"La un pas de România": din Tiraspol, cu focul din suflet și cu dor nespus (III)
sâmbătă, 20 iunie 2020
Urmăriți a treia parte a interviului acordat TVRi, în exclusivitate, de Raisa Padurean, director adjunct al Liceului românesc „Lucian Blaga” din Tiraspol.
Tiraspol 3
Alte legături
La un pas de România

Să fii român în afara granițelor țării tale este greu. Uneori este o alegere personală să trăiești departe de țara în care s-au născut ai tăi.

Alteori e o întâmplare a vieții. Alteori decid alții pentru tine și te obligă să te supui regulilor.

Raisa Padurean este directorul adjunct al Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol și este unul dintre cei care demonstrează în fiecare zi că „nu se poate”… nu există.

În această ultimă parte a interviului…la distanță am aflat ce înseamnă să fii român și să trăiești dincolo de granița Țării Mamă.

“A fi român pentru mine este o onoare și mă mândresc că sunt româncă adevărată! Niciodată nu mi-a fost și nu-mi este rușine să vorbesc românește, să cânt și să-mi exprim gândul în limba română. Este însă trist un lucru: românii de aici suferă prea mult și sunt uitați…Uneori am impresia că numai Bunul Dumnezeu ne vede, de acolo, de sus.

Goana după putere îi face pe cei de la conducere să uite că undeva bat inimile multor oameni de același sânge cu ei. Oare de ce? Unii ne fac promisiuni, apoi uită de noi. Se schimbă regimul, unii pleacă de la putere, vin alții și nimic nu se schimbă…Cititorul trebuie să înțeleagă că drepturile noastre la viață sunt încălcate de autoritățile separatiste.

(w640) Tiraspol 3

Un simplu exemplu vă aduc: zilele acestea mi-am pregătit bagajele pentru că trebuie să ajung la medic în București, să încep din nou investigațiile. Deoarece am de parcurs peste 1.400 km tur - retur, iau cu mine toate cele necesare. În caz de altă intervenție, să nu mai fiu nevoită să mă întorc după unele lucruri.

Ca să pot ieși din Tiraspol, a trebuit să sun la Forțele de ordine din Tiraspol, să depun o cerere că trebuie să plec la tratament. Ei, după aceea au început interogările la telefon. Adică milițienii care mă cercetau doreau să știe ce boală am, câte operații am suportat. De ce nu merg la medicii lor să mă tratez? Că trebuie să fiu în evidență la medicii lor pentru că ei nu-mi vor mai da permisiunea să ies din zonă. Întrebări umilitoare și informații confidențiale pe care numai KGB-iştii le puneau în timpul interogărilor…

Este din ce în ce mai greu să reziști într-o regiune cu regim dictatorial, unde trebuie să faci numai ceea ce-ți impun ei, să faci așa cum îți dictează. Dacă aș fi fost o persoană de altă naționalitate aș fi trecut prin așa-numita vamă, liberă.

Lor le este frică de dreptate și de adevăr….un popor ocupant, care ar trebui să aibă credință în suflet, pentru că și ei sunt ortodocși, ca noi.”

(w640) Tiraspol 3

În acest context am încercat să aflu ce ar trebui să facă România pentru românii din Tiraspol și localitățile din jur.

“Această întrebare mi-o pun mereu și nu pot găsi un răspuns. Noi, românii din Transnistria, suntem uitați, abandonați, nici nu știu cum să mă mai exprim…

Vă imaginați, muncim în Tiraspol, salariul îl primim de la Chișinău, Ministerul Educației ne finanțează direct. Sindicatul e la Anenii Noi, iar tot ce este legat de învățământ la Direcția de Învățământ - Căușeni. Imaginați-vă că luna s-a încheiat și a fost transferat salariul. Avem card ca toată lumea și ce să facem? Trebuie să ne gândim cum să mergem după salariu. Mai ales acum pe timp de pandemie. În oraș nu sunt bănci sau alte oficii care ar elibera lei moldovenești. Atunci trebuie să plecăm la aproximativ 30 km, în cel mai apropiat sat de pe malul drept ca să putem ridica o sumă simbolică pentru că bancomatele nu eliberează sume mari. Ca să ajungem la Varnița, trebuie să sunăm la Miliţia Locală, să depunem cerere, de acolo trebuie să ne însoțească cineva până la bancomat și înapoi strict sub supraveghere.

