Inteligența spiritului creativ și jocurile imaginației la Tudor Banuș
marţi, 13 octombrie 2020
Urmăriți un interviu realizat de Sandrino Gavriloaia, jurnalist senior TVR Internațional, cu artistul Tudor Banuș, grafician, gravor, pictor, ilustrator de carte, autor de afișe și desene de presă, stabilit la Paris de 48 de ani .
obiectiv
vernis TM portret
orient express
artist si fete
cioroianu
grup tablouri
nouvel obs
sora
parinti paris
oana
portret
parinti
portret
portret
obiectiv
vernis TM portret
orient express
artist si fete
cioroianu
grup tablouri
nouvel obs
sora
parinti paris
oana
portret
parinti
portret
portret

M-am reîntâlnit cu universul artistic al lui Tudor Banuș cu prilejul vernisajului recent de la Galerie des Patriarches din Paris, expoziție ce va rămâne deschisă până la sfârșitul acestui an. Evident, a fost o întâlnire virtuală, posibilă și, totodată, constrânsă, de intermedierea facilă a internetului și a social-media. Iată ce declara E.S. Adrian Cioroianu, ambasadorul României la UNESCO, pe facebook, despre recentul eveniment: "Săptămâna trecută (vernisajul a avut loc pe 30 septembrie, N.R.) am avut plăcerea de a fi alături de artistul franco-român Tudor Banuș la vernisajul unei noi expoziții a d-sale, la galeria Des Patriarches din Paris. Orice incursiune în lumile fantastice ale d-lui Banuș este o reverență făcută unui talent unic, unui grafism de excepție. Fiu al poetei Maria Banuș, artistul T.B. a moștenit cu siguranță ceva din sensibilitatea și carnalitatea volumului de debut al acesteia, "Țara fetelor", din anul 1937. Nu pot decât să urez ca, în curând, aceste lucrări să ajungă și în România".

(w640) portret 11

Artist-cărturar cu origini româneşti, născut la București în 1947, Tudor Banuș se bucură de o carieră de notorietate internațională, fiind un cunoscut jurnalist grafic, desenator și grafician, celebru prin colaborările cu cele mai importante ziare și reviste ale lumii: Le Monde, L'Express, Le Point, Le Figaro Magasin, Marianne, Die Zeit, The New York Times, Business Tokyo etc. Absolvent al Institutului de Arhitectură și Urbanism din București, Tudor Banuș s-a format şi lansat artistic în Franţa, unde urmează și cursurile Școlii Naționale de Arte Frumoase.

(w640) Japon

Primele ilustrații de presă datează din 1976, dar abia după colaborările grafice de peste ocean, de la "New York Times", i se deschid ușile marilor publicații pariziene și occidentale.

(w640) NY Times

În Franța a primit Premiul pentru cea mai frumoasă carte ilustrată în 1979. De atunci a ilustrat 25 de cărți ale unor autori celebri, români și străini. A vernisat mai bine de 80 de expoziții personale în Franța, Statele Unite ale Americii, Germania, Elveția, Austria, Belgia, Portugalia, Marea Britanie și România.

(w640) interviu

În filmul-portret "Metamorfozele realului", documentar pe care i l-am dedicat în 2014, sub genericul "Lumea și noi", afirmam că Tudor Banuș "posedă dublul talent al descifrării și criptării artistice a realului, bazându-se pe o cultură serioasă și angajată, pe luciditatea asumată și pe inteligența spiritului său creativ. Esenţa creaţiei sale provine din asocierea realităţii dure, obiective, cu exuberanţa sa interioară, plămădită din imaginaţie, livresc, ludic, fantezie..." (S. G.)

(w640) cres de vo

Sandrino Gavriloaia, jurnalist senior TVR Internațional: În ce împrejurări v-ați stabilit la Paris? Și din ce motive ați plecat? Prima perioadă a anilor '70 a constituit, totuși, o epocă fastă în istoria recentă a României...

Tudor Banuș: Cu ocazia unei călătorii în Franța, am "rămas” la Paris... Mai bine zis, ultimii ani ai deceniului ’60, care au fost într-adevăr perioada de deschidere față de Occident, de cultură.

