"Cu gândul de a-mi răsplăti datoria față de România, care m-a făcut medic"
miercuri, 29 iulie 2020
Își rememorează medicul Ioan Marcea, stabilit de aproape 46 de ani în Germania, contribuția sa la implementarea Legii Asigurărilor Sociale de Sănătate din România. Un interviu realizat de Sandrino Gavriloaia, jurnalist senior TVR Internațional.
Ion Marcea
ioan
Clinica
stagiarii
la iasi
Ion Marcea
Ion Marcea
Ion Marcea
ioan
Clinica
stagiarii
la iasi
Ion Marcea
Ion Marcea

Sandrino Gavriloaia, jurnalist senior TVR Internațional: Care ar fi "povestea" emigrării dumneavoastră? Cum și când ați ajuns în Germania?

Dr. Ioan Marcea: Am ajuns în Germania în octombrie 1974. Venisem, inițial, în Franța, la fratele mamei. Acolo, aflând că nu mi se recunoaște nici măcar bacalaureatul, am trecut degrabă în Germania, deși nu știam decât „Guten Tag”, ”Danke” și „Auf wiedersehen” în germană, pentru că aici mi s-a recunoscut diploma. Am învățat limba, singur, zi și noapte, cu o carte și casete cu lecții înregistrate în franceză-germană, aduse din Franța. În ianuarie 1975 am început să lucrez ca Assistenzarzt (medic stagiar), la o secție de interne, apoi am facut stagii la terapie intensivă, la neurologie și, în sfârșit, psihiatrie. Am studiat mult și am obținut, prin examene, calificarea de medic specialist în medicină internă, în neurologie și psihiatrie, psihoterapie, precum și competența specială în geriatrie.

(w640) stagiarii

Sandrino Gavriloaia, jurnalist senior TVR Internațional: Ca medic școlit bine (presupun) în România a fost dificil să vă adaptați unor cerințe și realități profesionale cu totul diferite?

Dr. Ioan Marcea: Am terminat medicina în 1969 (anul trecut, am avut aniversarea de 50 de ani!) la Cluj. Am obținut specialitatea în medicină internă, în vara anului 1974, în România. În Germania, singura mea problemă a fost limba aceasta extrem de mai „altfel” decât româna. Profesional, ca și cunoștințe medicale, n-am avut deloc probleme (aș zice: dimpotrivă!). Curicular, mi s-au recunoscut 2 ani si jumătate de stagiu de medicină internă în România. Am continuat stagiul în Germania, până să ajung la cei 5 ani, necesari aici, am dat examen și am mers mai departe la neurologie și apoi psihiatrie (învățasem finețea limbii, lucru indispensabil pentru psihiatrie). Medicina învățată la Cluj a fost „averea” mea, pe care am clădit tot ce am devenit. Nu exagerez cu nimic! Am avut profesori de mare clasă științifică! În 1984 am preluat Clinica de psihiatrie Marienborn, de lângă Köln, unde am fost director medical 28 de ani. Am ridicat clinica (înființată în 1888) la cerințele evoluției cunoștințelor în psihiatrie: când m-am pensionat, clinica avea 192 de paturi (psihiatrie generală, psihoterapie, gerontopsihiatrie, boli de dependență etc), 30 de locuri la clinică de zi, un ambulatoriu foarte mare, secții de ergoterapie, fizioterapie, sport, locuințe terapeutice etc. Am fost acreditat de Camera Medicilor să conduc stagii de specializare pentru psihiatrie și psihoterapie (5 ani) și geriatrie (3 ani), așa că am „crescut” multe generații de medici specialiști (toți asistenții/stagiarii mei au reușit la examen!). Și trebuie să vă mai spun ceva: nicicând și niciunde n-am ascuns că vin din România (nici nu aveam cum: numele, accentul...). N-am avut niciodată vreun dezavantaj din asta, dar nici avantaj. Mi-am văzut de treabă, am respectat pe toată lumea și am fost și sunt apreciat ca atare, integrat în comunitatea germană în care trăiesc, păstrându-mi și identitatea românească, care mă face mai bogat în suflet.

Sandrino Gavriloaia, jurnalist senior TVR Internațional: Ați participat "indirect" la facerea Legii Asigurărilor Sociale de Sănătate din România, organizând și însoțind delegații românești în Germania în acest scop. De altfel, nu a fost singurul proiect de angajare activă în domeniul sănătății pe relația germano-română. De ce v-ați implicat în aceste programe?

