La un pas de România, în Bugeac: Curs de autoapărare pentru etnici vrednici
miercuri, 07 iunie 2017
La TVRi, pe 8 iunie de la ora 21:00 - al patrulea şi ultimul episod al seriei în care realizatorul Răzvan Petrişor răspunde la întrebarea ”Dispar românii din Bugeac?”, după ce a filmat în mijlocul acestei comunităţi.
Ucraina
Alte legături
La un pas de România

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Doar Dunărea ne desparte de etnicii români din sudul Ucrainei.

Dacă nu le poți auzi suflarea, trebuie să existe o telepatie între  jurnaliștii din televiziunea publică și  cele 125.000 de suflete aflate în impas, la un pas de România.

În fostul Bugeac, astăzi Regiunea Odesa.

Impasul nu e, cum s-ar crede, unul neapărat provocat de cauze economice, dar și sărăcia te poate împiedica să îți păstrezi identitatea națională. Etnicii români trăiesc și muncesc într-o țară aflată în război cu Rusia. Morții de pe frontul Donbasului nu sunt evaluați după etnie, ci după faptele de eroism, atunci când li se afişează în public portretele, pe faleza Odesei.

Etnicii români din sudul Ucrainei sunt mai protejați, aici, de efectele economice păguboase ale războiului înghețat, pentru că se ocupă în mare parte cu agricultura.

În mai toate satele, după 1945 când sudul Basarabiei, Bugeacul, a încăput pe timpul sovieticilor, bisericile au fost ori demolate, dinamitate sau transformate în anexe ale colhozurilor. Cele câteva care au rezistat tancurilor sovietice sau cele noi slujesc în ritul vechi ortodox, închinându-se patriarhului Moscovei.

Istoria românească a Bugeacului e acoperită de luciul monumentelor închinate eroismului sovietic. Cele prin care etnicii români ar putea să își conserve trecutul identitar și să nu uite că sudul a fost, mai întâi de toate, parte a principatului lui Ștefan cel Mare și, mai apoi, trup din trupul României Mari, sunt ori în paragină, ori dezmembrate, ori li se ia vadul cu unele noi, mai la modă.

Golul săpat, cu bună știință, în memoria etnicilor români din sudul Ucrainei, ca să-i facă să uite că în vene le curge sânge românesc, este umplut cu alt tip de construcție: cea mai înaltă statuie de granit din lume. Un cioban care de la opincă la vârful cușmei măsoară peste 18 metri și cântărește 450 de tone! Baciul ucrainean e mascota din granit a unui muzeu etnografic, construit de un baștan local, deținător al unei ferme agricole.

(w640) RP

Realizator: Răzvan Petrişor

***

Emisiunea poate fi urmărită LIVE pe TVR+.

 • 20:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram (redifuzare)
 • 22:30
  România 9!
  Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Livia Şerban Iancu
 • 23:30
  Câştigă România!
  Prezintă Virgil Ianţu Regia artistică Larry Maronesse Producător Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 00:30
  #NuExistaNuSePoate!
  *cu Andreea Marin O oră de motivaţie şi inspiraţie în compania oamenilor care reuşesc în viaţă fiindcă pentru ei nu există nu se poate Director de imagine Vlad Tănase Regia artistica Aurel Badea Producător tv Diana Pascal (redifuzare)
 • 01:30
  Generaţia Fit
  *În cadrul programului vor fi oferite antrenamente de fitness şi gimnastică autorizate pentru începători şi avansaţi, coordonate de către profesori autorizati, sfaturi ale unor medici nutriţionişti şi o reţetă sănătoasă pentru sportivi şi publicul larg! Gazde: antrenori Diana Preda şi Gabriel Toncean Producător: Ştefan Stănescu Coproducție TVR-FRCF
 • 02:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Obezitatea, bolile cardiovasculare şi pâinea noastra cea de toate zilele Invitat: din Italia, dr. Gheorghe Cerin, medic primar cardiolog, dr. în ştiinţe medicale, responsabilul Unităţii de Medicină Internă-Cardiologie, Clinica San Gaudenzio, Novara, preşedintele Asociaţiei Medicilor Români din Italia, membru al Societăţii Europene de Cardiologie Stilul nostru actual de hrană, ca şi cel de viaţă, stau la baza kilogramelor în plus, kilograme care pot determina un exces ponderal, ca şi obezitate, uneori severă. Pentru persoanele trecute de vârsta de 45-50 de ani, excesul de kilograme se va însoţi întotdeauna de creşterea tensiunii arteriale, a colesterolului, glicemiei şi a trigliceridelor, elemente care prevestesc apariţia ulterioară a diabetului de tip 2, a accidentelor vasculare cerebrale, steatozei hepatice sau, pentru cei mai în vârstă, a Alzheimerului. Vă propunem așadar o abordare deschisă privind modul corect de hrană şi de schimbare a obişnuinţelor alimentare, adeseori nepotrivite cu nivelul de activitate fizică pe care o desfăşurăm zilnic. Vom analiza în detaliu rolul carbohidraţilor în hrana noastră şi mai ales rolul acestora în producerea obezităţii, obezitate care este de fapt cauza majoră a unor boli cronice precum cele cardiovasculare, dar şi unele forme de cancer. Moderator Măriuca Mihăilescu Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram