loader

La un pas de România: Miorița, în variantă ucraineană

La TVRi, pe 18 mai de la ora 21:00, s-a difuzeazat primul episod dintr-o serie de patru în care realizatorul Răzvan Petrişor răspunde la întrebarea ”Dispar românii din Bugeac?”, după ce a filmat în mijlocul acestei comunităţi.

 

La un pas de România

Primul episod este disponibil online pe TVR+.

Un jurnalist de la televiziune publică își pune mereu întrebările esențiale. Răzvan Petrişor a ecranizat răspunsurile primite în Ucraina, în patru documentare despre viața, dar mai ales soarta etnică a românilor trăitori în Regiunea Odesa.

***

Doar peste o apă și lipit de țară se află Bugeacul. Dunărea cu ale sale revărsări deltaice, limanul Nistrului și Marea Neagră sunt granițele lichide ce separă România de teritoriul cunoscut și drept Basarabia de Sud.

Parte din trupul țării în trecutul nu foarte îndepărtat, siluit și traficat de-a lungul secolelor de otomani, țariști și sovietici. Astăzi, teritoriu al statului ucrainean inclus administrativ în Regiunea Odesa.

Vizual, contorsionata cronică a acestui teritoriu seamănă cu efectul produs de suspensiile maşinii care duce echipa TVR pe drumurile ciuruite ale Ucrainei, către locul de unde începe, în timp, biografia românească a Bugeacului:  Bolgrad Dnestrovschi, alias Cetatea Albă.

Fortăreața medievală întinsă pe 9 hectare a fost construită de domnitorii Alexandru cel Bun și Ștefan cel Mare, la 1400, fiind cea mai mare citadelă militară – monument istoric din Sud-Estul Europei.

(w882) LUPR

Cetatea Albă, fortăreața medievală construită de Ștefan cel Mare, dovada de neclintit că Bugeacul a fost, demult, parte a Principatului Moldovei.

Din anul 1991, Bugeacul aparține Ucrainei, prin barterul dintre Rusia și Ucraina, la troc cu Transnistria.

În Regiunea Odesa, care începe peste Dunăre de Galați până la Cetatea Albă,  trăiesc astăzi, dacă ne luăm după cel mai proaspăt recensământ, numai 750 de etnici români. Dacă privim și alt număr, anume al cetățenilor ucraineni care si-au declarat apartenența la etnia…moldovenească, 124.000, înţelegem într-o clipită că separatista teorie a “moldovenismului”, inventată de sovietici, e reactivată astăzi în Ucraina.

(w882) LUPR

În ciuda faptului ca ucrainenii recunosc doar limba…moldovenească, Marina Ivanov, studentă la Universitatea Umanistă din Ismail, vrea să devină profesoară de limba română într-unul dintre satele locuite de etnici…“moldoveni”.

În fapt, românilor din Regiunea Odesa le este frică să își declare apartenența etno-culturală la România. Își pierd locurile de muncă, spre exemplu. Iar asta o spun cu lacrimi în ochi. Pentru că ei își doresc să se facă utili Ucrainei. Nu sunt separatiști, nu vor să plece din țara adoptivă. Dar dacă se autodeclară etnici români sunt priviți ca niște dușmani.

Jurnaliștii televiziunii publice, cu sediul la un pas de Bugeac, au datoria să spună prin ce trec etnicii români din Regiunea Odesa. Care nu sunt recunoscuți ca minoritate, deși Ucraina, care tinde să adere la UE,  a semnat convenții prin care se obligă să respecte identitatea națională a oricărui cetățean ucrainean.

***

Vor urma trei documentare despre viața etnicilor români trăitori în sudul Ucrainei, cu difuzare la TVR Internaţional pe 25 mai, 1 și 8 iunie, în emisiunea “La un pas de România”.

***

Emisiunea poate fi urmărită LIVE pe TVR+.

9:55 Rivalii (R)

Prezentatori: Marina Almăşan şi Dan Helciug

Jurnalist coordonator Mirela Vasile

Realizatori: Marina Almaşan şi Adreea Baciu

Producător Marina Almăşan

Coproducător Astra dell Arte

(Reluare)

11:30 Prezenţe româneşti (R)

*Italia

Episodul 6: Păstorul de suflete preot Gabriel Popescu

De peste trei decenii românii aleg sa emigreze în Italia, ţară care i-a primit cu brațele deschise, devenind casă pentru mai mult de un milion de conaţionali. Lombardia este una dintre regiunile în care peste 200 000 de români au ales să trăiască. La doar 20 de kilometri distanta de Milano, localitatea Arcore din provincia Monza și Brianza impresionează prin diversitatea peisajelor deosebit de frumoase, dar și prin dar istoria sa bogata care datează din Evul Mediu. Oraşul găzduieşte o importantă comunitate românescă bine integrată cultural, social şi economic. Singuri printre străini, oamenii au nevoie de un sens în viață, poate mai mult decât oricând, iar credința în Dumnezu este sprijin şi speranță. Parohia din Arcore este oază de credinţă şi ortodoxie fiind punct de reper al comunității, un loc încãrcat de iubire divinã, pãstorit de pãrintele Gabriel Popescu. De profesie inginer informatician, cu multă osteneală si dăruire are grijă de viaţa duhovnicească a enoriaşilor.

Producător Liliana Văduva

(Reluare)
 
Valori culturale româneşti, în programe speciale la TVR, de Ziua Culturii Naţionale

Televiziunea Română celebrează Ziua Culturii Naționale, moment important pentru promovarea și aprecierea valorilor culturale românești. Cu ...

“Cufărul lui Eminescu”

“Cufărul lui Eminescu”

publicat: marţi, 14 ianuarie 2025

În 15 ianuarie, aniversăm 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale, o ocazie specială în care celebrăm împreună ...

“Aventura urbană” - Fălticeni

“Aventura urbană” - Fălticeni

publicat: luni, 13 ianuarie 2025

Într-o aventură urbană specială, vom povesti despre Fălticeni, un oraș mic, care a dat României oameni mari.

 

#tvri