La TVRi, primăvara începe cu programe dedicate româncelor de pretutindeni
luni, 01 martie 2021
La început de Martie, la debutul primăverii, sărbătorim Femeia, la TVR Internaţional. Femeia - mamă, dedicată familiei sau profesiei! Cu poveştile şi experienţele de viață ale unor personalități remarcabile, am lansat campania „Cu tine începe primăvara!”.
campanie TVRi femeia

Celebrăm frumuseţea, delicateţea, dar şi puterea, curajul, ambiţia, încrederea în forţele proprii, dragostea şi energia pe care femeile le transmit celor din jur. Personalităţile puternice, capabile să treacă peste greutăţi, peste distanţe, care ne inspiră în fiecare clipă să le urmăm exemplul.

Campania cuprinde o serie de mini-interviuri, programate la TVR, pe parcursul zilelor dintre 1 şi 8 martie, cu românce din diferite domenii aflate departe de ţară, de la femei de suces, la oameni simpli care, departe de ţară şi de mulţi dintre cei dragi, au trecut cu greu peste ultimul an.

De asemenea, emisiunile producţie proprie ale canalului TVRi vor aborda teme de interes pentru româncele de pretutindeni, care vor fi discutate în ediţiile speciale ale emisiunilor interactive, pe tot parcursul primei săptămâni din luna martie.

Astfel, marţi, pe 2 martie, de la ora 21.00, la Investiţi în România!, Octavian Dragomir Jora vă aduce în atenţie  realizările unor Antreprenoare românce, ambasadori de succes. Invitatele ediţiei speciale sunt: Carmen Avram - europarlamentar, Ramona Miletic - viceprimar Sectorul 11, Viena, Austria, Mariana Rufa - director executiv, Asociaţia Bussinesului European, Cristina Chiriac - preşedinte Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin

În ediţia de miercuri, 3 martie, a emisiunii Un doctor pentru dumneavoastră, telespectatorii fac cunoştinţă cu două românce sufletiste, cu spirit de învingătoare, care sprijină comunitatea de români din Franța din care fac parte. O poveste despre cum putem fi învingători împreună! Ediţia din 4 martie, aduce în prim-plan tema copiilor născuţi prematur şi a personalului medical care îi îngrijeşte, cu responsabilitate şi dăruire. În ediția specială din 8 martie, omagiem doamnele din domeniul medical și vă invităm să aflați poveştile şi experienţele lor de viață. Pe tot parcursul lunii martie, Un doctor pentru dumneavoastră omagiază doamnele din domeniul medical.

Miercuri seara, la aceeaşi oră, Mihaela Crăciun discută despre Rolul femeilor în politică, împreună cu prima femeie care a devenit preşedinte al Senatului României, Anca Dragu, invitata ediţiei speciale a emisiunii Articolul VII.

Femei puternice, dintre cele care alcătuiesc A doua Românie, cu poveşti de viaţă impresionante, vorbesc cu emoţie despre drumul lor spre succes, departe de casă, dar şi despre doruri şi despre tradiţii pe care le respectă, oriunde s-ar afla. Invitatele Corinei Dobre de joi, 4 martie, ora 21.00 vor fi Ramona Martinovici, activistă în domeniul sănătății publice şi antreprenoare din Melbourne, Australia; Alexia Hecico, alergătoare montană din Romania, studentă în managementul afacerilor la Universitatea Buffalo din New York; Iulia Filimon, fondatoarea Centrului Cultural Româno-German din Ulm, Germania şi a Muzeului Satului din Tălmăcel; Veronica Costache, cofondatoare a organizației Romanian Women in The UK şi a unei şcoli româneşti din Londra; Diana Roșca, actriţă, matematician şi doctorand în comedie stand-up.

Vineri seara vă invităm să urmăriţi o ediţie specială a emisiunii Dăruieşte Românie!, dedicată Zilei Internaţionale a Femeii, dar şi debutului primăverii.  Carmen Târnoveanu vă reaminteşte că la TVR Internaţional – „Cu tine începe primăvara!”, campania prin care modele feminine din întreaga lume, toate cu identitate românească, îşi spun povestea în faţa românilor de pretutindeni. Invitaţii ediţiei sunt Felicia Filip, Rodica Popescu Bitănescu, Ianna Novac, Marcel Pavel, Cătălin Crişan, Adrian Naidin, Octavian Dobrotă. Poveştile sunt presărate cu momente muzicale.

Luni, pe 8 martie, la Avocatul Dumneavoastră, Angela Avram discută despre Avocatura la genul feminin și respectarea drepturilor femeilor, împreună cu invitatele sale, avocate din România, Spania, Franța și Italia.