Îmi amintesc expozițiile "Henry Moore", "Pictura americană" și "Realismul fantastic vienez" de la Sala Dalles... Iar la Cinematecă se perindau capodopere comentate de erudiții Suchianu și Iosifescu. Chiar și pe plan politic a fost o deschidere, de exemplu ne-intervenția armatei române la Praga... Se putea anvizaja (lua în considerare - franțuzismul este semnalat și în Marele Dicționar de Neologisme apărut în anul 2000, N.R.) o viață cât de cât “normală” în condițiile unui ipotetic communisme à visage humain.

Lucrurile s-au schimbat însă drastic în 1971, după voiajul lui Ceaușescu în Coreea de Nord. S-a simțit imediat că “s-a strâns șurubul”!

(w640) acoperis

Sandrino Gavriloaia, jurnalist senior TVR Internațional: Cât de dificil a fost să vă "ridicați" artistic în Franța și în Occident? Cum ați ajuns să faceți desen de presă?

Tudor Banuș: Când am ajuns în 1972 la Paris, Franța trăia ultimul an a ceea ce s-a chemat "les trente glorieuses”, adică cei 30 de ani de după război, cu o economie dinamică, fără șomaj și o relativă serenitate și bucurie a vieții... văzută retrospectiv. Prima criză petrolieră a lovit-o puternic în 1973. Lucram deja de un an într-o agenție ca arhitect, când aceasta s-a închis.

Am căutat de lucru pe la editori și în redacții de ziare să-mi găsesc comenzi ce mi-ar permite o existență materială. Evident, totul era aleatoriu, nesigur și mă sprijineam pe deviza Parisului ca să-mi mențin moralul: Fluctuat nec mergitur, adică Plutesc și nu mă scufund...

(w640) le monde

Saltul calitativ s-a făcut la New York, unde am lucrat foarte intens cu o mulțime de ziare, editori, expoziții... Întors la Paris după ce lucrasem, printre altele, la The New York Times, am avut plăcuta surpriză să mi se deschidă multe uși noi. Ziarul Le Monde m-a invitat să colaborez la primul lor supliment ilustrat din istoria acestui cotidian, adică în Le Monde Dimanche. A urmat o legătură de vreo 3 decenii cu diversele lui secții și suplimente.

Sandrino Gavriloaia, jurnalist senior TVR Internațional: În România când reveniți pe simeze sau, poate, în librării?

Tudor Banuș: În momentul de față, mă ocup de cele două expoziții ce au loc concomitent la Paris (80 de lucrări) și la Nogent sur Marne (30 de lucrări din care 15 sunt picturi de format mare).

(w640) tandem izo

În primăvara lui 2020 era programată o expoziție itinerantă de cca. 130 de lucrări în 3 muzee din România, mai precis în Moldova, proiect susţinut de ICR, la Iași, Suceava și Piatra Neamț. A sosit pandemia și a stopat totul. Vom vedea dacă va fi posibil un transfer al acestui proiect pentru 2021...

A apărut anul acesta, la Editura Vinea, un foarte îngrijit album (bilingv, în română și franceză) Manque d’absolu (în traducere: Lipsă de absolut), în culori, cartonat, cu 33 de aforisme de Alain Bosquet (poet, romancier, critic literar și de artă francez) traduse de Sorin Barbul, conceput de Nicolae Tzone și ilustrat de mine. Cu această editură am mai scos în decursul anilor o sumedenie de cărți și albume ilustrate care, probabil, se pot găsi pe piață. De-abia aștept să mă întorc în România, la București și să revăd prieteni, locuri, oameni cu care colaborez în proiectele mele profesionale...

(w640) 4

Sandrino Gavriloaia, jurnalist senior TVR Internațional: Ce aveți în șantierul artistic? La ce proiecte lucrați acum?

Tudor Banuș: De câțiva ani buni mă bucur de privilegiul de a crea desene care sunt..."puse în poeme” de către extraordinarul erudit și genial poet timișorean Șerban Foarță. Deci mergem înainte cu această asociere a celor două arte, dar care are specificul de a da întâietate desenului. Deci poemul vine după, ceea ce e unic ca demers. Acest "tandem” e găzduit de către Observatorul Cultural la fiecare 2 săptămâni. Iar 50 de tandemuri întrunite apar într-un volum, fie la Editura Casa Radio, fie la Editura Vinea. În curând, vom avea material pentru volumul al 3-lea, iar aceste picturi – desene participă la diversele mele expoziții.

