loader
Foto

„Distanţa dintre mine şi mine” - Nina Cassian, femeia care iubea enorm viaţa

Documentarul despre poeta Nina Cassian, regizat de Mona Nicoară, după o idee de Ada Solomon, poate fi revăzut la TVRi, sâmbătă, 6 martie, ora 23:00. Duminică, 7 martie, ora 23.00,  urmăriți și filmul „Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu”.

 

88 de ani de viaţă, comprimaţi în 90 de minute de film documentar. Viaţa Ninei Cassian (1924-2014) a fost o luptă pe viaţă şi pe moarte între estetică şi etică. Prin cruntele realităţi ale fascismului, comunismului şi exilului în capitalism, cea mai fascinantă femeie din literatura română şi-a păstrat libertatea interioară şi credinţa copilărească într-un basm utopic.

Documentarul „Distanţa dintre mine şi mine” a avut premiera în toamna anului 2018 la Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, unde a fost recompensat cu premiul publicului la secţiunea „Avanpremiere româneşti ale toamnei”. Premiera internaţională a avut loc în ianuarie 2019, la cea de-a 30-a ediţie a Trieste Film Festival.

La Gala Premiilor Gopo din iunie 2020, a fost distins cu Premiul pentru Cel mai bun film documentar.

Produs Hi Film Productions (România) şi Sat Mic Film (Statele Unite ale Americii), în coproducţie cu Televiziunea Română, cu sprijinul CNC şi al Programului Europa Creativă al UE, documentarul „Distanţa dintre mine şi mine” este programat la TVR Internațional, sâmbătă, 6 martie, ora 23:00.

(w882)

(w882)

Cu o reputaţie de femeie fatală, băutoare şi fumătoare prodigioasă, poeta avangardistă, compozitoarea şi graficiana Nina Cassian (1924 – 2014) a fost simultan complice şi problematică pentru regimul stalinist, după care a intrat în conflict direct cu regimul Ceauşescu, şi a terminat într-un exil nedorit la New York în 1985, în urma uciderii dizidentului Gheorghe Ursu.

(w882)

Un film despre credințe, artă și putere, „Distanța dintre mine și mine” explorează fricțiunea dintre memoria personală și arhiva oficială, dintre realitatea noastră actuală și ficțiunile pe care le construim despre trecut. Gândurile Ninei în timpul ultimului ei an de viață sunt confruntate cu o bogată arhivă de filme, muzică, poezie, apariții de televiziune, întregistrări private inedite și documente de urmărire de la Securitate. Sunt revelate astfel dileme etice și estetice care sunt deopotrivă parte din trecutul nostru și prefigurate în viitor.

(w882)

„Felul în care Nina Cassian îşi gestiona trecutul e un receptacul bun pentru propriile noastre gânduri, pentru felul în care ne evaluăm propria istorie (personală şi colectivă) şi pentru socotelile pe care ni le facem atunci când ne uităm la dilemele trecutului şi rezolvările lor. Documentarul nu se vrea un portret complet sau definitiv şi nici o statuie sau polemică. E loc pentru o grămadă de alte filme şi despre Nina, şi despre alţii, şi despre contextele vremii. Noi am vrut doar să vedem ce înseamă să te tragi pe tine însuţi la răspundere, prin acest vehicol foarte articulat, inteligent şi exigent numit Nina Cassian”, preciza regizoarea Mona Nicoară într-un interviu din 2019.

(w882)

Înregistrările cu poeta stabilită la New York în ultima parte a vieţii au fost realizate în perioada martie - mai 2013, cu un an înainte ca Nina Cassian să moară, la vârsta de 89 de ani.

(w882)

Regizoarea Mona Nicoară declara că nu a înregistrat foarte multe interviuri cu Nina Cassian. „Nina dădea în interviu gânduri întregi, perfect construite. Nu a trebuit să revenim mult în fimări, iar la montaj, împreună cu Dana Bunescu, am păstrat riguros integritatea acestor gânduri. Şi am mai păstrat ceva în film: pe măsură ce avansam cu filmările, Nina îşi pierdea din ce în ce mai mult suflul. E emoţionant să vezi cum pierde din energie pe măsură ce se îndepărtează de poveştile tinereţii. Apoi, am revenit după ce am găsit filme şi interivuri de arhivă şi am filmat-o pe Nina doar uitându-se la propriul trecut: comentând, oftând, cântând, recitând poeziile pe care şi le ştia pe de rost o dată cu întregistrările de arhivă”.

Distanţa dintre mine şi mine (România, 2018) – TVR Internațional, sâmbătă, 6 martie, ora 23:00.