De asemenea, toţi cei aflaţi departe de casă pot transmite, prin intermediul paginii de Facebook a TVR Internaţional gândurile lor bune pentru femeile dragi din viaţa lor, femeile pe care le au aproape, în ţările în care se află, sau departe, în ţara lor, în locul în care s-au născut. Cele mai frumoase gânduri vor fi difuzate în ediţia specială din 5 martie a emisiunii Dăruieşte Românie!

Vineri, 5 martie, de la ora 23.00, TVRi difuzează piesa de teatru „Femeia, eterna poveste”, un spectacol înregistrat în cadrul proiectului Teatru în TVR,  iar în weekend a programat documentarul „Distanţa dintre mine şi mine” (sâmbătă, 6 martie, ora 23.00), regizat de  Mona Nicoara, respectiv filmul „Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu” (duminică, 7 martie, ora 23.00), în regia Malvinei Urşianu.

Documentarul „Distanţa dintre mine şi mine” (2018), care aduce în prim-plan viaţa Ninei Cassian (1924-2014), poetă avangardistă, compozitoare și graficiană, explorează fricțiunea dintre memoria personală și arhiva oficială, dintre realitatea noastră actuală și ficțiunile pe care le construim despre trecut.

 

 • 17:20
  Imnul României
  *Paula Seling
 • 17:30
  Arhitectura României Mari
  *Documentar România, 2017 Regia: Radu Nema Documentar despre căutarea identității naționale în domeniul arhitecturii. Arhitecţii români ai sfârşitului de secol XIX şi începutul secolului XX reuşesc să identifice elementele cele mai preţioase din arhitectura vernaculară şi cea bizantină ridicându-le la o demnitate monumentală într-un stil eclectic care se va numi stil neoromânesc sau stil naţional românesc. Arhitectul şi filosoful Augustin Ioan şi cercetătoarea în istoria artei Ada Hajdu ilustrează evoluţia acestui stil-începând cu expoziţia de la Paris din anul 1889 şi până după Marea Unire de la Alba Iulia-şi răspândirea sa în toate regiunile româneşti. Actorul Ion Dichiseanu punctează cu expresivitate poetică spaţiul arhitectural neoromânesc care nu este altceva decât o arhitectură a sufletului românesc, un veritabil simbol al unităţii culturale şi teritoriale desăvârşite prin Marea Unire. Filmul prezintă invazia stilului neoromânesc, de la clădirile rezidenţiale de dimensiuni reduse la monumentalele clădiri publice. Este cu certitudine primul film documentar despre arhitectura premergătoare Marii Uniri şi despre consecinţele pe care aceasta le-a avut asupra eseteticii urbane moderne şi contemporane. Drepturi online: simulcast cu emisia TV exclusiv pe tvrplus.ro
 • 18:00
  Telejurnal Moldova
  Prezentatori: Carina Muller, Vadim Cheptanaru Producători: Irina Bejenaru, Ruslan Grabari Translator mimico gestual Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 18:55
  Secolul 22
  Realizator Bogdana Pascal
 • 19:00
  Articolul VII
  *Ediţie specială dedicată Aniversării Zilei Naţionale a României O ediţie specială despre România, văzută cu alţi ochi, cu gândul la cuvintele lui Eminescu, “patriotismul nu este numai iubirea pământului în care te-ai născut ci, mai ales, iubirea trecutului, fără de care, nu există iubire de ţară”. “Nu poţi iubi patria legat la ochi”, spunea şi poetul Garcia Lorca. De la cel mai bun preşedinte pe care România nu l-a avut, Ion Raţiu, am rămas cu un crez: voi lupta până la ultima mea picătură de sânge pentru dreptul tău de a nu fi de acord cu mine. În Elveţia, arhitecta Sanda Budiş i-a păstrat ţării o iubire sfâşietoare vorbind tot timpul cu Dumnezeu despre ţara sa. Mircea Carp, 98 de ani, jurnalistul de la Vocea Americii şi Europa Liberă, remarca, “m-am născut român şi nu contează unde trăiesc. Şi cel mai bine se vede asta când nu permit, nici măcar în particular, nimănui să spună că îi este ruşine că e român. De ce să îţi fie ruşine? Avem problemele şi defectele noastre, dar şi mulţi oameni care ne fac cinste. Să critici, da. Dar să îţi fie ruşine, eu personal nu accept”. O ediţie despre iubirea pentru România