Vă spun sincer că ne-am săturat de blocaj, de buncărul acesta în care fierbem de atâția ani! Nu mai vorbesc de alte servicii. Statul Român trebuie să ia o atitudine față de românii din afară granițelor.

Suntem oameni, avem nevoie de tratamente, medicul de familie este la Chișinău sau la București. Cum ne descurcăm noi, când apar probleme grave de sănătate? Cum poate un om suporta atâta umilință? Din păcate, trebuie să ne descurcăm singuri, cum putem.

Având și salarii mici, fiecare profesor are împrumut la bancă, pentru că altfel nu poți trăi. Profesorii din țară au facilități, pentru concediu li se oferă tichete de vacanță, din câte am înțeles. Profesorii noștri nu știu ce înseamnă o stațiune balneară, ori un tratament calificat. De ce statul nu și-ar asuma și această responsabilitate? De câte ori ni s-a promis un adaos la salariu din partea Statului. Și? Promisiunea a fost, dar noi trăim cu speranța că poate mâine va fi mai bine.

(w640) Tiraspol 3

Statul Român ori nu poate să facă nimic, ori nu vrea să facă nimic pentru noi. Au fost timpuri când mergeam la cursuri de perfecționare la București. Exista Centrul Cultural “Eudoxiu Hurmuzachi”, care aduna români din diferite țări. Aveam posibilitatea să ne întâlnim cu colegi, să discutăm, să asistăm la orele susținute de profesori în liceele din București…Dar totul a dispărut! Nimeni nu-și mai amintește de noi! Iar cei de la București se ceartă pe fotolii, nu știu care e mai mare și care e mai tare…Acum sperăm că Statul Român va schimba legile, programele și poate își va aminti iar de noi, pentru că într-adevăr avem mare nevoie de susținere.

Noi, aici, la Liceu, mai avem nevoie de cel puțin un mijloc de transport pentru a putea aduce copiii din zonele rurale. Autocarul este vechi deja și neîncăpător. Uneori, șoferul riscă amenzi usturătoare având înăuntru 40 de copii în loc de 19. Avem nevoie de tehnică, materiale didactice pentru orele de curs. Eu, din banii mei, am conectat calculatorul la internet pentru că muncesc cu copiii și am nevoie să folosesc material din mediul online. Modem-ul tot singură l-am adus, pentru că Ministerul Educației de la Chișinău nu mai alocă bani pentru internet și pentru birotică sau pentru materiale didactice.

De fiecare dată când vin sărbătorile, trebuie să-mi bat capul cum să amenajez sala festivă și cu ce resurse? De unde luăm brad, jucării și alte obiecte necesare unei sărbători care îi bucură pe cei mici. De mai bine de 15 ani nimeni nu a alocat un bănuț pentru sărbători. Dar copiii nu trebuie să sufere din acest motiv. Așa că pun bani din buzunar, cumpăr cele necesare și mă străduiesc să fac tot posibilul ca sărbătorile să fie frumoase pentru copii. Oare în fiecare școală toți directorii adjuncți pun bani din buzunarul personal să aducă la școală cele necesare? Aș face o lista întreagă, dar ce folos?!

Ar fi bine dacă și copiii ar avea parte de invitații la diverse concursuri în țară. Avem copii deștepți și talentați, dar posibilitățile noastre sunt mici.

Acordând acest interviu mi se mai ușurează un pic sufletul de povară și mă gândesc că poate cineva citește și află despre problemele noastre…”

La final, am rugat-o pe doamna Raisa Padurean, directorul adjunct al Liceului românesc din Tiraspol, să ne spună ce “zestre” dă mai departe copiilor și elevilor săi.

