas de România" continuă cu episodul al treilea despre comunitățile istorice de români din Ucraina, regiunea Transcarpatia.

 

La un pas de România

Eminescu vs Șevcenco ( liceul românesc vs liceul ucrainean)

În septembrie 2016 se deschidea în Slatina, singurul liceu de limbă română din Transcarpatia, care poartă numele poetului național ”Mihai Eminescu”.

(w882)

În septembrie 2016 se deschidea în Slatina, singurul liceu de limbă română din Transcrapatia, care poartă numele poetului național ”Mihai Eminescu”. Instituția de învățământ a putut fi înființată, exclusiv din fonduri private ale unor asociații și persoane fizice din România. Statul român nu s-a implicat deloc în sprijinirea acestui demers.

(w882)

Inspectoratul școlar raional a oferit spre folosire ca liceu o clădire insalubră folosită până atunci ca depozit pentru Școala Generală din apropiere.

(w882)

Toate amenajările au fost realizate în timp util, deși de multe ori asta însemna că inițiatorii acestui proiect să care efectiv în saci sau în genți materialele de costrucție din Sighetul Marmației, peste podul care leagă cele două țări.

(w882)

După apropae doi ani, Liceul ”Mihai Eminescu” funcționează doar în jumătate de clădire, restul fiind dezafectată. Conducerea liceului încearcă să găsească soluții pentru amenjarea restului clădirii mai ales că sunt foarte mulți elevi români în Regiunea Transcarpatia dornici să învețe, din toamnă, la liceul românesc.

(w882)

Pe malul stâng al Tisei, în Sighetul Marmației la o distanță de aproximativ 2 km există Liceul ”Taras Șevcenco”, sigurul liceu ucrainean din România, înființat încă din 1944, în renumitul oraș multicultural din nordul României Mari. În perioada comunistă a funcționat ca un liceu normal cu predare în limba română. A fost redeschis în 1997 și beneficiază de sprijin substanțial din parte statului român… spre deosebire de liceul românesc de spre Tisa.

Echipa ”La un pas de România”:

Imagine: Rudolf Szilagyi, sunet: Marius Stanciu, montaj: Delia Oniga, ilustrație muzicală: Cătălin Grigore, maestru de sunet: George Craioveanu, lectura: Constantin Lupescu

Realizator: Aura Dobre

De mai bine de doi ani, TVR International difuzează săptămânal emisiuni dedicate românilor din jurul României, sub genericul “La un pas de România”. În noul sezon, având în vedere situaţia dramatică a românilor din Ucraina, primele nouă ediţii vor fi dedicate comunităţilor istorice de români care trăiesc în trei dintre cele mai importante regiuni ale Ucrainei de azi: Transcarpatia, Cernăuţi şi Odesa.

Emisiunea poate fi urmărită online, la ora difuzării, pe TVR+.

***

TVR Internaţional îi caută pe românii aflaţi La un pas de România. Le calcă pragul şi îi întrebă de viaţă, cu tot ce are ea sau cu tot ce ar trebui să aibă: drepturi, învăţământ în limba română, biserică, presa scrisă în limba română, radio şi televiziune în limba românămanifestări tradiţionale şi chiar monografii ale zonelor locuite de români.

În diaspora istorică sunt probleme importante pe care TVR Internaţional le urmăreşte constant pentru că România fie „de aproape”, fie „de departe” poartă, de fapt, aceeaşi amprentă în istorie. Astfel, La un pas de România se ocupă, în exclusivitate, de diaspora istorică, subiectele impunând, de cele mai multe ori, o abordare specifică reportajului-anchetă.

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal *Ştiri

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producători Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

8:50 Diasporadar

Producător Raluca Tudor

 
„Fraţii Jderi”, în topul celor mai vizionate filme românești

TVR Internațional programează sâmbătă, 11 mai, de la ora 23:30, „Frații Jderi” (România, 1974), după romanul omonim al lui Mihail Sadoveanu. ...

Reindustrializarea României, un proiect necesar

Reindustrializarea României, un proiect necesar

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Miercuri, 8 mai, de la ora 12:00, și sâmbătă, 11 mai, de la ora 5:55, la TVR Internațional, vă invităm să revedeți o ediție "Investiţi în ...

Hipertensiunea arterială, principala cauză de deces la nivel mondial

Marți, 7 mai, de la ora 11:00, la TVR Internațional, am revăzut o  ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre hipertensiunea arterială, ...

 

#tvri