Dr. Ioan Marcea: Chiar din ianuarie 1990 (revenind în România pentru prima dată după 16 ani!) am organizat și condus transporturi de medicamente, aparate medicale, paturi etc., în valoare de multe, multe zeci de mii de mărci germane. Dorința mea, însă, cu gândul de a-mi răsplăti datoria față de România, care m-a facut medic, nu a fost să organizez numai ajutoare umanitare, ci și să împărtășesc din experiența mea privind organizarea sistemului de sănătate german (pe care, și astăzi, îl consider cel mai bun!). Începutul a fost în decembrie 1994, la București, când, la o întâlnire a medicilor proveniți din România, am aflat că Proiectul Legii asigurărilor de boală (așa mi s-a spus că-i zicea, la început) era în „vânzoleala facerii”, în Parlament: unii voiau o lege după modelul suedez sau englez, adică bugetul sănătății să fie finanțat din impozite și votat în Parlament; alții doreau „modelul Bismark” (german), adică finanțarea serviciilor medicale prin contribuții. Convingerea mea a fost, de la bun început, că sistemul de sănătate finanțat prin contribuții, ca în Germania, este cea mai bună soluție pentru cetățenii români. Și iată de ce: prin contractul de asigurare și plata contribuției, asiguratul și-a câștigat un drept personal de a primi servicii medicale, iar dreptul acesta, contractual, poate fi impus prin justiție; bugetul asigurării nu este la dispoziția decidenților politici, ci este administrat de structurile Casei de Sănătate (autogestionare); sistemul se bazează pe subsidiaritate și solidaritate, adică fiecare contribuie după venitul său, cel mai „tare” ajutându-l pe cel mai „slab”; angajatul și angajatorul își împart suma contribuției. Ocazia de a mă implica în configurarea legii s-a ivit în ianuarie 1995, când secretarul de atunci al Camerei Federale a Medicilor, Dr. Otmar Kloiber, m-a rugat să-l însoțesc pe ministrul sănătății din România, dl. Iulian Mincu, în vizita lui la Bonn (pe atunci capitala Germaniei).

(w640) carte

Am vizitat cu dumnealui Direcția Casei Generale de Asigurare (AOK), Ministerul Sănătății, o clinică de recuperare, Centrala Asigurărilor pentru accidente de muncă etc. În acest context trebuie să spun: ministrul Mincu era foarte documentat și punea întrebări foarte precise, la subiect, el fiind deja convins de avantajele sistemului de finanțare și organizare pe baza de contribuție. Și încă ceva: spre surpriza mea, ministrul Mincu nu s-a cramponat de rangul său, a locuit tot timpul la fiica sa, la Düsseldorf, eu luându-l și ducându-l, zilnic, cu mașina mea, la toate întâlnirile și la tren, la gara din Köln. Am mai organizat și vizita altor 3 miniștri ai sănătății din România. De asemenea, am organizat personal vizita a 8 delegații ale Camerei Deputaților și ale Senatului în Germania. Sunt convins că prin aceasta s-a favorizat mult decizia înființării sistemului de asigurări de sănătate bazat pe contribuții și autogestionare. Împreună cu Dr. Kloiber și secretarul de stat din ministerul sănătății german, Dr. Sendler, am analizat și comentat proiectul de lege al Asigurărilor Sociale de Sănătate, în diferite faze, punând la dispoziția Parlamentului român sugestiile noastre. La fel am facut și cu Legea de organizare și funcționare a spitalelor. Mă gândesc cu mult respect și prietenie la Dr. Feri Jeszenszky, consilier al mai multor miniștri ai sănătății din România, un om cu enorme cunoștințe de organizare și legislație în diverse sisteme medicale din Europa. Activitățile de structurare a proiectului acestei legi l-au avut, ca și catalizator extraordinar de competent, pe Dr. Feri.

(w640) Ion Marcea

Sandrino Gavriloaia, jurnalist senior TVR Internațional: Cum este perceput acum sistemul de sănătate românesc? A fost eficient sistemul medical occidental în lupta cu noul coronavirus, COVID-19? Cum vedeți toată această criză medicală și umanitară?

Dr. Ioan Marcea: Între timp, legea asigurărilor sociale de sănătate a fost modificată, însă esența ei este, mai departe, corespunzătoare principiului legii germane. Deci România ar fi avut și ar avea o bază solidă pentru un sistem de sănătate performant. Un impact negativ în combaterea epidemiei de COVID-19 l-a avut, după convingerea mea, pe lângă lipsa testărilor și anchetelor epidemiologice extinse, concentrarea atenției pe măsurile punitive, de internare a infectaților asimptomatici, deci care nu necesită tratament spitalicesc (și care golesc bugetul asigurărilor de sănătate prin cheltuieli inutile și bulversează echilibrul acordării serviciilor medicale). Pericolul epidemic nu îl reprezintă cele câteva sute de infectați, descoperiți prin testările trunchiate și selective, ci miile de nedescoperiți, din cauza lipsei testărilor extinse și a anchetelor epidemiologice serioase. Metoda testărilor este, în final, mai ieftină decât actuala strategie, de a reacționa, nu de a preîntâmpina! În Germania, de exemplu, nici un infectat asimptomatic nu a fost spitalizat. Internările, împotriva voinței unei persoane, se pot face numai prin decizie judecătorească individuală. Se fac carantinări în familie, în clădiri cu mai multe familii sau pe unități administrative, de regulă, pe 14 zile. Și mai trebuie să subliniez ceva: intensitatea și gravitatea pandemiei nu sunt date numai de numărul infectaților (acesta depinde și de selecție și de numărul de persoane testate), ci de numărul deceselor și al cazurilor internate la ATI (mai ales al celor la care este necesară ventilarea mecanică) cauzate de infecția cu SARS-CoV-2. Dacă ținem cont de asta, momentan, situația din România evoluează (încă?) destul de lent spre criză, dar, fără măsuri consecvente și coerente (după modelul Germania sau Corea de Sud), evoluția va fi, cu cea mai mare probabilitate, dramatică.

Sandrino Gavriloaia, jurnalist senior TVR Internațional: Știu că vă place să călătoriți în România și veniți regulat în țară, mai puțin anul acesta, având în vedere pandemia. Cum se vede România din Germania? Ce se poate face pentru o mai bună și reală imagine a țării noastre în lume? Avem ce oferi Occidentului?

Dr. Ioan Marcea: Imaginea se poate face, în primul rând, în România! Relativ simplu, dar cu răbdare și persistență: cetățenii români să-și vadă de treabă, corect, să se respecte pe ei înșiși, să pretindă și să impună să fie respectați (în țară și în afară). Asta începând de la cei care conduc (au fost aleși!!). Dau ca exemplu simbolic: necesitatea purtării măștii (foarte important!!) în spații definite. Și cine își arogă „dreptul” să disprețuiască regula și pe cei ce o respectă? Tocmai unii dintre cei „aleși” (miniștri, parlamentari etc). Cum să pretinzi tu să ai o „imagine bună” alegând (repetat!) pe cei care te disprețuiesc?

Sandrino Gavriloaia, jurnalist senior TVR Internațional: Pentru că ne-am cunoscut prin intermediul televiziunii, după ce am realizat un interviu cu dvs. la Iași, aș vrea să vă întreb la ce vă așteptați de la TVR Internațional care, iată, împlinește anul acesta 25 de ani de la înființare. Aveți vreun gând special pentru noi, acum, la moment aniversar?

Dr. Ioan Marcea: De la o vreme, am probleme cu recepționarea pe antenă (s-au schimbat coordonatele). Dar mă ajut cu internetul. Doresc și cred că TVR Internațional are misiunea/obligația să fie și mai „percutant” în informarea directă și corectă, cu teme de actualitate (emisiuni în direct!) destinate „diasporei”. Discuții deschise, fără „tabu-uri”, bazate pe fapte. Informația corectă, permanentă, participarea, dialogul cu spectatorii, reduce sau chiar împiedică manipulările de care „avem parte” la diferite posturi TV. Eu, parte a „diasporei” (chiar și după 46 de ani de la plecarea fizică din Romania), nu accept, sub nici o formă, să fiu manipulat, să fiu îndoctrinat, îmi provoacă senzație de vomă (închid imediat postul TV care ar face asta!). Doresc să fiu informat corect și să-mi pot face, prin asta, propria părere, după care să mă ghidez. Cum am făcut întotdeauna, în anii care mi s-au adunatTVR Internațional să-mi fie însoțitor pe acest drum!