“Omenia și omul de omenie mereu au fost puși în capul mesei. Deci să rămâneți oameni adevărați! Dragostea nemărginită de ȚARĂ și de NEAMUL ROMÂNESC. Dragostea pentru TRICOLORUL ROMÂNESC e cea mai mare moștenire pe care o transmitem din generație în generație. Istoria țării și dragostea pentru limba română și tot ce-i românesc.

Aș fi vrut să pot construi o biserica românească. Eu asta am visat mereu, să pot merge să mă rog în limba mamei, să înțeleg predicile și sfaturile preoților în limba română. Dar cu părere de rău, lupta zilnică pentru păstrarea identității ne-a furat prea mult timp.

Mi-aș fi dorit să las și un Centru Cultural Românesc, dar și acest lucru este imposibil aici, în zona ocupată.

Rămânem cu dragostea și cu durere în suflet, dar cu speranța că într-o bună zi și românii de dincoace de Nistru se vor bucura de dreptate și de multă LIBERTATE.

(w640) Tiraspol 3

Îndemnul meu pentru toți românii este să-și iubească pământul si să nu uite unde le sunt rădăcinile. Să iubească neamul, că avem cel mai bogat și cel mai valoros neam din moși - strămoși. Să iubim limba, să nu ne fie rușine a o vorbi. Și aș vrea să închei acest lung interviu de la distanță cu câteva versuri pe care le-am găsit pe internet, dar spun mai mult decât aș putea transmite eu acum prin cuvinte simple:

Plânge neamul românesc,/Plânge România mea,/Dar copacii-nmuguresc,/Chiar de viaţa noastră-i grea./Ploi la fruntea ţării cad/Şi furtuni ne răscolesc,/Brazii cei mai falnici ard,/Dar mai mândri alţii cresc. / Plânge România mea! În istorii s-a pierdut.../Doar uniţi îşi reclădesc,/Libertatea pe pământ,/Cei ce-n ţară au rămas,/Cei ce cred în ţara lor.../Până-n cel din urmă ceas,/Poartă-n suflet tricolor.

