La TVRi, pe 18 mai de la ora 21:00, s-a difuzeazat primul episod dintr-o serie de patru în care realizatorul Răzvan Petrişor răspunde la întrebarea ”Dispar românii din Bugeac?”, după ce a filmat în mijlocul acestei comunităţi.
Primul episod este disponibil online pe TVR+.
Un jurnalist de la televiziune publică își pune mereu întrebările esențiale. Răzvan Petrişor a ecranizat răspunsurile primite în Ucraina, în patru documentare despre viața, dar mai ales soarta etnică a românilor trăitori în Regiunea Odesa.
***
Doar peste o apă și lipit de țară se află Bugeacul. Dunărea cu ale sale revărsări deltaice, limanul Nistrului și Marea Neagră sunt granițele lichide ce separă România de teritoriul cunoscut și drept Basarabia de Sud.
Parte din trupul țării în trecutul nu foarte îndepărtat, siluit și traficat de-a lungul secolelor de otomani, țariști și sovietici. Astăzi, teritoriu al statului ucrainean inclus administrativ în Regiunea Odesa.
Vizual, contorsionata cronică a acestui teritoriu seamănă cu efectul produs de suspensiile maşinii care duce echipa TVR pe drumurile ciuruite ale Ucrainei, către locul de unde începe, în timp, biografia românească a Bugeacului: Bolgrad Dnestrovschi, alias Cetatea Albă.
Fortăreața medievală întinsă pe 9 hectare a fost construită de domnitorii Alexandru cel Bun și Ștefan cel Mare, la 1400, fiind cea mai mare citadelă militară – monument istoric din Sud-Estul Europei.
Cetatea Albă, fortăreața medievală construită de Ștefan cel Mare, dovada de neclintit că Bugeacul a fost, demult, parte a Principatului Moldovei.
Din anul 1991, Bugeacul aparține Ucrainei, prin barterul dintre Rusia și Ucraina, la troc cu Transnistria.
În Regiunea Odesa, care începe peste Dunăre de Galați până la Cetatea Albă, trăiesc astăzi, dacă ne luăm după cel mai proaspăt recensământ, numai 750 de etnici români. Dacă privim și alt număr, anume al cetățenilor ucraineni care si-au declarat apartenența la etnia…moldovenească, 124.000, înţelegem într-o clipită că separatista teorie a “moldovenismului”, inventată de sovietici, e reactivată astăzi în Ucraina.
În ciuda faptului ca ucrainenii recunosc doar limba…moldovenească, Marina Ivanov, studentă la Universitatea Umanistă din Ismail, vrea să devină profesoară de limba română într-unul dintre satele locuite de etnici…“moldoveni”.
În fapt, românilor din Regiunea Odesa le este frică să își declare apartenența etno-culturală la România. Își pierd locurile de muncă, spre exemplu. Iar asta o spun cu lacrimi în ochi. Pentru că ei își doresc să se facă utili Ucrainei. Nu sunt separatiști, nu vor să plece din țara adoptivă. Dar dacă se autodeclară etnici români sunt priviți ca niște dușmani.
Jurnaliștii televiziunii publice, cu sediul la un pas de Bugeac, au datoria să spună prin ce trec etnicii români din Regiunea Odesa. Care nu sunt recunoscuți ca minoritate, deși Ucraina, care tinde să adere la UE, a semnat convenții prin care se obligă să respecte identitatea națională a oricărui cetățean ucrainean.
***
Vor urma trei documentare despre viața etnicilor români trăitori în sudul Ucrainei, cu difuzare la TVR Internaţional pe 25 mai, 1 și 8 iunie, în emisiunea “La un pas de România”.
***
Emisiunea poate fi urmărită LIVE pe TVR+.