(w640) Ion Marcea

Foto: Ioan Marcea în vizită la Iași, în anul 2019

Sursa fotografiilor: arhiva personală

 • 05:30
  Tu votezi România!
  *Partea I *Dezbatere electorală Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Livia Şerban Iancu
 • 06:20
  Tu votezi România 9!
  *Partea a II-a *Dezbatere electorală Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Livia Şerban Iancu
 • 06:50
  Imnul României
 • 06:55
  Cu capu-n zori
  *Show matinal Partea I *Ştiri *Meteo *Horoscop *Cooking live în studio *Trafic *Showbiz *Style & Beauty *Parenting *Casa & gradina *Sănătate *Real life Prezintă: Liza Sabău şi Gabriel Fereşteanu Prezentatori ştiri: Andra Soceanu şi Daniel Coman Echipa: Alexandra Mădălina Manole-Horoscop, Bianca Patrichi-Meteo & Mişcare, chef Angie Cobut-Cooking, Irina Mohora-Parenting, Beauty, Fashion, Dorin Chioţea-Reportaje Real Life Jurnalist Horaţiu Rusu Producător Augusta Lazarov Petrescu Transmisiune directă
 • 07:45
  5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu
  *Episodul 103: România şi Iugoslavia în timpul comunismului Jurnalist Gabriela Mocanu Realizatori: Irina Ifrimache şi Dan Paul Ionescu
 • 07:50
  Diasporadar
  Producător Raluca Tudor
 • 07:55
  Cu capu-n zori
  *Show matinal Partea a II-a Prezintă: Liza Sabău şi Gabriel Fereşteanu Prezentatori ştiri: Andra Soceanu şi Daniel Coman Echipa: Alexandra Mădălina Manole-Horoscop, Bianca Patrichi-Meteo & Mişcare, chef Angie Cobut-Cooking, Irina Mohora-Parenting, Beauty, Fashion, Dorin Chioţea-Reportaje Real Life Jurnalist Horaţiu Rusu Producător Augusta Lazarov Petrescu Transmisiune directă
 • 08:45
  Discover Romania
  *Episodul 10: Cotroceni locul tainic din inima Bucureştilor-Salonul Oriental Realizator Cecilia Melinescu Producători Cecilia Melinescu şi Diana Ilica
 • 09:00
  Matinalii
  *Partea a III-a Prezintă: Anatol Guzic şi Sandu Scobiola Producător Nicoleta Toacă Transmisiune directă
 • 10:00
  Telejurnal regional
  *TVR Craiova Transmisiune directă
 • 10:35
  România… în bucate
  *TVR Iaşi *Descriptio Moldaviae *Varză, ucraininenii şi alte poveşti acrişoare Oraşul Milişăuţi din judeţul Suceava, unde populaţia este în proporţie de 90% ucraineană, nu e localitate ca oricare. Îţi dai seama de asta de îndată ce ajungi acolo şi vezi tarabele colorate din faţa caselor cu murături de tot felul. Inedită este şi tradiţia de a mura varza în căzi de lemn gigantice, de la două la patru tone. Emisiune realizată de TVR Iaşi Jurnalist Cătălin Blebea Producător Cristina Petrina Murgu
 • 11:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Antioxidanții, vitaminele şi mineralele esenţiale în imunitate Invitat: dr. Ileana Marinescu, medic primar endocrinologie, doctor în știinte medicale Sănătatea este cea mai importantă și zilnic să avem grijă de ea! În general, bolile încep să apară din cauza unui sistem imunitar deficitar. O ediție încărcată de informații utile despre echilibrul imunitar sub influența hormonilor, despre rolul antioxidanților, al vitaminelor și al mineralelor în imunitate. Vom afla și cât de importantă este mișcarea în menținerea imunității. Moderator Măriuca Mihăilescu Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa
 • 12:00
  Descălecaţi în Carpaţi
  *Colţ de rai cu natură şi cai Opereta sporturilor ecvestre, Formula 1 nepoluantă! Echipa României de atelaje cu doi cai a luptat la Campionatul Mondial din Germania pentru a-şi păstra poziţia a 10-a în lume. CALUL ESTE CEA MAI NOBILĂ CUCERIRE FĂCUTĂ VREODATĂ DE CĂTRE OM. Să concurezi la un campionat mondial este o datorie faţă de renumele cailor de rasă din hergheliile de stat. Dar, cu un căpitan de echipă nemerituos, driverul e plângăcios. Producător Răzvan Petrişor
 • 12:30
  A doua Românie