Interviu realizat de Aura Dobre

 • 21:00
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram (redifuzare)
 • 22:30
  România 9!
  Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Livia Şerban Iancu
 • 23:30
  Câştigă România!
  Prezintă Virgil Ianţu Regia artistică Larry Maronesse Producător Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 00:30
  #NuExistaNuSePoate!
  *cu Andreea Marin O oră de motivaţie şi inspiraţie în compania oamenilor care reuşesc în viaţă fiindcă pentru ei nu există nu se poate Director de imagine Vlad Tănase Regia artistica Aurel Badea Producător tv Diana Pascal (redifuzare)
 • 01:30
  Generaţia Fit
  *În cadrul programului vor fi oferite antrenamente de fitness şi gimnastică autorizate pentru începători şi avansaţi, coordonate de către profesori autorizati, sfaturi ale unor medici nutriţionişti şi o reţetă sănătoasă pentru sportivi şi publicul larg! Gazde: antrenori Diana Preda şi Gabriel Toncean Producător: Ştefan Stănescu Coproducție TVR-FRCF
 • 02:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Obezitatea, bolile cardiovasculare şi pâinea noastra cea de toate zilele Invitat: din Italia, dr. Gheorghe Cerin, medic primar cardiolog, dr. în ştiinţe medicale, responsabilul Unităţii de Medicină Internă-Cardiologie, Clinica San Gaudenzio, Novara, preşedintele Asociaţiei Medicilor Români din Italia, membru al Societăţii Europene de Cardiologie Stilul nostru actual de hrană, ca şi cel de viaţă, stau la baza kilogramelor în plus, kilograme care pot determina un exces ponderal, ca şi obezitate, uneori severă. Pentru persoanele trecute de vârsta de 45-50 de ani, excesul de kilograme se va însoţi întotdeauna de creşterea tensiunii arteriale, a colesterolului, glicemiei şi a trigliceridelor, elemente care prevestesc apariţia ulterioară a diabetului de tip 2, a accidentelor vasculare cerebrale, steatozei hepatice sau, pentru cei mai în vârstă, a Alzheimerului. Vă propunem așadar o abordare deschisă privind modul corect de hrană şi de schimbare a obişnuinţelor alimentare, adeseori nepotrivite cu nivelul de activitate fizică pe care o desfăşurăm zilnic. Vom analiza în detaliu rolul carbohidraţilor în hrana noastră şi mai ales rolul acestora în producerea obezităţii, obezitate care este de fapt cauza majoră a unor boli cronice precum cele cardiovasculare, dar şi unele forme de cancer. Moderator Măriuca Mihăilescu Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram
 • 05:30
  România 9!
  Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Livia Şerban Iancu
 • 06:20
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 06:50
  Imnul României
 • 06:55
  Cu capu-n zori
  *Show matinal Partea I *Ştiri *Meteo *Horoscop *Cooking live în studio *Trafic *Showbiz *Style & Beauty *Parenting *Casa & gradina *Sănătate *Real life Prezintă: Liza Sabău şi Gabriel Fereşteanu Prezentatori ştiri: Andra Soceanu şi Daniel Coman Echipa: Alexandra Mădălina Manole-Horoscop, Bianca Patrichi-Meteo & Mişcare, chef Angie Cobut-Cooking, Irina Mohora-Parenting, Beauty, Fashion, Dorin Chioţea-Reportaje Real Life Jurnalist Horaţiu Rusu Producător Augusta Lazarov Petrescu Transmisiune directă
 • 07:45
  Diasporadar
  Producător Raluca Tudor
 • 07:55
  Cu capu-n zori
  *Show matinal Partea a II-a Prezintă: Liza Sabău şi Gabriel Fereşteanu Prezentatori ştiri: Andra Soceanu şi Daniel Coman Echipa: Alexandra Mădălina Manole-Horoscop, Bianca Patrichi-Meteo & Mişcare, chef Angie Cobut-Cooking, Irina Mohora-Parenting, Beauty, Fashion, Dorin Chioţea-Reportaje Real Life Jurnalist Horaţiu Rusu Producător Augusta Lazarov Petrescu Transmisiune directă
 • 08:45
  Discover Romania
  *Tezaur de carte româneasca la Biblioteca Congresului American Realizator Cecilia Melinescu Producători Cecilia Melinescu şi Diana Ilica
 • 09:00
  Matinalii
  *Partea a III-a Transmisiune directă
 • 10:00
  Telejurnal regional
  *TVR Craiova Transmisiune directă
 • 10:35
  România… în bucate
  *TVR Timişoara *Sarea în bucate *Iepure cu sos vânătoresc şi găluşte nemţeşti ca la Lugoj Emisiune realizată de TVR Timişoara Producător Veronica Mihoc Jurnalist Cătălin Blebea Producător Cristina Petrina Murgu (redifuzare)
