loader

La un pas de România, în Bugeac: Curs de autoapărare pentru etnici vrednici

La TVRi, pe 8 iunie de la ora 21:00 - al patrulea şi ultimul episod al seriei în care realizatorul Răzvan Petrişor răspunde la întrebarea ”Dispar românii din Bugeac?”, după ce a filmat în mijlocul acestei comunităţi.

 

La un pas de România

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Doar Dunărea ne desparte de etnicii români din sudul Ucrainei.

Dacă nu le poți auzi suflarea, trebuie să existe o telepatie între  jurnaliștii din televiziunea publică și  cele 125.000 de suflete aflate în impas, la un pas de România.

În fostul Bugeac, astăzi Regiunea Odesa.

Impasul nu e, cum s-ar crede, unul neapărat provocat de cauze economice, dar și sărăcia te poate împiedica să îți păstrezi identitatea națională. Etnicii români trăiesc și muncesc într-o țară aflată în război cu Rusia. Morții de pe frontul Donbasului nu sunt evaluați după etnie, ci după faptele de eroism, atunci când li se afişează în public portretele, pe faleza Odesei.

Etnicii români din sudul Ucrainei sunt mai protejați, aici, de efectele economice păguboase ale războiului înghețat, pentru că se ocupă în mare parte cu agricultura.

În mai toate satele, după 1945 când sudul Basarabiei, Bugeacul, a încăput pe timpul sovieticilor, bisericile au fost ori demolate, dinamitate sau transformate în anexe ale colhozurilor. Cele câteva care au rezistat tancurilor sovietice sau cele noi slujesc în ritul vechi ortodox, închinându-se patriarhului Moscovei.

Istoria românească a Bugeacului e acoperită de luciul monumentelor închinate eroismului sovietic. Cele prin care etnicii români ar putea să își conserve trecutul identitar și să nu uite că sudul a fost, mai întâi de toate, parte a principatului lui Ștefan cel Mare și, mai apoi, trup din trupul României Mari, sunt ori în paragină, ori dezmembrate, ori li se ia vadul cu unele noi, mai la modă.

Golul săpat, cu bună știință, în memoria etnicilor români din sudul Ucrainei, ca să-i facă să uite că în vene le curge sânge românesc, este umplut cu alt tip de construcție: cea mai înaltă statuie de granit din lume. Un cioban care de la opincă la vârful cușmei măsoară peste 18 metri și cântărește 450 de tone! Baciul ucrainean e mascota din granit a unui muzeu etnografic, construit de un baștan local, deținător al unei ferme agricole.

(w882) RP

Realizator: Răzvan Petrişor

***

Emisiunea poate fi urmărită LIVE pe TVR+.

11:30 Prezenţe româneşti (R)

*Italia

Episodul 6: Păstorul de suflete preot Gabriel Popescu

De peste trei decenii românii aleg sa emigreze în Italia, ţară care i-a primit cu brațele deschise, devenind casă pentru mai mult de un milion de conaţionali. Lombardia este una dintre regiunile în care peste 200 000 de români au ales să trăiască. La doar 20 de kilometri distanta de Milano, localitatea Arcore din provincia Monza și Brianza impresionează prin diversitatea peisajelor deosebit de frumoase, dar și prin dar istoria sa bogata care datează din Evul Mediu. Oraşul găzduieşte o importantă comunitate românescă bine integrată cultural, social şi economic. Singuri printre străini, oamenii au nevoie de un sens în viață, poate mai mult decât oricând, iar credința în Dumnezu este sprijin şi speranță. Parohia din Arcore este oază de credinţă şi ortodoxie fiind punct de reper al comunității, un loc încãrcat de iubire divinã, pãstorit de pãrintele Gabriel Popescu. De profesie inginer informatician, cu multă osteneală si dăruire are grijă de viaţa duhovnicească a enoriaşilor.

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

12:00 A doua emigrare (R)

* Best of

Producător Iulia Popescu

(Reluare)
 
Valori culturale româneşti, în programe speciale la TVR, de Ziua Culturii Naţionale

Televiziunea Română celebrează Ziua Culturii Naționale, moment important pentru promovarea și aprecierea valorilor culturale românești. Cu ...

“Cufărul lui Eminescu”

“Cufărul lui Eminescu”

publicat: marţi, 14 ianuarie 2025

În 15 ianuarie, aniversăm 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale, o ocazie specială în care celebrăm împreună ...

“Aventura urbană” - Fălticeni

“Aventura urbană” - Fălticeni

publicat: luni, 13 ianuarie 2025

Într-o aventură urbană specială, vom povesti despre Fălticeni, un oraș mic, care a dat României oameni mari.

 

#tvri