La TVRi, pe 3 mai, de la ora 21:00, aţi putut afla cât de greu le este românilor din Regiunea Odesa să-şi apere dreptul la educaţie şi informare în limba maternă, în cel de-al doilea episod consacrat acestei comunităţi.
În Regiunea Odesa sunt, ofical, doar 724 de români și 124.000 de moldoveni. Cei mai mulți dintre ei își dau copiii la școlile din satele unde locuiesc. Prin anii `90, în fiecare sat era câte o școală națională în care se preda în limba română. După 1997, când a fost semnat Tratatul de bună vecinătate între România și Ucraina, școlile acestea au devenit…moldovenești.
Dacă la început toate materiile erau predate doar în limba…moldovenească, treptat au apărut clase cu predare exclusiv în limba rusă, iar de câțiva ani în limba ucraineană. Așa că în prezent, în toată regiunea mai există doar 3 școli în care se predă exclusiv în limba…moldovenească. Interesant e că toți profesorii și învățătorii care predau…limba moldoveneacă au diplome pe care scrie că au specializarea de limbă și literatură română… Unii dintre ei au ripostat, dar au fost imediat reduși la tăcere de conducerea școlii, a raionului sau chiar de serviciile de securiate ucrainene.
Echipa TVRi a filmat într-una dintre cele trei școli în care se mai predă exclusiv în limba moldovenească. Școla din Barta/Plavi, din raionul Reni este una dintre cele mai bune școli din Regiunea Odesa. Asta o spun și inspectorii școlari dar și rezultatele obținute de elevi. Una dintre elevele școlii a obțiunut premiul national la concursul de limbă moldovenească, iar mulți dintre absolvenții școlii au studiat sau încă studiază în universitățile din România.
Echipa : imagine: Rudolf Szilagy, sunet: Marisu Stanciu, montaj: Delia Oniga, illustrator musical: Cătălin Grigore, maestru de sunet: George Craioveanu, lectura: Constantin Lupescu, realizator: Aura Dobre.
***
Ediţia poate fi urmărită şi online pe TVR+.