  *6 ani *Ministerul Culturii, în parteneriat cu Grupul Editorial Litera, a lansat campania de promovare “Diaspora citeşte româneşte”, în cadrul căreia persoanele aflate în afara graniţelor ţării pot avea acces gratuit, timp de 120 de zile, la platforma diaspora.citeste.ro Invitat: Mihai Firică, Secretar de stat, Ministerul Culturii *Documentarul “colectiv” în regia lui Alexander Nanau, este propunerea României la premiile OSCAR 2021, la secţiunea "Cel mai bun lungmetraj internaţional". Este prima oară când ţara noastră propune un documentar în competiţia pentru Premiile Academiei Americane de Film. Invitat: Alexander Nanau, regizorul filmului “colectiv” Moderator Corina Dobre Jurnalişti: Virginia Ghiţă, Lucian Băbeanu şi Sandrino Gavriloaia Documentarist Gabriela Mocanu Producător Liliana Văduva
 • 14:00
  Telejurnal
  Prezintă: Loredana Iordache, Alina Stancu Translator mimico gestual Laura Ioana Producători: Anamaria Panait, Violeta Iorgulescu Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 14:50
  Vorbeşte corect!
  Jurnalist Iulia Ioaniţoaia Producători şi realizatori: Radu Dănilă şi Cristina Dănilă
 • 15:00
  Destine ca-n filme
  *Constantin Codrescu-“Nimic fără Dumnezeu” Cu ocazia zilei de 1 Decembrie, o ediţie specială dedicată marelui actor Constantin Codrescu. El a fost profesor, regizor dar şi un ctitor de teatre. Un ctitor care şi-a scos inima din piept şi a aşezat-o pe scândura scenei. Un artist care a trăit fericirea şi tristeţea aşa cum au scris-o alţii, împachetând-o apoi în propriile trăiri, în propriile fericiri şi tristeţi. Prezintă Iuliana Marciuc Realizator Silvia Ionescu Redactor Dana Ilie Producători Iuliana Marciuc, Nicolae Cozma
 • 16:00
  Exclusiv în România
  *Drumul partizanilor Cu puţin înainte de sărbătoarea naţională a României, facem o incursiune într-unul dintre cele mai tulburătoare momente ale istoriei ei. Şi într-una din cele mai tulburător de frumoase zone ale ţării. Vom porni pe urmele luptătorilor anticomunişti din cea mai longevivă mişcare de rezistență a Europei ocupate de bolşevici. Pe drumul partizanilor, în Munţii Făgăraş, vom descoperi la Nucşoara un traseu turistic cu acelaşi nume. Dar şi proiectul unei case memoriale dedicate Elisabetei Rizea, impresionant model de demnitate şi curaj al secolului XX. Vom parcurge Valea lui Stan, nu doar pentru a experimenta elementele de via ferrata care îi incită pe turişti, ci mai ales pentru a afla povestea unică a unui alt partizan. Unul pe care Securitatea nu a reuşit să-l prindă niciodată: Nicu Diaconescu din Aref. Ajunşi pe Transfăgărăşan, ne vom aventura până la lacul şi refugiul Călţun-unicat european-şi mai sus, până pe cel de-al doilea vârf ca altitudine din România, Vârful Negoiu. Cu ultimele puteri, în jurul ceaunului, vom inventa o tocană din pastramă de oaie, pe care o vom numi Tocana Partizanilor. Producători: Cristina Madgearu şi Marin Găbudean
 • 16:40
  TVRi 25
  *Gala Premiilor TVR Internaţional, Ediţia a VII-a, anul 2008 Laureaţii celei de-a VII-a ediţii a Galei Premiilor de Excelenţă TVRi au fost: -Costel Busuioc, Premiul de Excelenţă -Sorin Oprescu, primul Primar General independent al Municipiului Bucureşti, Premiul Politicianul anului -Cristian David, Ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Premiul de Excelenţă pentru implicarea în gestionarea crizei din Italia -Mircea Vergeleţ, inginer silvic în cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, Premiul pentru mediu acordat pentru activitatea privind Parcurile Naţionale şi Rezervaţiile Naturale din România -Firma E.ON Gaz, Premiul pentru cea mai mare investiţie străină în România pe anul 2008 -Echipa României la Jocurile Olimpice de la Beijing, Premiul pentru Sport, -Sergiu Nicolaescu, Premiu pentru întreaga activitate -Ioana Ferariu, Anda Vlădoiu, Luca Ilieşiu, Radu Iordache, Cătălin Ene Munteanu şi Cosmin Ion, elevi ai Colegiului Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, din Bucureşti, laureaţi ai concursului NASA, Premiul pentru Tineret -VINEri STAR la TVRI, Premiul Publicului, acordat acestei emisiuni care a obţinut cele mai multe voturi de la cei peste 20.000 de telespectatori din toată lumea În cadrul Galei Premiilor TVRi, Ministerul Afacerilor Externe, prin persoana domnului secretar de stat Mihai Gheorghiu, a acordat Premiul Naţional Dimitrie Cantemir părintelui Boian Alexandrovici din Serbia. Momentele artistice au fost susţinute de: Dida Drăgan, Lucreţia Ciobanu, Adrian Daminescu, SISTEM, Dumitru Fărcaş, trupa X-Treme, Sofia Vicoveanca, Blaxy Girls, Felicia Filip şi K1 TVR Internaţional a premiat performanţele oamenilor care au schimbat în bine imaginea României în lume. De-a lungul celor 25 de ani de existenţă, TVRi a susţine excelenţa în toate domeniile vieţii. Mihaela Crăciun vă invită să redescoperiţi povestea Galelor Premiilor TVR Internaţional. Editor imagine: Liliana Năstase Prezentator şi realizator Mihaela Crăciun Producător Laurenţiu Năstase
 • 18:30
  Obiectiv comun
  Prezintă Dana Ciobanu Producător Marina Afanas
 • 19:30
  La un pas de România
  *4 ani *Ediţie specială inclusă în seria celor dedicate aniversării a 25 de ani de la înfiinţarea TVRInternaţional şi 4 ani de la prima emisiune La un pas de România Jurnalist Constantin Lupescu Realizator Aura Dobre Producător Aura Dobre
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Transmisiune directă *Sport *Meteo
 • 20:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Dăruieşte, Românie!
  *2 ani Invitaţi: Anymagical, Tavi Colen, Fang Shuang, Nicola, Valentin Luca şi Cristina Strecopitov Artişti, vedete, personalităţi ale vieţii româneşti vă împărtăşesc bucurii, emoţii, trăiri, mărturisind propria povestea ca români. Vă prezentăm povestea românilor de pretutindeni, într-un format de divertisment pe care TVR Internaţional l-a pregătit pentru a ne bucura de cei 25 de ani de existenţă în viaţa românilor care trăiesc dincolo de graniţele României. Moderator şi realizator Carmen Târnoveanu Director imagine Emil Stan Regizor TV Manuela Apostol Producător Raluca Amzăr Înregistrare
 • 22:30
  Ediţie specială
  *Mari compozitori româm: Enescu, Silvestri, Lipatti * Realizator Raluca Tudor
 • 00:00
  Ediţie specială
  *Interviu cu pianistul Cristian Niculescu * Realizator Raluca Tudor
 • 00:40
  Momentart
  Producător Mimi Necula
 • 00:50
  TVRi 25
  *Gala Premiilor TVR Internaţional, Ediţia a VIII-a, anul 2009 TVR Internaţional a premiat performanţele oamenilor care au schimbat în bine imaginea României în lume. De-a lungul celor 25 de ani de existenţă, TVRi a susţine excelenţa în toate domeniile vieţii. Mihaela Crăciun vă invităm să redescoperiţi povestea Galelor Premiilor TVR Internaţional. Editor imagine: Liliana Năstase Prezentator şi realizator Mihaela Crăciun Producător Laurenţiu Năstase
 • 02:30
  Identitate Basarabia
  *Vladlen Babcineţchi (sculptor) „Cum nu ştii... Vladlen vine de la Vladimir Lenin”... Cu ani în urmă a făcut bustul lui Eminescu, i-a cumpărat poetului bilet la tren şi a mers la Moscova ca să-l instaleze acolo. Licenţiat în arte, Master în sculptură, Doctor în inginerie industrială, Vladlen Babcineţchi şi-a făcut din pasiune un rost în viaţa creând chipuri şi poveşti cu toată bucuria fiinţei sale. Vă deschidem o uşă în lumea lui prin următoarea ediţie a emisiunii. Producător Violeta Gorgos
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Dăruieşte, Românie!
  *2 ani Invitaţi: Anymagical, Tavi Colen, Fang Shuang, Nicola, Valentin Luca şi Cristina Strecopitov Artişti, vedete, personalităţi ale vieţii româneşti vă împărtăşesc bucurii, emoţii, trăiri, mărturisind propria povestea ca români. Vă prezentăm povestea românilor de pretutindeni, într-un format de divertisment pe care TVR Internaţional l-a pregătit pentru a ne bucura de cei 25 de ani de existenţă în viaţa românilor care trăiesc dincolo de graniţele României. Moderator şi realizator Carmen Târnoveanu Director imagine Emil Stan Regizor TV Manuela Apostol Producător Raluca Amzăr