loader
Foto

La un pas de comunitățile istorice din jurul României | VIDEO

Din 4 aprilie, am început redifuzarea unor episoade realizate de echipa „ La un pas de România” în sezoanele trecute, cu români care trăiesc în comunitățile istorice din jurul țării. Emisiunea poate fi urmărită, sâmbătă, ora 14:30, la TVRi și online pe TVR+.

 

La un pas de România

4 aprilie 2020 ar fi însemnat debutul unui nou sezon La un pas de România. Din cauza COVID-19, am fost nevoiți să ne refacem planurile.

Începem cu redifuzarea unor episoade realizate în sezoanele trecute, cu români care trăiesc în comunitățile istorice din jurul țării și care de-a lungul multor ani au avut de trecut prin multe greutăți.

Ei au găsit mereu puterea, curajul și voința de a o lua de la capăt. Sunt povești de viață care ne demostrează că nimic nu este imposibil când suntem uniți, când avem credință, speranță și dragoste faţă de aproapele nostru și de neamul în care ne-am născut.

Începem seria de redifuzări cu povestea colegilor noștri de la secția română a Televiziunii de Stat din Novi Sad, regiunea Vojvodina, Serbia.

În 4 aprilie 1999, clădirea Televiziuni Novi Sad a fost bombardată, fiind nimicită în doar câteva minute. Din fericire, nimeni nu şi-a pierdut viaţa. După acest eveniment, jurnaliștii și-au continuat treaba într-un sediu improvizat.

Bună seara, Vojvodina!” este titlul principalei emisiuni difuzate în limba română.

Astăzi, Televiziunea Novi Sad difuzează în jur de 250 de minute săptămânal, dedicate românilor. La redacţia pentru limba română lucrează 15 jurnaliști, toți provenind din satele românești din zonă.

Realizator: Melania Trifu

21:00 A doua Românie

Este unul dintre ambasadorii culturali ai României în lume, atât prin activitatea sa artistică, cât şi prin cea de promovare a valorilor noastre culturale la Berlin, acolo unde s-a stabilit în urmă cu mulţi ani. Pianistul Cristian Niculescu deținător al Premiului Criticilor Muzicali din România şi director al Institutului Cultural Român de la Berlin este împreună cu noi şi ne spune motivul pentu care se află în România.

Si tot astăzi aflăm povestea primilor români incluşi într-unul dintre cele mai urmărite documentare despre imigranţi, realizat de o mare platformă globală de streaming şi difuzat pe întreg continentul nord american. Este pentru prima oară când România a fost inclusă în această emisiune în cadrul careia tineri născuţi peste ocean îşi însoţesc părinţii imigranţi în ţara de origine, într-o călătorie care îi ajută să descopere zestre culturală, peisajele şi bucătăria locală, dar şi sacrificiul, lupta circumstanţele dramatice care le-au condus familia spre alte meleaguri, departe de rădăcini. Gabrila Covaci si fiul său Aleck Covaci sunt împreună cu noi şi ne povestesc despre cum este viața lor in Canada dar ne şi împărtăşesc din emoţiile trăite la filmări.

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

22:00 Dosar România

* Trei zile cu Natalia. Documentar

Realizator Catălin Apostol

Producător Răzvan Butaru

 
Lucian Maxim:

Lucian Maxim, muzician, compozitor şi percuţionist în Orchestra Naţională Radio este invitatul Danielei Zeca Buzura într-o nouă ediţie "Mic Dejun ...

Ambasadori culturali ai României în lume

Ambasadori culturali ai României în lume

publicat: joi, 09 mai 2024

Ediția ”A doua Românie” de joi, 9 mai, ne-a prilejuit întâlnirea cu pianistul Cristian Niculescu, directorul Institutului Cultural Român de la ...

TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

 

#tvri