loader

Încheiem anul la TVRi cu două filme istorice valoroase

Columna - sâmbătă, 23 decembrie şi Mircea - sâmbătă, 30 decembrie, de la ora 23.00

 

Sâmbătă, 23 decembrie, de la ora 23.00

Columna - Coproducţie România-Germania, 1968

Regia: Mircea Drăgan, Scenariul: Titus Popovici

Cu: Richard Johnson, Antonella Lualdi, Ilarion Ciobanu, Ştefan Ciubotăraşu, Amedeo Nazzari, Amza Pellea, Gheorghe Dinică, Florin Piersic

În anul 106, armata romana, într-o uriaşă desfăşurare de forţe, asediază capitala Daciei, Sarmizegetusa. Prea mândru pentru a se lăsa prins, regele Decebal (Amza Pellea) se sinucide. Împăratul Traian (Amedeo Nazzari) înţelege că Dacia a fost înfrântă, dar nu învinsă. Pentru a păstra calmul în provincia ocupată, îl schimbă pe tribunul Tiberius (Richard Johnson), în mâinile căruia trebuia să se predea Decebal, asigurându-se de colonizarea Daciei cu legiunile rămase pe loc.
Avand drept pretext construirea noii capitale a Daciei romane, Ulpia Traiana, această superproducţie româno-germană recompune dramatic etnogeneza românească prin destinele câtorva eroi reprezentativi.
Filmul a primit Diploma de Merit la Festivalul Internaţional de Film de la Adelaide, Australia, 1969.

* 1969 - Diploma de Merit la Festivalul Internaţional de Film de la Adelaide, Australia;

* 1969 – Propunerea României spre a fi nominalizat la Premiul Oscar – categoria Cel Mai Bun Film Străin.

Superproducţie istorică: piesa de căpătâi a epopeii cinematografice naţionale cu acţiunea plasată în timpul şi după cel de-al doilea război daco-roman (106 – 114), în teritoriul unde se cristalizează relaţii noi între învingători şi învinşi, între câştigătorii bătăliilor şi supravieţuitorii populaţiei băştinaşe, între cei care răzbună vechile înfrângeri şi cei care caută reconcilierea pentru a stăvili năvălirile barbare.” – Bujor T. Râpeanu.

 

Sâmbătă, 30 decembrie, de la ora 23.00

Mircea România, 1989 Regia Sergiu Nicolaescu

Scenariul Titus Popovici

Cu: Sergiu Nicolaescu, Şerban Ionescu, Adrian Pintea, Vlad Nemeş, Silviu Stănculescu, Ion Besoiu, Ion Riţiu

Dramă. Începutul secolului al XV-lea, Ţara Românească. Imperiul Otoman încercă să cucerească toată lumea cunoscută acelor timpuri. În drumul lor nu a mai rămas decât micul principat al Valahiei. Filmul prezintă câteva momente semnificative dinspre sfârşitul domniei lui Mircea cel Bătrân (1386-1418), domnitorul Ţării Româneşti: pregătirea luptei cu oastea otomană condusă de sultanul Mehmed I Celebi, supravegherea intrigilor boierilor care doreau să închine ţara puterilor străine şi îndrumarea educaţiei nepotului preferat, Vlad. Ajuns în amurgul vieții, Mircea nu are de lăsat urmașilor decât o singură moștenire : Libertatea! Și pentru asigurarea acesteia, el trebuie să treacă de înfruntarea finală cu turcii...

* 1989 - ACIN - Premiul pentru machiaj – Mircea Vodă.

22:30 Operă

*Don Carlo de Giuseppe Verdi

Regie, decor, costume şi lumini Mario de Carlo

Dirijor David Crescenzi

Interpreţi: Don Carlo-Daniel Magdal, Elisabetta de Valois-Aurelia Florian,

Regele Filip al II-lea-Ion Dimieru, Rodrigo, Marchizul de Posa-Adrian Mărcan, Principesa Eboli-Carmen Topciu, Marele Inchizitor-Marius Boloş, Un frate-Iustinian Zetea, Tebaldo-Cristina Eremia, Contele di Lerma-Andrei Lazăr, Voce dal Cielo-Mihaela Stanciu

Cu participarea Orchestrei, Corului şi Ansamblului de Balet ale Operei Naţionale Bucureşti

Producător Claudia Robu

1:30 Exclusiv în România (R)

*Muzica Bucegilor

În aceasta ediție ne întoarcem, după mai multă vreme, în Bucegi, pentru o călătorie spectaculoasă nu doar prin frumusețea masivului, ci și prin istoria lui turistică.

Ajungem la Cabana Caraiman în toiul unei activități febrile. Unul după altul, șoferii-voluntari își croiesc drum în susul pantei abrupte, transportând tone de deșeuri. Printre ei-chiar violonistul Alexandru Tomescu, cel care a declanșat nu demult acțiunea de salvare a cabanei istorice de pe platoul Bucegilor, căreia îi dedică bună parte din energia sa și din timpul său liber.

Profităm de ocazie pentru a-l asculta cântând la vioară în mica lui încăpere și pentru a afla povestea care îl leagă de cabana ridicată în anii ‘30 ai secolului trecut, dar și pe cea a recitalului ad-hoc susținut în tabăra de bază pentru Everest din Himalaya.

Ne continuăm drumul pe Brâna Mare, până la Crucea de pe Caraiman, printre flori de colț și rododendroni și descoperim trasee mult iubite de turiști în partea dâmbovițeană a masivului. Le străbatem, de la Cheile Zănoagei până la Cascada Ialomiței, conduși de rangerii Parcului Natural Bucegi.

Ne întâlnim și aici cu strădania voluntarilor. Asociația Montană Carpați a finalizat marcarea întregului masiv, iar membrii ei oferă turiștilor informațiile care, pe munte, pot face diferența dintre viață și moarte.

În bună tradiție, istoria marcată de voluntariat a Bucegilor, continuă.

Noi ne sfârșim, însă, povestea aici, în sunetul Cascadei Ialomiței, ca într-un ropot de aplauze pentru tot ceea ce am întâlnit la drum.

Prezentator Cristian Tabără

Producători: Cristian Tabără şi Marin Găbudean

(Reluare)
 
Capturi remarcabile pe ape diferite

Capturi remarcabile pe ape diferite

publicat: sâmbătă, 08 februarie 2025

Vă invităm, din nou, alături de noi într-o expediţie marca “Pescar hoinar”, de această dată, într-o călătorie pe râu şi pe lac.

“Cap compas” – Călătorie prin Dalmația

“Cap compas” – Călătorie prin Dalmația

publicat: sâmbătă, 08 februarie 2025

Croația este țara spre care te poți îndrepta fără grijă că ai putea fi dezamăgit de ceva. Autostrăzile au devenit o prioritate națională, în ...

“Prezenţe româneşti” în regiunea Vidin

“Prezenţe româneşti” în regiunea Vidin

publicat: vineri, 07 februarie 2025

Tradițiile, obiceiurile și gastronomia sunt elemente culturale care oglindesc încă, în Bulgaria, existența pe pământurile de la sud de Dunăre a ...

 

#tvri