La un pas de România: "Vorbind în limba bunicilor"
joi, 04 octombrie 2018
În acest episod aflăm povestea celor pentru care limba română sau bulgară tind să devină doar ”limba bunicilor”, vorbită ocazional în vacanță sau de sărbători. Sâmbătă de la 14:30 și în reluare joia, de la ora 21:00.
la un pas de romania
Alte legături
La un pas de România

Azi, în Bulgaria, în satele dintre Timoc și Dunăre, limba română a devenit, treptat, doar limba bunicilor.

Buncii sunt vizitați doar vara. Neştiind bine limba de la oraş le vorbesc nepoţilor sau strănepoților în limba adusă cu ei de la străbuni. Pentru nepoții sau strănepoții aduși de prin lumea largă, româna este graiul vacanţei de la bunici și atât.

(w640) la un pas

În Dobrogea multietinică, satele bulgărești se mai agață și ele de bătrânii din ce în ce mai puțini ca să se mai audă un pic de grai vechi bulgăresc. Tinerii au mai învățat, de dragul bunicilor, cântece, colinde sau poezii fără să înțeleagă prea mult dintr-o limbă care lor nu le mai spune nimic.

(w640) la un pas

Pentru că limba română a fost aruncată din școlile bulgărești și pentru că există pericolul să piară odată cu plecare bătrânilor din lumea aceasta, la Gâmzova, un sat aflat la câțiva kilomteri de Vidin, din 2003, există o școală de limba română - în casa unei familii de profesori.

Casa familiei Nicova, din deal, de la Gâmzova este o raritate și un exemplu pentru cei care așteaptă să se întâmple minuni și cineva de undeva să le facă școli în limba română. Oamenii aceștia și-au pus casa, curtea, viața și priciperea în slujba învățării limbii române. În fiecare sâmbătă, în casa din deal, de la răscruci, copiii din sat, cei mai buni la învățătură, aleşi cu grijă de doamna Olga Nicova, descifrează limba română, limba bunicilor și a străbunicilor.

(w640) la un pas

În Dobrogea dintre Dunăre și Mare mereu s-au vorbit limbile popoarelor care au ajuns să trăiască aici. În vremea Imperiului Otoman, a României Mari chiar și în perioada comunistă, bulgarii din Vișina și Lunca au vorbit limba străbunilor. Nu i-a împiedicat nimeni să-și cânte dorurile, să-și păstreze tradițiile, să-și mențină legăturile cu rudele din Bulgaria. Din păcate azi, tinerii sunt prea puțin interesați să mai vorbească limba bunicilor, care …sunt din ce în ce mai puțini.

***

Echipa tv:

Lectura: Constantin Lupescu; Ilustrația muzicală; Cătălin Grigore, Maestro de sunet; George Craioveanu; Sunet: Marius Stanciu; Editor imagine: Delia Oniga; Imagine: Rudolf Szilagyi

Realizator și producător: Aura Dobre

***

Telespectatorii pot urmări noile episoade ale emisiunii dedicate comunităţilor istorice de români din jurul ţării, în fiecare sâmbătă, de la ora 14:30, și în reluare joia, de la ora 21:00.

 • 20:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram (redifuzare)
 • 22:30
  România 9!
  Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Livia Şerban Iancu
 • 23:30
  Câştigă România!
  Prezintă Virgil Ianţu Regia artistică Larry Maronesse Producător Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 00:30
  #NuExistaNuSePoate!
  *cu Andreea Marin O oră de motivaţie şi inspiraţie în compania oamenilor care reuşesc în viaţă fiindcă pentru ei nu există nu se poate Director de imagine Vlad Tănase Regia artistica Aurel Badea Producător tv Diana Pascal (redifuzare)
 • 01:30
  Generaţia Fit
  *În cadrul programului vor fi oferite antrenamente de fitness şi gimnastică autorizate pentru începători şi avansaţi, coordonate de către profesori autorizati, sfaturi ale unor medici nutriţionişti şi o reţetă sănătoasă pentru sportivi şi publicul larg! Gazde: antrenori Diana Preda şi Gabriel Toncean Producător: Ştefan Stănescu Coproducție TVR-FRCF
 • 02:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Obezitatea, bolile cardiovasculare şi pâinea noastra cea de toate zilele Invitat: din Italia, dr. Gheorghe Cerin, medic primar cardiolog, dr. în ştiinţe medicale, responsabilul Unităţii de Medicină Internă-Cardiologie, Clinica San Gaudenzio, Novara, preşedintele Asociaţiei Medicilor Români din Italia, membru al Societăţii Europene de Cardiologie Stilul nostru actual de hrană, ca şi cel de viaţă, stau la baza kilogramelor în plus, kilograme care pot determina un exces ponderal, ca şi obezitate, uneori severă. Pentru persoanele trecute de vârsta de 45-50 de ani, excesul de kilograme se va însoţi întotdeauna de creşterea tensiunii arteriale, a colesterolului, glicemiei şi a trigliceridelor, elemente care prevestesc apariţia ulterioară a diabetului de tip 2, a accidentelor vasculare cerebrale, steatozei hepatice sau, pentru cei mai în vârstă, a Alzheimerului. Vă propunem așadar o abordare deschisă privind modul corect de hrană şi de schimbare a obişnuinţelor alimentare, adeseori nepotrivite cu nivelul de activitate fizică pe care o desfăşurăm zilnic. Vom analiza în detaliu rolul carbohidraţilor în hrana noastră şi mai ales rolul acestora în producerea obezităţii, obezitate care este de fapt cauza majoră a unor boli cronice precum cele cardiovasculare, dar şi unele forme de cancer. Moderator Măriuca Mihăilescu Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram