loader

La un pas de România: „Bălcescu de Gyula”, sâmbătă la TVRi

Primul episod din seria dedicată românilor din Ungaria spune, în imagini, povestea Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula, sâmbătă 3 noiembrie, de la ora 14.30 și, în reluare, joi, 8 noiembrie, de la ora 21.00, la TVR Internațional.

 

La un pas de România

Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula este singura instituție liceală din Ungaria în care copiii românilor din țara vecină pot învăța limba părinților și a bunicilor. Înființat în 1950, a trecut prin multe încercări. De-a lungul anilor unii dintre profesorii români au avut mari probleme dacă au vorbit mai cu patos la ore despre Eminescu, Avram Iancu sau chiar despre Nicolae Bălcescu, patronul spiritual al Liceului.

(w882) Liceul Nic

Astăzi, la liceul român, cu excepţia orelor de maghiară, toate celelalte discipline se desfăşoară în limba română. De altfel, majoritatea profesorilor care predau acolo sunt de origine română. Cei mai mulți dintre elevi locuiesc în căminul liceului, e mai ușor pentru ei și mai puțin costisitor pentru părinți.

Foarte mulți dintre absolvenții liceului au aplicat, de-a lungul anilor, la universități din România. Unii dintre ei au fost și bursieri ai statului român. După absolvirea facultăților s-au întors în Ungaria și lucrează în diferite domenii, folosindu-se de limba română.

(w882) Liceul Nic

Conducerea Licelui „Nicolae Bălcescu” din Gyula a hotărât, în urmă cu cinci ani, să nu mai permită vreunei echipe de televiziune intratrea în instituție în urma unor reportaje tendențioase. Din fericire echipa TVRi a fost acceptată să realizeze un reportaj despre instituție, despre elevii și profesorii ei.

Realizator: Melania Trifu

Producător: Aura Dobre

11:30 Prezenţe româneşti (R)

*Italia

Episodul 6: Păstorul de suflete preot Gabriel Popescu

De peste trei decenii românii aleg sa emigreze în Italia, ţară care i-a primit cu brațele deschise, devenind casă pentru mai mult de un milion de conaţionali. Lombardia este una dintre regiunile în care peste 200 000 de români au ales să trăiască. La doar 20 de kilometri distanta de Milano, localitatea Arcore din provincia Monza și Brianza impresionează prin diversitatea peisajelor deosebit de frumoase, dar și prin dar istoria sa bogata care datează din Evul Mediu. Oraşul găzduieşte o importantă comunitate românescă bine integrată cultural, social şi economic. Singuri printre străini, oamenii au nevoie de un sens în viață, poate mai mult decât oricând, iar credința în Dumnezu este sprijin şi speranță. Parohia din Arcore este oază de credinţă şi ortodoxie fiind punct de reper al comunității, un loc încãrcat de iubire divinã, pãstorit de pãrintele Gabriel Popescu. De profesie inginer informatician, cu multă osteneală si dăruire are grijă de viaţa duhovnicească a enoriaşilor.

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

12:00 A doua emigrare (R)

* Best of

Producător Iulia Popescu

(Reluare)
 
Valori culturale româneşti, în programe speciale la TVR, de Ziua Culturii Naţionale

Televiziunea Română celebrează Ziua Culturii Naționale, moment important pentru promovarea și aprecierea valorilor culturale românești. Cu ...

“Cufărul lui Eminescu”

“Cufărul lui Eminescu”

publicat: marţi, 14 ianuarie 2025

În 15 ianuarie, aniversăm 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale, o ocazie specială în care celebrăm împreună ...

“Aventura urbană” - Fălticeni

“Aventura urbană” - Fălticeni

publicat: luni, 13 ianuarie 2025

Într-o aventură urbană specială, vom povesti despre Fălticeni, un oraș mic, care a dat României oameni mari.

 

#tvri