loader
Foto

Galerie foto

Jurnal de poveste… cu cântec, vineri la “Lumea şi noi”

Vineri, 24 aprilie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional ați putut revedea o călătorie prin Germania, la festivalul Dunării din Ulm,  deschis de Oana Cătălina Chiţu Octet!

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Germania, în căutarea muzicienilor români. De ieri, de azi, indiferent de gen… Grupaţi pe un traseu de tren, din vest, prin sud, spre sud-estul Germaniei. Numai că planul de acasă a trebuit schimbat din mers. De fapt updatat. Pentru că, via Institutul Cultural Român, am aflat că în seara dinaintea plecării de la Munchen spre Roma, Festivalul Dunării urma să fie deschis, la Ulm, de o artistă şi un grup cu rezonanţe româneşti: Oana Cătălina Chiţu Octet, din Berlin.

Am făcut socoteala cu cameramanul Silviu Andrei că, dacă festivitatea începea la ora anunţată, puteam filma prima parte a spectacolului şi, esenţial, să prindem ultimul tren înapoi spre metropolă (de unde avionul nostru urma să decoleze devreme, la 6.30). Zis şi făcut şi iată-ne în cabina unei soliste românce stabilită din 1990 în capitala Germaniei. Interviul a fost, pe moment, halucinant – doamna în cauză, învăţătoare suplinitoare în Humuleşti, a plecat într-o vizită imediat după Revoluţie şi nu s-a mai întors.

(w882) AfiÅŸ cu M

Restul poveştii – dorul nespus de a cânta, aclimatizarea, profesionalizarea pe scena germană, cele două discuri lansate în ultimii ani cu mare succes (unul cu tangouri bucureştene interbelice celebre, altul dedicat Mariei Tănase) – este în emisiunea de vineri. Unde se va vedea că – din umbră - am primit tot sprijinul tehnic posibil, iar în lumina reflectoarelor o solistă româncă necunoscută la noi şi un grup multinaţional acompaniind un repertoriu briliant moştenit şi conştientizat de cine trebuie şi pus în pagină şi scenă exemplar!

Păcat că nu am putut vizualiza publicul altminteri oficial şi scrobit pe măsura evenimentului, care a erupt vocal şi şi-a descheiat costumele de la prima melodie şi prezentare a Oanei, care avea să explice, cu umor, ce e cu fiecare melodie. Noi ne-am mai convins o dată că muzica e primul ambasador al unei culturi, indiferent de limba în care e cântată şi, la pauză, cu mare regret, am alergat la gară fredonând “Mână birjar/şi du-mă-n noapte/du-mă departe /oriunde-ai vrea…” (pentru conformitate - spre un festival al tinerelor talente româneşti din diaspora, dar aceea este o altă poveste… cu cântec!).

Un nou sezon "Lumea şi noi", din 6 octombrie! Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

5:00 Exclusiv în România

*Brasov Fagaras 2024

In acest episod pornim spre Brasov, polul turismului din Romania, de unde vrem sa exploram intreaga zona. Mai intai vom merge sa cunoastem o fosta jurnalista care acum face paine artizanala cu maia, iar apoi cresteaza painile cu desene care contin motive traditionale ori inspirate din natura. Ce iese din mana Anei Negru, din Bod, este nu doar foarte bun, gustos si sanataos, dar sunt si adevarate opera de arta. Si pentru ca dansatoarele din Crihalma sunt vestite in toate tara am fost sa vedem Dansul Fecioreasca Fetelor. Un dans pe cat de frumos, pe atat de spectaculos care asteapta aprobarea sa intre in patrimoniul imaterial UNESCO. Tot in Brasov a fost inaugurat recent si Muzeul Sportului si Turismului Montan unde se pot vedea exponate care învie istoria multor sporturi care iși țes poveștile împletite cu cele ale marilor sportivi. Schiuri de acum 150 de ani stau alături de primele perechi de patine pentru gheata, multe trofee si filme de arhiva din perioada interbelica, cu demonstratii sportive, sau de la mari evenimente care au marcat istoria sportului romanesc.

Nu ne-am grabit sa plecam din aceasta frumoasa zona pentru ca am aflat ca aici se afla Centrul Georgrafic al Romaniei. Pana in 2007 nimeni din comunitatea stintifica nu a fost preocupat de acest lucru. Profesorul universitar Alexandru Boroiu a reusit, dupa ani de munca si studiu, sa determine cu exactitate unde se afla centrul tarii. Acest loc nu se afla la Dealul Frumos, asa cum se credea, ci in alt loc care a surprins pe toata lumea.

Prezentator şi realizator Cristian Tabără

Producători: Marin Găbudean, Cristina Magearu

5:50 Investiţi în România! (R)

* Internaţionalizarea firmelor româneşti

Invitati: Maria Grapini-membru al Parlamentului European, Lucian Rotar-investitor, antreprenor în serie Franţa şi România, Ambasador Repatriot în Franţa, Radu Hanga-preşedinte Bursa de Valori Bucureşti, Cosmin Mălureanu-investitor, antreprenor companie de e-learning, Cristian Tudor-investitor, antreprenor companie agricultură

Moderator Cristina Leorenţ

Grafică Laurenţiu Năstase

Documentarist & Poster Maker Giorgiana Şuşurincă

Jurnalişti tv: Ana Maria Ghiur, Roxana Segneanu şi Răzvan Onesa

Realizator Cristina Leorenţ

Producător Raluca Amzăr

(Reluare)
 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

 

#tvri