loader
Foto

Galerie foto

La un Pas de România: Limba română…din bucătărie

La TVRi, pe 26 aprilie, de la ora 21:00, aţi putut urmări cel de-al șaptelea episod din seria celor nouă dedicate comunităților istorice de români din Ucraina și totodată primul despre românii din Regiunea Odesa. 

 

La un pas de România

Timp de o săptămână echipa emisiunii ”La un pas de România” a străbătut Regiunea Odesa în căutarea limbii române. În marile orașe, nu mai există de multă vreme grădinițe, școli sau licee în limba română.

(w882)

Doar în satele din jurul orașului Ismail mai reușești să legi un dialog în limba de pe teritoriul de azi al României. Vremurile tulburi care au trecut peste ținuturile dintre gurile Dunării și limanul Nistrului au făcut ca limba română să fie exilată în bucătăria casei, acolo unde, dușmanii de neam și limbă nu ajung. Acolo bunicii încă le mai vorbesc nepoților în limba străbunilor. Dar și acolo, în bucătăria familiei, nepoții le răspund, de cele mai multe ori în limba rusă, învățată la grădiniță sau la școală.

(w882)

Regiunea Odesa, așa cum am găsit-o noi, este acum locul în care limba română  poartă de gât, ca un rob, lațul limbii moldovenești. Limba  română a mamei este pitită în suflet, adusă cu teamă la lumina vorbei. Doar în bucătaria oamenilor harnici și ospitalieri mai auzi vorbindu-se cu bucurie, cu încântare, dar și cu tristețe limba strămoșilor, mândri, cândva, că erau români.

(w882)

Echipa : imagine: Rudolf Szilagy, sunet: Marisu Stanciu, montaj: Delia Oniga, illustrator musical: Cătălin Grigore, maestru de sunet: George Craioveanu, lectura: Constantin Lupescu, realizator: Aura Dobre.

***

Ediţiapoate fi urmărită şi online pe TVR+.

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal *Ştiri

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producători Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

8:50 Diasporadar

Producător Raluca Tudor

 
„Fraţii Jderi”, în topul celor mai vizionate filme românești

TVR Internațional programează sâmbătă, 11 mai, de la ora 23:30, „Frații Jderi” (România, 1974), după romanul omonim al lui Mihail Sadoveanu. ...

Reindustrializarea României, un proiect necesar

Reindustrializarea României, un proiect necesar

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Miercuri, 8 mai, de la ora 12:00, și sâmbătă, 11 mai, de la ora 5:55, la TVR Internațional, vă invităm să revedeți o ediție "Investiţi în ...

Hipertensiunea arterială, principala cauză de deces la nivel mondial

Marți, 7 mai, de la ora 11:00, la TVR Internațional, am revăzut o  ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre hipertensiunea arterială, ...

 

#tvri