(w640)

Sandrino Gavriloaia, jurnalist senior TVR Internațional: Epidemia globală provocată de SARS-CoV-2 ne afectează nu numai economic, ci și social, habitual, psihic-emoțional, iar consecințele sunt, deocamdată, greu de deslușit. Presa scrisă, editarea de carte, arta afișului sunt domenii intrate în declin înainte de apariția Covid-19. Totuși, din punctul dvs. de vedere, există un viitor, ca să spun așa, al hârtiei? Actuala pandemie v-a încetinit sau v-a dinamizat spiritul creativ, inspirația?

Tudor Banuș: După părerea mea, vor co-exista cele două suporturi ale creației: cel digital și cel tradițional, pe hârtie. De ce să fim privați de plăcerea senzuală, tactilă și chiar... olfactivă a ziarului, cărții, albumului...? În ce proporție, nu știu, dar nu-mi pot lua adio de la Galaxia Gutenberg așa ușor! Actuala pandemie am tratat-o în cel puțin o duzină de desene, în diversele ei aspecte. Încerc, desigur, să traduc latura hidoasă și morbidă a fenomenului într-o formă cât mai estetică. Iar pentru mine “frumosul” este prelungirea unui suprarealism vechi de cel puțin 500 de ani, cu mijloacele grafice create de o Renaștere europeană, care, între noi fie vorba, e de neegalat!

(w640) Silvye si

Sandrino Gavriloaia, jurnalist senior TVR Internațional: Dacă urmăriți TVR Internațional, aș vrea să vă întreb ce vă doriți de la canalul nostru de televiziune, acum, când sărbătorim un sfert de veac de la înființare?

Tudor Banuș: Urmăresc, bineînțeles, programele de la TVR Internațional și mi-aș dori să se revină la o abundență de emisiuni culturale, cu interviuri cu oameni vii, de mare valoare, poeți, scriitori, istorici, filozofi, de genul "Mic dejun cu un campion” sau "Profesioniștii”... Cu emisiuni filmate despre creația artistico-vizuală din România, care e abundentă și inegală, ca oriunde în lume. E super-mediatizată când se înscrie în criteriile de vacuitate impuse de arta (zisă) contemporană și lăsată în umbră, în vastul teritoriu al artei ce îmbogățește și prelungește patrimoniul creației autentice.

Am apreciat la superlativ profesionalismul, creativitatea și răbdarea (filmările s-au întins pe câțiva ani, în România și Franța) autorului filmului de o oră, „Metamorfozele realului”, consacrat operelor mele, al dvs., dl. regizor Sandrino Gavriloaia, în cadrul emisiunii "Lumea şi noi” de la TVRi. Cred că ar merita o reluare, ca un antidot, în aceste zile întristate de pandemia Covid-19!

