loader
Foto

Galerie foto

Kabaitan, cu drag de România, miercuri la “Lumea şi noi”

Miercuri, 15 octombrie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional ați putut afla povestea Asociaţiei Culturale Kabaitan, înființată de doi timişoreni care şi-au propus să organizeze „evenimente în care să conecteze oameni faini“.

 

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+

Asociaţia s-a născut la Viena, în luna mai a anului trecut. Timea Laslavic este o bănăţeancă get – beget, care după 12 ani de presă scrisă şi televiziune, respectiv, șapte ani de traduceri autorizate, s-a apucat de design, realizând accesorii handmade. Asociaţia a fost realizată alături de timişoreanul Alin Mihoc şi deja a derulat câteva evenimente de succes în capitala Austriei.

Cu o pagină pe Facebook, câteva contacte din cele două țări și cu fonduri  proprii  au început să organizeze evenimente. Primele proiecte au fost muzicale, aproape de sufletul lui Alin, dar şi mai uşor de organizat. În acest gen de manifestari Timea şi Alin au combinat în mod strălucit pasiunea pentru muzică, dar şi dorul de casă, alături de gusturile româneşti.

La primul eveniment organizat de Asociaţie - „Pită cu untură şi folk“ evident că n-au lipsit slănina, ceapa verde, brânza şi recitalurile susţinute de trupa Sonatic şi Ana şi Prietenii. Printre acţiunile organizate de cei doi timişoreni la Viena se numără şi sărbătorirea „Zilei Universale a Iei“, în care se deapănă poveşti şi legende despre sânziene şi se interpretează cântece din folclorul românesc.

La Viena am fost invitaţi să paticipăm şi la ultimul atelier de creație organizat în aceasta vară. Tema a fost “Semne cusute” şi împreună cu doamnele care au răspuns invitaţiei am cusut în punct de cruce, pe o bucată de etamină. Mai târziu, când vor termina lucrul, fiecare dintre participante va hotărî ce anume să devină bucățica de material decorată: un semn de carte, un colier sau ornament pentru o pernă.

(w882) Asociaţia

Dincolo de pretextul întâlnirii – ateliere de lucru manual –  Timea doreşte ca la aceste ateliere să petreacă împreună un timp de calitate în cadrul comunității de români din Viena. Din această dorinţă derivă şi numele de kabaitan, care înseamnă, în tagalog, limba celor din Filipine, bunătate, generozitate.

Un reportaj de Roxana Gheorghe.

Un nou sezon "Lumea şi noi", din 6 octombrie! Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!

Foto: descultaprintimisoara.wordpress.com


***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

11:00 Un doctor pentru dumneavoastră (R)

*Ediţie specială

Moderator Ana Maria Ghiur

Jurnalist Lucian Băbeanu

Producător Monica Ancuţa

(Reluare)

12:00 Investiţi în România! (R)

*Ediţie specială

Turismul religios, pelerinaje pentru suflet

Invitaţi: Preot Mihai Profiroiu-reprezentant Patriarhia Română, Sectorul Pelerinaje, Claudiu Brădeţan-şef birou turism Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică, Consiliul Judeţean Suceava, Pascal Garnier-administrator agenţie de turism şi ghid turistic, francez stabilit la Putna, judeţul Suceava, Stavrofora Ambrozia Şerban-stareţă Mănăstirea Hurezi, judeţul Vâlcea, Dan Carpov-promotor Maramureş şi Chef Alex Petricean

Moderator Cristina Leorenţ

Grafică Laurenţiu Năstase

Documentarist & Poster Maker Giorgiana Şuşurincă

Jurnalişti tv: Ana Maria Ghiur, Roxana Segneanu şi Răzvan Onesa

Realizator Cristina Leorenţ

Producător Raluca Amzăr

(Reluare)
 

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

Turismul religios, pelerinaj pentru suflet

Turismul religios, pelerinaj pentru suflet

publicat: marţi, 30 aprilie 2024

În Săptămâna Patimilor, la „Investiţi în România!”, am ales o temă deosebită: turismul religios, pelerinaj pentru suflet. Emisiunea se difuzează ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

 

#tvri