 • 11:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Obezitatea, bolile cardiovasculare şi pâinea noastra cea de toate zilele Invitat: din Italia, dr. Gheorghe Cerin, medic primar cardiolog, dr. în ştiinţe medicale, responsabilul Unităţii de Medicină Internă-Cardiologie, Clinica San Gaudenzio, Novara, preşedintele Asociaţiei Medicilor Români din Italia, membru al Societăţii Europene de Cardiologie Stilul nostru actual de hrană, ca şi cel de viaţă, stau la baza kilogramelor în plus, kilograme care pot determina un exces ponderal, ca şi obezitate, uneori severă. Pentru persoanele trecute de vârsta de 45-50 de ani, excesul de kilograme se va însoţi întotdeauna de creşterea tensiunii arteriale, a colesterolului, glicemiei şi a trigliceridelor, elemente care prevestesc apariţia ulterioară a diabetului de tip 2, a accidentelor vasculare cerebrale, steatozei hepatice sau, pentru cei mai în vârstă, a Alzheimerului. Vă propunem așadar o abordare deschisă privind modul corect de hrană şi de schimbare a obişnuinţelor alimentare, adeseori nepotrivite cu nivelul de activitate fizică pe care o desfăşurăm zilnic. Vom analiza în detaliu rolul carbohidraţilor în hrana noastră şi mai ales rolul acestora în producerea obezităţii, obezitate care este de fapt cauza majoră a unor boli cronice precum cele cardiovasculare, dar şi unele forme de cancer. Moderator Măriuca Mihăilescu Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa
 • 12:00
  Fraţi de viţă
  *Ediţia 14 Producător Cătălin Heson
 • 12:30
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram
 • 14:00
  Telejurnal
  Prezintă: Loredana Iordache, Alina Stancu Translator mimico gestual Laura Ioana Producători: Anamaria Panait, Violeta Iorgulescu Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 14:50
  Vorbeşte corect!
  Jurnalist Iulia Ioaniţoaia Producători şi realizatori: Radu Dănilă şi Cristina Dănilă (redifuzare)
 • 15:00
  Reţeaua de idoli
  *Mircea Bravo Redactor Mariana Cernăianu Realizator Irina Păcurariu (redifuzare)
 • 16:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  *O istorie care nu se învaţă la şcoală Figuri legendare ale rezistenţei Iani-Ionel Cotan din Cail Dere Între trădare şi fuga în pădure, la numai 20 de ani, Ionel Cotan a ales să rămână demn. I-a însoţit pe fraţii Fudulea şi a luptat până la capăt alături de ei. Ura securităţii l-a urmărit în închisoarea de la Gherla unde a murit în urma torturilor la care a fost supus. Redactor Doina Teodoru Producător Alexandru Munteanu Realizator Lucia Hossu Longin (redifuzare)
 • 17:00
  Femei de 10, bărbaţi de 10
  *Prima parte Invitaţii: Adrian Daminescu Marius Parno -este un om de afaceri din Zalău şi de 13 ani lucrează la diferite proiecte cu finanţare europeană. A absolvit trei facultăţi şi în prezent luptă pentru dezvoltarea comunităţilor de rromi. Însă, până să ajungă în acest punct al vieţii sale, Marius s-a confruntat cu multe greutăţi peste care a trecut cu ajutorul lui Dumnezeu. Paula Seling şi Ovidiu Cernăuţeanu Petrică şi Georgiana Pană -povestea relaţiei tată-fiică Prezintă Marina Almăşan Co-prezentator Costin Teodorescu Producător Marina Almăşan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damian, Laura Demeter Coproducţie TVR-SC CONTERA MEDIA SRL (redifuzare)
 • 18:00
  Femei de 10, bărbaţi de 10
  *Partea a II-a Invitaţii: Marcel Pavel Cristi Brancu, Oana Turcu şi Tudor Brancu-Turcu -o familie de nota 10 Nico Maria Radu şi Horia Moculescu ne vor spune povestea cântecului “Dorul” de Aurelian Andreescu Marcel Pavel, Nico, Paula şi Ovi, Maria Radu şi Adrian Daminescu vor cânta melodia “Dorul” Prezintă Marina Almăşan Co-prezentator Costin Teodorescu Producător Marina Almăşan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damian, Laura Demeter Coproducţie TVR-SC CONTERA MEDIA SRL (redifuzare)