Foto: Arhiva personală

***

Un interviu realizat de Sandrino Gavriloaia, jurnalist senior TVR Internațional

 • 08:50
  Vorbeşte corect!
  Jurnalist Iulia Ioaniţoaia Producători şi realizatori: Radu Dănilă şi Cristina Dănilă
 • 09:00
  Matinalii
  * Partea a III-a Prezintă: Anatol Guzic şi Sandu Scobiola Producător Nicoleta Toacă Transmisiune directă
 • 10:00
  Telejurnal regional
  *TVR Iasi Transmisiune directă
 • 10:35
  România… în bucate
  * Sarea în bucate Prezinta: Ioan T Mihai Producator: Veronica MihocTVR Timişoara Jurnalist Cătălin Blebea Producător Cristina Petrina Murgu
 • 11:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  * An 13 Moderator Mariuca Mihailescu Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa
 • 12:00
  Descălecaţi în Carpaţi
  * Colţ de rai cu natură şi cai Tracţiune faţă nepoluantă. Driveri cu pasiune. Herghelia Beclean este gazdă, an de an, a Cupei României la Atelaje cu Doi Cai. Eleganţă, precizie şi a-drona-lină! Rai e a noastră ţară cu aşa bogăţie naturală. Testăm cura balneară de la Băile Olăneşti. Te vindeci, te relaxezi, pluteşti şi te... tolăneşti. Cazare în cătun cu jacuzzi. SPActaculos de sănătos! Producător Răzvan Petrişor
 • 12:30
  A doua Romanie
  * An 6 Moderator Corina Dobre Jurnalişti: Virginia Ghiţă, Lucian Băbeanu, Sandrino Gavriloaia şi Doru Ionescu Producător Liliana Văduva
 • 14:00
  Telejurnal
  * Prezintă: Loredana Iordache, Alina Stancu Translator mimico gestual Laura Ioana Producători: Anamaria Panait, Violeta Iorgulescu Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 14:50
  Vorbeşte corect!
  Jurnalist Iulia Ioaniţoaia Producători şi realizatori: Radu Dănilă şi Cristina Dănilă
 • 15:00
  Destine ca-n filme
  * In memoriam, Mihai Constantinescu- “Căutând o lume minunată“Prezintă Iuliana Marciuc E aproape un an de când lumea aceasta e mai săracă cu un artist, mai lipsită de iubire şi mult mai goală fără acea lume minunată a lui Mihai Constantinescu pe care, îndurerata sa soţie, prieteni şi colegi de scenă, vor încerca să o recreeze. Realizatori: Doru Ionescu, Nicu Cozma Redactor Dana Ilie Producatori Iuliana Marciuc, Nicolae Cozma
 • 16:00
  Exclusiv în România
  Călătorim prin miezul fierbinte al Dobrogei, către acea spiritualitate minunată care permite oamenilor de etnii și religii diferite să trăiască aici într-o armonie exemplară. Descoperim sfinți ortodocși de talie internațională, precum Sf. Dionisie Exiguul, care a dat lumii calendarul din zilele noastre, sau Sf. Gherman, prietenul Sf. Ioan Casian. Lângă mănăstirea închinată lui, urcăm la Grotele Sihaștrilor, din rezervația naturală Canaraua Fetei. Ne oprim în mica localitate turcească Bașpunar, cu pitorescul ei, demn de un sat-muzeu, dar nu îi neglijăm nici pe tătari. Îi vizităm la Techirghiol, le aflăm istoria, dar și rețetele delicioase, pentru că nimerim în toiul unei sărbători locale, cu povești, preparate și dansuri tradiționale. Și pentru că e foarte cald afară, în cele din urmă nu ne putem ține departe de mare, așa că ne îmbarcăm la Constanța, pentru o lecție de navigație. Toate pânzele sus! Producători: Cristina Madgearu şi Marin Găbudean
 • 16:45
  Vorbeşte corect!
  Jurnalist Iulia Ioaniţoaia Producători şi realizatori: Radu Dănilă şi Cristina Dănilă
 • 16:50
  Discover Romania
  Producători Cecilia Melinescu şi Diana Ilica
 • 17:00
  TVRi 25
  * Gala Premiilor TVR International Ediţia II, anul 2003 TVR Internaţional a premiat performanţele oamenilor care au schimbat în bine imaginea României în lume. De-a lungul celor 25 de ani de existenţă, TVRi a susţine excelenţa în toate domeniile vieţii. Mihaela Crăciun vă invităm să redescoperiţi povestea Galelor Premiilor TVR Internaţional. Prezentator şi realizator: Mihaela Craciun Editor imagine Liliana Nastase Regia tv Manuela Apostol Producator Laurentiu Nastase
 • 18:00
  Lumea şi noi
  *Best of Născută şi crescută în „dulcele târg al Ieşilor”, Anca Cheaito a părăsit România în 1988. S-a stabilit în Liban, alături de soţul ei, Hassan Cheaito, de profesie medic. Împreună au doi copii ce au ales să calce pe urmele tatălui, în ţara de origine a mamei, România. Anca Cheaito este profesor de limbă franceză, dar predă şi cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie românească la Liceul Amlieh din Beirut. A început cu 2 clase. A ajuns la 6. Din 2010, se ocupă şi de cursurile şi activităţile copiilor comunităţii româneşti din Liban. Realizator Raluca Amzăr
 • 18:30
  Obiectiv comun
  Talk show realizat în direct, în studioul din Chişinău, în care sunt abordate subiecte sociale şi culturale din Republica Moldova, perspectivele europene, experienţa României, realităţi comunitare şi proiecte culturale de pe ambele maluri ale Prutului. Moderator Elena Gutu Producător Elena Gutu
 • 19:30
  La un pas de Romania
  * An 4 Români fără de Românie Episodul 4 Dincolo de Tisa încă mai trăiesc români. Mulți dintre ei au deținut de-a lungul vieții tot felul de acte de identitate. Dar niciodată unul eliberat de statul român. Comunitatea istorică nu a fost și nu este ceva abstract, deși de cele mai multe ori este doar o statistică în dosarele unor instituții de profil. Străbunicii și bunicii românilor din Transcarpatia de azi au rezistat de-a lungul secolelor pentru că au avut mândria de a nu se lăsa asimilați și credința într-un Dumnezeu al îndurărilor. Jurnalist Constantin Lulescu Realizator si producător Aura Dobre
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Transmisiune directă Meteo *Montaj Sport *Montaj
 • 20:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Dăruieşte, Românie!
  An 2 Artişti, vedete, personalităţi ale vieţii româneşti vă împărtăşesc bucurii, emoţii, trăiri, mărturisind propria povestea ca români. Vă prezentăm povestea românilor de pretutindeni, într-un format de divertisment pe care TVR Internaţional l-a pregătit pentru a ne bucura de cei 25 de ani de existenţă în viaţa românilor care trăiesc dincolo de graniţele României. Invitaţi: Anymagical, Alin Oprea & Talisman, Ileana Şipoteanu, Bogdan Negroiu & El Negro, Radu Ciobănaşu, Revolution Family, Ioana Loredana Nica Moderator şi realizator Carmen Târnoveanu Documentarist Gabriela Mocanu Jurnalişti: Răzvan Petrişor şi Laurenţiu Năstase Director imagine Emil Stan Regizor TV Manuela Apostol Producător Raluca Amzăr (redifuzare)
 • 22:30
  Concert Madrigal
  * Best of Partea 1aru şi Marin Găbudean Spectacol în interpretarea Corului Naţional de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”. Dirijor Anna Ungureanu Înregistrare de la Amfiteatrul „Mihai Eminescu” din Bucureşti Concert desfăşurat în cadrul Stagiunii estivale Madrigal 2020
 • 23:15
  Teatru TV
  * Doi pe o bancă , de Alexandr Ghelman. Traducerea Tudor Steriade Spectacol realizat în colaborare cu Teatrul C.I.Nottara Distribuția: Catrinel Dumitrescu și Emil Hossu Redactor Doina Teodoru Adaptarea și regia artistică Tudor Mărăscu Redactor George Mladen Producator Andras Istvan Demeter
 • 00:30
  Portret
  * In Memoriam Emil Hossu În acest portret au povestit despre Emil Hossu: Catrinel Dumitrescu, Cristian Șofron, Constantin Dicu, Rareș Stoica, Adrian Răuță. PPS: Cornel Ciuleanu Montaj: Constantin Marciuc Operatori: Vlad Micu, Cristian Glodeală Producător: Cătălin Mireuță Realizator Daniela Ciolan (redifuzare)
 • 01:00
  TVRi 25
  * Gala Premiilor TVR International, Ediţia III, anul 2004 TVR Internaţional a premiat performanţele oamenilor care au schimbat în bine imaginea României în lume. De-a lungul celor 25 de ani de existenţă, TVRi a susţine excelenţa în toate domeniile vieţii. Mihaela Crăciun vă invităm să redescoperiţi povestea Galelor Premiilor TVR Internaţional. Prezentator şi realizator: Mihaela Craciun Editor imagine Liliana Nastase Regia tv Manuela Apostol Producator Laurentiu Nastase Inregistrare
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Dăruieşte, Românie!
  An 2 Invitaţi: Anymagical, Alin Oprea & Talisman, Ileana Şipoteanu, Bogdan Negroiu & El Negro, Radu Ciobănaşu, Revolution Family, Ioana Loredana Nica Moderator şi realizator Carmen Târnoveanu Documentarist Gabriela Mocanu Jurnalişti: Răzvan Petrişor şi Laurenţiu Năstase Director imagine Emil Stan Regizor TV Manuela Apostol Producător Raluca Amzăr