loader
Foto

La un pas de România: "Vorbind în limba bunicilor"

În acest episod aflăm povestea celor pentru care limba română sau bulgară tind să devină doar ”limba bunicilor”, vorbită ocazional în vacanță sau de sărbători. Sâmbătă de la 14:30 și în reluare joia, de la ora 21:00.

 

La un pas de România

Azi, în Bulgaria, în satele dintre Timoc și Dunăre, limba română a devenit, treptat, doar limba bunicilor.

Buncii sunt vizitați doar vara. Neştiind bine limba de la oraş le vorbesc nepoţilor sau strănepoților în limba adusă cu ei de la străbuni. Pentru nepoții sau strănepoții aduși de prin lumea largă, româna este graiul vacanţei de la bunici și atât.

(w882) la un pas

În Dobrogea multietinică, satele bulgărești se mai agață și ele de bătrânii din ce în ce mai puțini ca să se mai audă un pic de grai vechi bulgăresc. Tinerii au mai învățat, de dragul bunicilor, cântece, colinde sau poezii fără să înțeleagă prea mult dintr-o limbă care lor nu le mai spune nimic.

(w882) la un pas

Pentru că limba română a fost aruncată din școlile bulgărești și pentru că există pericolul să piară odată cu plecare bătrânilor din lumea aceasta, la Gâmzova, un sat aflat la câțiva kilomteri de Vidin, din 2003, există o școală de limba română - în casa unei familii de profesori.

Casa familiei Nicova, din deal, de la Gâmzova este o raritate și un exemplu pentru cei care așteaptă să se întâmple minuni și cineva de undeva să le facă școli în limba română. Oamenii aceștia și-au pus casa, curtea, viața și priciperea în slujba învățării limbii române. În fiecare sâmbătă, în casa din deal, de la răscruci, copiii din sat, cei mai buni la învățătură, aleşi cu grijă de doamna Olga Nicova, descifrează limba română, limba bunicilor și a străbunicilor.

(w882) la un pas

În Dobrogea dintre Dunăre și Mare mereu s-au vorbit limbile popoarelor care au ajuns să trăiască aici. În vremea Imperiului Otoman, a României Mari chiar și în perioada comunistă, bulgarii din Vișina și Lunca au vorbit limba străbunilor. Nu i-a împiedicat nimeni să-și cânte dorurile, să-și păstreze tradițiile, să-și mențină legăturile cu rudele din Bulgaria. Din păcate azi, tinerii sunt prea puțin interesați să mai vorbească limba bunicilor, care …sunt din ce în ce mai puțini.

***

Echipa tv:

Lectura: Constantin Lupescu; Ilustrația muzicală; Cătălin Grigore, Maestro de sunet; George Craioveanu; Sunet: Marius Stanciu; Editor imagine: Delia Oniga; Imagine: Rudolf Szilagyi

Realizator și producător: Aura Dobre

***

Telespectatorii pot urmări noile episoade ale emisiunii dedicate comunităţilor istorice de români din jurul ţării, în fiecare sâmbătă, de la ora 14:30, și în reluare joia, de la ora 21:00.

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal *Ştiri

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producători Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

8:50 Diasporadar

Producător Raluca Tudor

 
„Fraţii Jderi”, în topul celor mai vizionate filme românești

TVR Internațional programează sâmbătă, 11 mai, de la ora 23:30, „Frații Jderi” (România, 1974), după romanul omonim al lui Mihail Sadoveanu. ...

Reindustrializarea României, un proiect necesar

Reindustrializarea României, un proiect necesar

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Miercuri, 8 mai, de la ora 12:00, și sâmbătă, 11 mai, de la ora 5:55, la TVR Internațional, vă invităm să revedeți o ediție "Investiţi în ...

Hipertensiunea arterială, principala cauză de deces la nivel mondial

Marți, 7 mai, de la ora 11:00, la TVR Internațional, am revăzut o  ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre hipertensiunea arterială, ...

 

#tvri