care vine din dorul de ţară de care au fost departe atâta vreme sau din dorinţa de a arăta că sunt multe motive pentru a fi patriot. “Mă fascinează satul românesc. Mă regăsesc în acest loc constant, ferit, neglijat, profund, necăjit, vesel, sărăcit şi crud, căci tot ce înseamnă suflet de om se regăseşte în sat”. Alison Mutler vine la TVR Internaţional şi vorbeşte despre fascinaţia ei pentru limba română, încă din adolescenţă Alison Mutler a studiat limba şi literatura română la University of London iar primele ei reportaje au fost realizate în România, Bulgaria şi Republica Moldova. A debutat în timpul Revoluţiei anti-comuniste din România, pentru un post de televiziune britanic iar în 1991 s-a stabilit definitiv în Romania. 25 de ani a fost corespondent-şef pentru agenţia de presă The Associated Press. Moderator Mihaela Crăciun Jurnalişti: Iulia Popescu şi Marian Nicola Realizator şi producător Mihaela Crăciun înregistrare
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri Prezintă Radu Andrei Tudor Producători: Violeta Iorgulescu / Diana Anghel Transmisiune directă *Sport *Meteo
 • 20:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 20:57
  Sanătate, România!
 • 21:00
  Mihai Viteazul
  Film * Partea a II-a-Unirea România, 1971 Regia: Sergiu Nicolaescu Scenariul: Titus Popovici Muzica: Tiberiu Olah Cu: Amza Pellea, Olga Tudorache, Irina Gărdescu, György Kovács, Ilarion Ciobanu, Florin Piersic, Mircea Albulescu, Ion Besoiu, Sergiu Nicolaescu Dramă Turcii îi propun domnitorului Mihai Viteazul să încheie un tratat de pace între Înalta Poartă şi Ţara Românească. Mihai refuză oferta tentantă, dorind să unească toate cele trei ţări române: Ţara Românească, Ardealul şi Moldova, unde trăiesc „toţi cei care grăiesc limba neamului meu”. Drept urmare, el porneşte campania din Transilvania, trece Munţii Carpaţi şi învinge în Bătălia de la Şelimbăr din octombrie 1599 oştile nobililor transilvăneni. După victorie, Mihai Viteazul intră în cetatea Alba Iulia, fiind primit ca domnitor al Transilvaniei. Apoi, el se îndreaptă spre Moldova-unde domnea Ieremia Movilă, cu ajutorul polonezilor. În film, lupta dintre armata moldoveană și cea valaho-transilvăneană a lui Mihai nu a mai avut loc, dorinţa moldovenilor de a se uni cu celelalte două ţări determinându-i să dezerteze. Astfel s-a realizat unirea tuturor celor trei ţări române. Mihai Viteazul a fost înscăunat drept „Domn al Ţării Româneşti şi Ardealului şi a toată ţara Moldovei" la Alba Iulia, el fiind recunoscut şi de sultanul otoman ca domnitor al celor trei ţări. Această unire nu a ținut însă prea mult; Mihai Viteazul a fost înfrânt în Bătălia de la Mirăslău, din septembrie 1600. Scăpat cu viaţă, fostul domnitor a plecat la Viena şi Praga, sperând să obţină susţinerea împăratului Rudolf al II-lea. Aceasta a venit abia după ce Sigismund Báthory a renunţat la tratatul de vasalitate faţă de austrieci şi a acceptat protecţia Imperiului Otoman. În aceste condiţii, oştile româno-austriece conduse de Mihai Viteazul şi de generalul Basta au înfrânt oastea Transilvaniei condusă de Sigismund Báthory în Bătălia de la Guruslău, în august 1601, şi Sigismund a fugit din ţară. La ordinele împăratului Rudolf, generalul Basta dispune asasinarea domnitorului român. Mihai Viteazul a fost asasinat la 9 august 1601, pe câmpia Turzii. * 1971-ACIN-Marele Premiu, Premiile pentru: scenariu, interpretare feminină-Ioana Bulcă, interpretare masculină-Amza Pellea, imagine, muzică, coloană sonoră, costume; * 1971-Moscova-Premiul UNIATEC; * 1974-Beaume-Premiul oraşului Beaume. Redactor Marian Nicola Drepturi online: simulcast cu emisia TV, exclusiv pe site-ul tvrplus.ro
 • 22:45
  2 x 65
  Producător de segment Cristina Rădulescu Producător Diana Dumitru Realizator Alexandru Munteanu Coordonator Casa de Producţie Ion Roşioru
 • 22:50
  Imnul României
  *Paula Seling
 • 23:00
  Câştigă România!
