loader

La un pas de România: "Vorbind în limba bunicilor"

În acest episod aflăm povestea celor pentru care limba română sau bulgară tind să devină doar ”limba bunicilor”, vorbită ocazional în vacanță sau de sărbători. Sâmbătă de la 14:30 și în reluare joia, de la ora 21:00.

 

La un pas de România

Azi, în Bulgaria, în satele dintre Timoc și Dunăre, limba română a devenit, treptat, doar limba bunicilor.

Buncii sunt vizitați doar vara. Neştiind bine limba de la oraş le vorbesc nepoţilor sau strănepoților în limba adusă cu ei de la străbuni. Pentru nepoții sau strănepoții aduși de prin lumea largă, româna este graiul vacanţei de la bunici și atât.

(w882) la un pas

În Dobrogea multietinică, satele bulgărești se mai agață și ele de bătrânii din ce în ce mai puțini ca să se mai audă un pic de grai vechi bulgăresc. Tinerii au mai învățat, de dragul bunicilor, cântece, colinde sau poezii fără să înțeleagă prea mult dintr-o limbă care lor nu le mai spune nimic.

(w882) la un pas

Pentru că limba română a fost aruncată din școlile bulgărești și pentru că există pericolul să piară odată cu plecare bătrânilor din lumea aceasta, la Gâmzova, un sat aflat la câțiva kilomteri de Vidin, din 2003, există o școală de limba română - în casa unei familii de profesori.

Casa familiei Nicova, din deal, de la Gâmzova este o raritate și un exemplu pentru cei care așteaptă să se întâmple minuni și cineva de undeva să le facă școli în limba română. Oamenii aceștia și-au pus casa, curtea, viața și priciperea în slujba învățării limbii române. În fiecare sâmbătă, în casa din deal, de la răscruci, copiii din sat, cei mai buni la învățătură, aleşi cu grijă de doamna Olga Nicova, descifrează limba română, limba bunicilor și a străbunicilor.

(w882) la un pas

În Dobrogea dintre Dunăre și Mare mereu s-au vorbit limbile popoarelor care au ajuns să trăiască aici. În vremea Imperiului Otoman, a României Mari chiar și în perioada comunistă, bulgarii din Vișina și Lunca au vorbit limba străbunilor. Nu i-a împiedicat nimeni să-și cânte dorurile, să-și păstreze tradițiile, să-și mențină legăturile cu rudele din Bulgaria. Din păcate azi, tinerii sunt prea puțin interesați să mai vorbească limba bunicilor, care …sunt din ce în ce mai puțini.

***

Echipa tv:

Lectura: Constantin Lupescu; Ilustrația muzicală; Cătălin Grigore, Maestro de sunet; George Craioveanu; Sunet: Marius Stanciu; Editor imagine: Delia Oniga; Imagine: Rudolf Szilagyi

Realizator și producător: Aura Dobre

***

Telespectatorii pot urmări noile episoade ale emisiunii dedicate comunităţilor istorice de români din jurul ţării, în fiecare sâmbătă, de la ora 14:30, și în reluare joia, de la ora 21:00.

9:55 Rivalii (R)

Prezentatori: Marina Almăşan şi Dan Helciug

Jurnalist coordonator Mirela Vasile

Realizatori: Marina Almaşan şi Adreea Baciu

Producător Marina Almăşan

Coproducător Astra dell Arte

(Reluare)

11:30 Prezenţe româneşti (R)

*Italia

Episodul 6: Păstorul de suflete preot Gabriel Popescu

De peste trei decenii românii aleg sa emigreze în Italia, ţară care i-a primit cu brațele deschise, devenind casă pentru mai mult de un milion de conaţionali. Lombardia este una dintre regiunile în care peste 200 000 de români au ales să trăiască. La doar 20 de kilometri distanta de Milano, localitatea Arcore din provincia Monza și Brianza impresionează prin diversitatea peisajelor deosebit de frumoase, dar și prin dar istoria sa bogata care datează din Evul Mediu. Oraşul găzduieşte o importantă comunitate românescă bine integrată cultural, social şi economic. Singuri printre străini, oamenii au nevoie de un sens în viață, poate mai mult decât oricând, iar credința în Dumnezu este sprijin şi speranță. Parohia din Arcore este oază de credinţă şi ortodoxie fiind punct de reper al comunității, un loc încãrcat de iubire divinã, pãstorit de pãrintele Gabriel Popescu. De profesie inginer informatician, cu multă osteneală si dăruire are grijă de viaţa duhovnicească a enoriaşilor.

Producător Liliana Văduva

(Reluare)
 
Valori culturale româneşti, în programe speciale la TVR, de Ziua Culturii Naţionale

Televiziunea Română celebrează Ziua Culturii Naționale, moment important pentru promovarea și aprecierea valorilor culturale românești. Cu ...

“Cufărul lui Eminescu”

“Cufărul lui Eminescu”

publicat: marţi, 14 ianuarie 2025

În 15 ianuarie, aniversăm 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale, o ocazie specială în care celebrăm împreună ...

“Aventura urbană” - Fălticeni

“Aventura urbană” - Fălticeni

publicat: luni, 13 ianuarie 2025

Într-o aventură urbană specială, vom povesti despre Fălticeni, un oraș mic, care a dat României oameni mari.

 

#tvri