loader
Foto

Jules Perahim - recuperea unui artist, marţi la „Lumea şi noi”

Marţi, 14 aprilie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional v-am prezentat un reportaj dedicat centenarului Jules Perahim din Strasbourg, context în care vă spunem şi povestea de viaţă a unui complex artist.

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+

În noiembrie 2014, la Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană din Strasbourg, a fost vernisată expoziţia de amploare, intitulată ”La parade sauvage”. Era o retrospectivă menită să celebreze Centenarul Naşterii lui Jules Perahim, un artist român care şi-a dus măiestria în universalitate.

Jules Perahim s-a născut în 1914 la Bucureşti şi a murit în 2008, la Paris. A făcut parte din faimoasa avangardă interbelică românească, arta l-a ajutat să traverseze realismul socialist, apoi, în 1969, şi-a redobândit libertatea de exprimare pe malurile Senei. A trăit 94 de ani.

Născut Jules Blumenfeld, Jules Perahim a fost elev al pictorilor Nicolae Vermont și Costin Petrescu. Perahim s-a distanţat rapid de aceștia la începutul anilor 1930, devenind una din tinerele figuri ale avangardismului românesc.

(w882) Jules Pera

Devine cunoscut sub numele artistic de Perahim, cuvânt ce însemnă în ebraică “flori”.

În 1932, are loc prima expoziție personală de tablouri și desene, de tendință suprarealistă, metafizică, la București. Peste şase ani expune la Praga, unde îl întâlnește pe artistul dadaist John Heartfield. Întors în România în timpul ascensiunii fascismului, este amenințat pentru desenele antinaziste și anticapitaliste publicate în presă și este nevoit să se refugieze în URSS, unde războiul îl împinge până în Armenia.

(w882) Jules Pera

Unde l-a purtat destinul din 1944, cum s-a întors în România şi apoi cum a ajuns în Franţa, aflaţi urmărind reportajul realizat de Angela Avram.

Un nou sezon "Lumea şi noi", din 6 octombrie 2014! Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

9:00 Weekend matinal

*Matinal (II)

Prezintă Maria Smarandache şi Nadine Vlădescu

Producători: Raluca Neagu şi Horaţiu Rusu

Transmisiune directă

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

9:50 Discover Romania

Producător Diana Ilica

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri