loader
Foto

Galerie foto

Învățământul în limba română din Bulgaria

Învățământul în limba română din Bulgaria, cu o tradiție de peste 200 de ani, continuă în țara vecină, dar se dezvoltă în instituții la care tot mai puțini membri ai comunității românești au acces.

 

În Bulgaria, etnia română nu este recunoscută și nu există școli în limba maternă pentru copiii din comunitatea românească. Mai mult, legislația bulgară permite ca singurele limbi studiate ca limbă maternă, cu aprobarea autorităților bulgare, să fie: turca, armeana, romani și ivrit.

De altfel, ultimul recensământ, din 2021, arată o scădere dramatică a cetățenilor bulgari cu origini românești străvechi. Învățământul primar și gimnazial în limba română este permis doar în regim de studii facultative și în afara programului educațional standard.

Universitatea “Kliment Ohridski”, Academia Militară “Gheorghi Sava Rakovski' și Liceul “Mihai Eminescu” sunt singurele instituții de învățământ din Sofia, care au cursuri de limba română pentru cetățenii bulgari care vor să o învețe ca limbă străină.

(w882) Învăță

Foto: Universitatea “Kliment Ohridski” din Sofia

La Vidin, se țin cursuri de limba română, dar informale, organizate de Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria. Echipa TVR a stat de vorbă cu profesori români și bulgari care predau limba română în țara de la sud de Dunăre.

“Facem eforturi să ne ducem moștenirea mai departe – limba română și cultura, dar acestea par că mor odată cu dispariția membrilor comunității. Copiii, români și bulgari, participă în număr mare la cursurile pe care le organizăm în fiecare sâmbătă la Casa de Cultură “Sfânta Teofana Basarab”, a precizat, într-un interviu pentru TVR Internațional, Lucica Gheorghiev, membră a Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria – AVE.

(w882) Învăță

Foto: Lucica Gheorghiev

Proiect finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

(w882) Învăță

Vă invităm să revedeți ediția emisiunii “Prezenţe româneşti”, la TVR Internațional, joi, 6 februarie, de la ora 11.30.

***

Realizator şi producător Mihaela Iamandei

Credit foto: Arhiva emisiunii “Prezențe românești”/ Mihaela Iamandei

Puteți urmări edițiile emisiunii și pe TVR+.

 

15:30 La un pas de România

*Românii din Albania

Episodul 4: Aromânii din sudul Albaniei (I)

Aromânii din Albania au fost recunoscuți ca minoritate națională în 2017. De atunci mediul asociativ aromân încearcă să găsească soluții pentru deschiderea unor clase sau școli cu predare în limba română literară și în dialectul aromân. De asemnea comunitățile din sudul Albaniei se adună și organizează activități dedicate limbii strămoșești și tradițiilor aromâne în bisericile construite cu sprijin din România.

Realizator şi producător Aura Dobre

16:00 Puternici, împreună

*Cum imi aranjez casa?

Invitati: Ada Carmen Patoi, telespectatoare care s-a mutat cu chirie intr-un apartament care este deja mobilat si considera ca n-o reprezinta, Adela Parvu, arhitect designer de interior şi Iana Novac, artista care are un cult al casei si care a studiat Feng Shui pentru a avea casa perfecta

Prezentator Liana Stanciu

Jurnalişti: Elena Cristescu, Dana Guţu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

Producător Liana Damian

 
Învățământul în limba română din Bulgaria

Învățământul în limba română din Bulgaria

publicat: miercuri, 05 februarie 2025

Învățământul în limba română din Bulgaria, cu o tradiție de peste 200 de ani, continuă în țara vecină, dar se dezvoltă în instituții la care tot ...

“Punctul critic” – Patrimoniul României

“Punctul critic” – Patrimoniul României

publicat: miercuri, 05 februarie 2025

În această ediție a emisiunii “Punctul critic”, vorbim despre patrimoniu, între valoarea sa culturală și cea de piață.

România în bucate: Plachie și saramură de crap la Vârvor, Dolj

La Vârvor, în județul Dolj, foarte aproape de Craiova, suntem găzduiți de Vali Giurcă. Alături de echipa noastră mai sunt Răzvan Buflea, ...

 

#tvri