 • 19:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Beneficiile medicinei energo-informaţionale Invitat: psiholog Florica Munteanu, specialist în medicină integrativă, DermaVital Sănătatea corpului nostru depinde de alegerile noastre. Frica, atacurile de panică afecteză negativ întreg organismul. Mulţi oameni apelează la medicina alternativă, la terapii energo-informaţionale pentru echilibrări emoționale, reglarea imunităţii şi a metabolismului. Durerea e privită ca un strigat al ţesutului pentru a fi detoxifiat. Impulsul bioenergetic dat mezenchimului duce la refacerea acidului hialuronic. Se pune în mişcare sistemul de autovindecare iar fenomenul de distrugere este întrerupt. Paleta simptomelor unui pacient cronic este harta psihostructurii lui dereglate. O ediţie în care aflăm care sunt beneficiile medicinei energo-informationale pentru sănătatea corpului nostru. Prin telefon, din Germania: prof. univ. dr. Honoris Causa HORIA SÎRBU, şef Catedra Chirurgie Toracică a Universităţii ”Friedrich Alexander” Erlangen-Nürnberg, şeful Departamentului de Chirurgie Toracică a Spitalului Universitar Erlangen Una dintre personalităţile româneşti recunoscute la nivel internaţional. A ajutat şi a promovat medici români talentaţi în străinătate, a ţinut în permanenţă legătura cu România, locul în care visează mereu să revină. Moderator Irina Mohora Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa (redifuzare)
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Transmisiune directă *Sport *Meteo
 • 20:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Investiţi în România!
  *19 ani *Investiţiile în turism dezvoltă Judeţul Buzău Invitaţi: Petre Emanoil Neagu-preşedinte Consiliul Judeţean Buzău, Constantin Toma-primar Buzău, prof. univ. dr. Silviu Neguţ-Academia de Studii Economice din Bucureşti, preot Costel Vînătoru-iconom stavrofor Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, Thorsten Kirschner-consultant proiecte de dezvoltare internaţională şi turism Asociaţia TravelBuzau şi Răzvan Onesa-jurnalist Moderator Octavian Jora Jurnalişti tv: Roxana Segneanu şi Răzvan Onesa Editor coordonator Cristina Leorenţ Producător Raluca Amzăr (redifuzare)
 • 22:30
  România 9!
  Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Livia Şerban Iancu
 • 23:30
  Câştigă România!
  Prezintă Virgil Ianţu Regia artistică Larry Maronesse Producător Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 00:30
  #NuExistaNuSePoate!
  *cu Andreea Marin O oră de motivaţie şi inspiraţie în compania oamenilor care reuşesc în viaţă fiindcă pentru ei nu există nu se poate Director de imagine Vlad Tănase Regia artistica Aurel Badea Producător tv Diana Pascal (redifuzare)
 • 01:30
  MotorVlog
  Prezentatori: Mihai Alexandrescu, Andrei Barbu, Marius Băcilă Redactor Cristina Moiseiu Rădulescu O producţie RL Global Activ Services S.R.L (redifuzare)
 • 02:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Beneficiile medicinei energo-informaţionale Invitat: psiholog Florica Munteanu, specialist în medicină integrativă, DermaVital Sănătatea corpului nostru depinde de alegerile noastre. Frica, atacurile de panică afecteză negativ întreg organismul. Mulţi oameni apelează la medicina alternativă, la terapii energo-informaţionale pentru echilibrări emoționale, reglarea imunităţii şi a metabolismului. Durerea e privită ca un strigat al ţesutului pentru a fi detoxifiat. Impulsul bioenergetic dat mezenchimului duce la refacerea acidului hialuronic. Se pune în mişcare sistemul de autovindecare iar fenomenul de distrugere este întrerupt. Paleta simptomelor unui pacient cronic este harta psihostructurii lui dereglate. O ediţie în care aflăm care sunt beneficiile medicinei energo-informationale pentru sănătatea corpului nostru. Prin telefon, din Germania: prof. univ. dr. Honoris Causa HORIA SÎRBU, şef Catedra Chirurgie Toracică a Universităţii ”Friedrich Alexander” Erlangen-Nürnberg, şeful Departamentului de Chirurgie Toracică a Spitalului Universitar Erlangen Una dintre personalităţile româneşti recunoscute la nivel internaţional. A ajutat şi a promovat medici români talentaţi în străinătate, a ţinut în permanenţă legătura cu România, locul în care visează mereu să revină. Moderator Irina Mohora Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Investiţi în România!
  *19 ani *Investiţiile în turism dezvoltă Judeţul Buzău Invitaţi: Petre Emanoil Neagu-preşedinte Consiliul Judeţean Buzău, Constantin Toma-primar Buzău, prof. univ. dr. Silviu Neguţ-Academia de Studii Economice din Bucureşti, preot Costel Vînătoru-iconom stavrofor Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, Thorsten Kirschner-consultant proiecte de dezvoltare internaţională şi turism Asociaţia TravelBuzau şi Răzvan Onesa-jurnalist Moderator Octavian Jora Jurnalişti tv: Roxana Segneanu şi Răzvan Onesa Editor coordonator Cristina Leorenţ Producător Raluca Amzăr