(w882)

Regia: Mona Nicoară

Scenariul: Mona Nicoară, după o idee de Ada Solomon

Cu: Nina Cassian, Maurice Edwards

Producătorii documentarului sunt Ada Solomon, Mona Nicoară, Diana Păroiu şi Alexandru Solomon. Dana Bunescu s-a ocupat de montaj imagine, sunet şi sound design. Imaginea este semnată de Ovidiu Mărginean şi Rudolf Costin, muzica - de Nina Cassian, concepţia grafică, efecte vizuale şi generice – de Şerban Jipa.

(w882) voda lapus

Duminică, 7 martie, ora 23.00, puteți urmări la TVR Internațional filmul românesc Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu.

România, 1980

Regia şi scenariul: Malvina Urşianu

Cu: George Motoi, Silvia Popovici, Cornel Coman, Valeriu Paraschiv

Este adaptare liberă a dramei lui Costache Negruzzi Vodă Lăpuşneanu.

Anii 1564-1568, Moldova. „Lăpuşneanu, obsedat de glorioşii înaintaşi şi eforturile sale de a uni Moldova, într-un veac încercat de lupte, intrigi şi trădări, formează miezul acestei drame psihologice.” (Tudor Caranfil - Dicţionar universal de filme, 2008, Ed. Litera)

2:00 Generaţia următoare (R)

*Ediţia 5: Palermo

În această editie vă invităm sa faceti cunostinta cu patru copii romania care traiesc in Italia, la Palermo.

Cristina Maria Lepădatu s-a născut în satul Salcia, comuna Frecăței, județul Brăila, țara România. Împreună cu părinții, Steluța și Vasile, și o soră mai mare, Ramona, trăiește la Palermo de doi ani și jumătate. Firesc, învățând la o școală publică, vorbește italiana. Tot firesc, în casa ei de acolo, vorbește românește. Vrea să devină avocată. Dar pasiunea care o mistuie este dansul.

Alexandru Branea are vârsta de opt ani și jumătate și s-a născut în Palermo, Italia, provenind dintr-o familie de români. Este în clasa a patra B, la Școala Statală Mario Rapisardi. Locuieste cu mama si bunica. Pasiunea lui este fotbalul pe care îl practica de patru ani. E cel mai bun portar din categoria lui. Idolul lui este Luigi Buffon. Vreau să fie portar la o echipă de fotbal importantă dar invata bine sperind sa devina polițist

Alexandra Andreea Lungu are zece ani și zece luni. Si ea si surioara sa mai mica Ana s-au nascut la Palermo. Alexandra iubeste dansul si este membra a corului Arcobaleno care aparține de Teatro Massimo, cel mai mare teatru de operă din Italia. Părinții Zamfir și Mihaiela Lungu au „descălecat” în Sicilia tocmai din Suceava. Sunt mândri de originea lor, nu le este rușine să vorbească românește pe stradă și-și sărbătoresc mereu tradițiile.

Realizator şi producător Angela Avram

(Reluare)

2:30 Prezenţe româneşti (R)

*Documente vechi. Memoria vegetala a romanilor din Voivodina.

În Voivodina, patrimoniul cultural îndură condiții vitrege. Vorbim în primul rând despre condițiile naturale, care sunt impuse de o zonă cu o hidrologie aparte: apa din pânza freatică este absorbită de zidurile clădirilor și se transformă, la un moment dat, în agresori ai bunurilor culturale din Banatul sârbesc. Sporii și mucegaiurile, favorizate de umiditatea excesivă din bisericile, muzeele și chiar casele oamenilor, atacă nemilos și hârtia unor cărți bisericești vechi din anul 1600, ce pot fi considerate opere de artă, dar și materialul vegetal din care sunt făcute iile ori alte țesături vechi de peste o sută de ani. Metafora „memoria vegetală” a lui Umberto Eco atrage atenția asupra funcției de tezaurizare și rememorare a ceea ce înseamnă „românesc deosebit de fragil” în Banatul sârbesc.

Realizator şi producător Mihaela Iamandei

(Reluare)
 
 Izolaţi în România: Viaţa la margine de pădure

Ne-am văzut de ale noastre, timpul a trecut, potecile din munţi sunt încă bătute de oameni buni. Ei sunt aceiaşi, Izolaţi în România. Nu ne ...

Emisiunea TVR 2 „Drag de România mea!”, moderată de Paul Surugiu Fuego, premiată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Revista Actualitatea Muzicală

Cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală", publicație ce apare sub egida Uniunii Compozitorilor și ...

Gala vocilor, într-o nouă ediţie

O nouă gală a sezonului 13 al emisiunii cu drag de România va fi difuzată la TVR 2 sâmbătă 23 noiembrie, de la ora 20:00 și duminică, 24 ...

 

#tvri