loader

Singurul liceu românesc din Ucraina funcționează doar în jumătate de clădire

Joi, 29 martie, de la ora 21.00 , la TVR Internațional, emisiunea "La un pas de România" continuă cu episodul al treilea despre comunitățile istorice de români din Ucraina, regiunea Transcarpatia.

 

La un pas de România

Eminescu vs Șevcenco ( liceul românesc vs liceul ucrainean)

În septembrie 2016 se deschidea în Slatina, singurul liceu de limbă română din Transcarpatia, care poartă numele poetului național ”Mihai Eminescu”.

(w882)

În septembrie 2016 se deschidea în Slatina, singurul liceu de limbă română din Transcrapatia, care poartă numele poetului național ”Mihai Eminescu”. Instituția de învățământ a putut fi înființată, exclusiv din fonduri private ale unor asociații și persoane fizice din România. Statul român nu s-a implicat deloc în sprijinirea acestui demers.

(w882)

Inspectoratul școlar raional a oferit spre folosire ca liceu o clădire insalubră folosită până atunci ca depozit pentru Școala Generală din apropiere.

(w882)

Toate amenajările au fost realizate în timp util, deși de multe ori asta însemna că inițiatorii acestui proiect să care efectiv în saci sau în genți materialele de costrucție din Sighetul Marmației, peste podul care leagă cele două țări.

(w882)

După apropae doi ani, Liceul ”Mihai Eminescu” funcționează doar în jumătate de clădire, restul fiind dezafectată. Conducerea liceului încearcă să găsească soluții pentru amenjarea restului clădirii mai ales că sunt foarte mulți elevi români în Regiunea Transcarpatia dornici să învețe, din toamnă, la liceul românesc.

(w882)

Pe malul stâng al Tisei, în Sighetul Marmației la o distanță de aproximativ 2 km există Liceul ”Taras Șevcenco”, sigurul liceu ucrainean din România, înființat încă din 1944, în renumitul oraș multicultural din nordul României Mari. În perioada comunistă a funcționat ca un liceu normal cu predare în limba română. A fost redeschis în 1997 și beneficiază de sprijin substanțial din parte statului român… spre deosebire de liceul românesc de spre Tisa.

Echipa ”La un pas de România”:

Imagine: Rudolf Szilagyi, sunet: Marius Stanciu, montaj: Delia Oniga, ilustrație muzicală: Cătălin Grigore, maestru de sunet: George Craioveanu, lectura: Constantin Lupescu

Realizator: Aura Dobre

De mai bine de doi ani, TVR International difuzează săptămânal emisiuni dedicate românilor din jurul României, sub genericul “La un pas de România”. În noul sezon, având în vedere situaţia dramatică a românilor din Ucraina, primele nouă ediţii vor fi dedicate comunităţilor istorice de români care trăiesc în trei dintre cele mai importante regiuni ale Ucrainei de azi: Transcarpatia, Cernăuţi şi Odesa.

Emisiunea poate fi urmărită online, la ora difuzării, pe TVR+.

***

TVR Internaţional îi caută pe românii aflaţi La un pas de România. Le calcă pragul şi îi întrebă de viaţă, cu tot ce are ea sau cu tot ce ar trebui să aibă: drepturi, învăţământ în limba română, biserică, presa scrisă în limba română, radio şi televiziune în limba românămanifestări tradiţionale şi chiar monografii ale zonelor locuite de români.

În diaspora istorică sunt probleme importante pe care TVR Internaţional le urmăreşte constant pentru că România fie „de aproape”, fie „de departe” poartă, de fapt, aceeaşi amprentă în istorie. Astfel, La un pas de România se ocupă, în exclusivitate, de diaspora istorică, subiectele impunând, de cele mai multe ori, o abordare specifică reportajului-anchetă.

11:30 Prezenţe româneşti (R)

*Italia

Episodul 6: Păstorul de suflete preot Gabriel Popescu

De peste trei decenii românii aleg sa emigreze în Italia, ţară care i-a primit cu brațele deschise, devenind casă pentru mai mult de un milion de conaţionali. Lombardia este una dintre regiunile în care peste 200 000 de români au ales să trăiască. La doar 20 de kilometri distanta de Milano, localitatea Arcore din provincia Monza și Brianza impresionează prin diversitatea peisajelor deosebit de frumoase, dar și prin dar istoria sa bogata care datează din Evul Mediu. Oraşul găzduieşte o importantă comunitate românescă bine integrată cultural, social şi economic. Singuri printre străini, oamenii au nevoie de un sens în viață, poate mai mult decât oricând, iar credința în Dumnezu este sprijin şi speranță. Parohia din Arcore este oază de credinţă şi ortodoxie fiind punct de reper al comunității, un loc încãrcat de iubire divinã, pãstorit de pãrintele Gabriel Popescu. De profesie inginer informatician, cu multă osteneală si dăruire are grijă de viaţa duhovnicească a enoriaşilor.

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

12:00 A doua emigrare (R)

* Best of

Producător Iulia Popescu

(Reluare)
 
Valori culturale româneşti, în programe speciale la TVR, de Ziua Culturii Naţionale

Televiziunea Română celebrează Ziua Culturii Naționale, moment important pentru promovarea și aprecierea valorilor culturale românești. Cu ...

“Cufărul lui Eminescu”

“Cufărul lui Eminescu”

publicat: marţi, 14 ianuarie 2025

În 15 ianuarie, aniversăm 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale, o ocazie specială în care celebrăm împreună ...

“Aventura urbană” - Fălticeni

“Aventura urbană” - Fălticeni

publicat: luni, 13 ianuarie 2025

Într-o aventură urbană specială, vom povesti despre Fălticeni, un oraș mic, care a dat României oameni mari.

 

#tvri