  *Ediţie specială Prezintă Virgil Ianţu Regia artistică Larry Maronesse Producător Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 23:50
  Noi suntem români
  *Partea a II-a Jurnalist Anamaria Voicu Producător Iuliana Tudor
 • 01:20
  Drumul tatei
  *Documentar Când un bărbat de 77 de ani porneşte pe jos de la Bălţi la Alba-Iulia, cei apropiaţi sunt surprinşi şi se agită. Argumentele lor pentru renunţare nu sunt suficiente în faţa crezului drumeţului. Copiii n-au încotro şi se organizează într-o echipă tehnică care îl asistă timp de 30 de zile în cei 450 de km ai traseului. Ion Mărgineanu i-a parcurs cu hotărâre, dornic de a duce la Alba Iulia, la Serbarea Centeranului Marii Uniri, mesajul de Unire şi în acest veac. Filmul are două poveşti. Una a întâmplărilor de pe parcursul drumului şi o alta a trăirilor profesorului Ion Mărgineanu într-o viaţă zbuciumată, cu împliniri, dar şi cu tristeţi nemărginite. “Drumul tatei” este o confesiune a protagonistului într-o naratiune cinematografică plină de culoare, cu emoţii fireşti, cu oameni buni, cu pesaje dintr-o Românie care merită bătută la pas. O altfel de poveste de iubire. Regizor Violeta Gorgos
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri Prezintă Radu Andrei Tudor Producători: Violeta Iorgulescu / Diana Anghel Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 03:55
  Sanătate, România!
 • 04:00
  Mihai Viteazul
  Film * Partea a II-a-Unirea România, 1971 Regia: Sergiu Nicolaescu Scenariul: Titus Popovici Muzica: Tiberiu Olah Cu: Amza Pellea, Olga Tudorache, Irina Gărdescu, György Kovács, Ilarion Ciobanu, Florin Piersic, Mircea Albulescu, Ion Besoiu, Sergiu Nicolaescu Dramă Turcii îi propun domnitorului Mihai Viteazul să încheie un tratat de pace între Înalta Poartă şi Ţara Românească. Mihai refuză oferta tentantă, dorind să unească toate cele trei ţări române: Ţara Românească, Ardealul şi Moldova, unde trăiesc „toţi cei care grăiesc limba neamului meu”. Drept urmare, el porneşte campania din Transilvania, trece Munţii Carpaţi şi învinge în Bătălia de la Şelimbăr din octombrie 1599 oştile nobililor transilvăneni. După victorie, Mihai Viteazul intră în cetatea Alba Iulia, fiind primit ca domnitor al Transilvaniei. Apoi, el se îndreaptă spre Moldova-unde domnea Ieremia Movilă, cu ajutorul polonezilor. În film, lupta dintre armata moldoveană și cea valaho-transilvăneană a lui Mihai nu a mai avut loc, dorinţa moldovenilor de a se uni cu celelalte două ţări determinându-i să dezerteze. Astfel s-a realizat unirea tuturor celor trei ţări române. Mihai Viteazul a fost înscăunat drept „Domn al Ţării Româneşti şi Ardealului şi a toată ţara Moldovei" la Alba Iulia, el fiind recunoscut şi de sultanul otoman ca domnitor al celor trei ţări. Această unire nu a ținut însă prea mult; Mihai Viteazul a fost înfrânt în Bătălia de la Mirăslău, din septembrie 1600. Scăpat cu viaţă, fostul domnitor a plecat la Viena şi Praga, sperând să obţină susţinerea împăratului Rudolf al II-lea. Aceasta a venit abia după ce Sigismund Báthory a renunţat la tratatul de vasalitate faţă de austrieci şi a acceptat protecţia Imperiului Otoman. În aceste condiţii, oştile româno-austriece conduse de Mihai Viteazul şi de generalul Basta au înfrânt oastea Transilvaniei condusă de Sigismund Báthory în Bătălia de la Guruslău, în august 1601, şi Sigismund a fugit din ţară. La ordinele împăratului Rudolf, generalul Basta dispune asasinarea domnitorului român. Mihai Viteazul a fost asasinat la 9 august 1601, pe câmpia Turzii. * 1971-ACIN-Marele Premiu, Premiile pentru: scenariu, interpretare feminină-Ioana Bulcă, interpretare masculină-Amza Pellea, imagine, muzică, coloană sonoră, costume; * 1971-Moscova-Premiul UNIATEC; * 1974-Beaume-Premiul oraşului Beaume. Redactor Marian Nicola Drepturi online: simulcast cu emisia TV, exclusiv pe site-ul tvrplus.ro
 • 05:50
  Să fii român de 10
  Producător Oana Turcu