loader
Foto

In Memoriam prof. dr. Ovidiu Alexandru Băjenaru

Luni, 7 septembrie, la ora 18.30, am adus un ultim omagiu regretatului prof. dr. Ovidiu Băjenaru, în cadrul emisiunii ”Un doctor pentru dumneavoastră”, pe TVR Internațional.

 

Măriuca Mihăilescu
Ana Maria Ghiur

Este greu să vorbim la trecut despre oameni cu putere mare de muncă, cu realizări remarcabile, care au plecat mult prea devreme din această lume. Este și cazul prof. dr. Ovidiu Alexandru Băjenaru, un om cu credință în Dumnezeu, care a avut o influență covârșitoare în Neurologia românească, ”liderul neurologiei românești pentru mai bine de două decenii, căruia toți neurologii din România îi datorează formarea", așa cum spune și comunicatul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București.

Neurologia modernă a avut șansa să aibă în profesorul Ovidiu Băjenaru un cap limpede și bine organizat, care a lărgit baza acestei specialități creată la noi de către acad. Gheorghe Marinescu cu un secol în urmă. Familia și colegii pot fi mândri de profesorul Ovidiu Băjenaru, concluzionează prof. dr. Constantin Ionescu-Târgoviște, cel care i-a fost coordonator la lucrarea de licență.

După ce a reînființat în anul 2001 Societatea de Neurologie din România, Neurologia a renăscut din propria cenușă, cu țelul clar stabilit de către președintele ei fondator de a atinge un nivel științific de dezvoltare și cunoaștere la cele mai înalte standarde internaționale, astfel încât să poată fi aplicate în practica medicală și în cercetarea științifică la nivelul întregii țări.

A fost mulți ani singurul membru din România în comisia internațională de examinare pentru obținerea titlului de neurolog acreditat în Uniunea Europeană. A fost membru constant în comitetele unor manifestări științifice de prestigiu, cum ar fi Congresul Internațional de Controverse în Neurologie sau Congresul Internațional de Demențe Vasculare. A participat ca profesor invitat al Federației Mondiale de Neurologie la cursuri organizate în țări din Asia (Vietnam, Kazakhstan) sau Europa.

Ca membru corespondent al Academiei Române, s-a alăturat Grupului Român de Cercetare a Creierului și a făcut eforturi de dezvoltare a acestui grup de studiu la standarde internaționale.

Mentor pentru generații întregi de studenți, mulți i-au devenit colegi de o mare valoare profesională și sufletească. Doamna conf. dr. Cristina Tiu, Șeful Secției de Neurologie II din Spitalul Universitar București, Președintele ales al Societății Române de Neurologie pentru perioada 2021-2025, spune despre mentorul său: ”Există oameni care depășesc granițele epocii în care trăiesc. Depășesc granițele țării în care trăiesc și depășesc granița strâmtă a zilei de azi, trasând mereu conturul zilei de mâine. Sunt oameni cu viziune, făcuți dintr-o flacără care îi mistuie și care luminează calea pentru cei pe care îi călăuzesc. Cu o adevărată vocație pentru educație, domnul profesor Băjenaru a susținut generații întregi de tineri pentru a-și construi un drum profesional de care să poată fi mândri. A format în UMF "Carol Davila" o școală modernă de neurologie clinică și neuroștiințe. Profesori universitari, neurologi de referință în țară și în străinătate au fost educaţi sub coordonarea sa. Un profesor universitar în domeniul medical poartă o dublă răspundere: față de discipoli și față de pacienți. Ele nu au fost și nu vor putea fi niciodată separate. Nu știu cât pot vorbi în câteva cuvinte despre domnul profesor...”

Prof. dr. Bogdan Popescu, șeful Clinicii de Neurologie de la Spitalul Colentina din Bucureşti și preşedintele Societăţii de Neurologie din România, a lucrat la Spitalul Universitar, timp de 15 ani, cu prof. dr. Ovidiu Băjenaru, unde s-a format ca neurolog clinician. Mărturisește, cu tristețe: ”A muncit extraordinar de mult, de dimineaţă şi până seara, de când îl cunosc eu. Era un om riguros, luminat şi generos. Dispariţia lui este o tragedie umană şi o pierdere uriaşă pentru neurologia românească pentru că muncea enorm, pe multe paliere: activitate clinică, cu bolnavii, actul educaţional, manifestările ştiinţifice şi partea de cercetare. Aceste lucruri vor fi foarte greu de remontat de noi, ceilalţi”.

Prin inovațiile, lucrările științifice și colaborările internaționale prof. dr. Ovidiu Băjenaru a plasat România pe harta Neurologiei europene.

***

Luni, 7 septembrie, la ora 18.30, am adus un ultim omagiu regretatului prof. dr. Ovidiu Băjenaru, cel care mereu și-a găsit timp pentru noi! V-am invităm să revedeți momente din emisiuni cu Domnia Sa. Dumnezeu să îl odihnească în pace!

***

Producător: Monica Ancuța

Edițiile emisiunii sunt disponibile pe TVR+.

Ne găsiți și pe pagina de Facebook a emisiunii.

 

 

 

 

 

 

15:30 Puternici, împreună

*Ediţia 12

Prezentator Liana Stanciu

Jurnalişti: Elena Cristescu, Dana Guţu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

Regizor Dan Manoliu

Producător Liana Damian

16:30 Info Diaspora

*Ediţia 4

-Drepturile copiilor români ai căror părinți muncesc în afara granițelor tării, interviu cu Rareș Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecţia Drepturilor Copilului și Adopție

-Rubrica info :

-Cardul European de sănătate, interviu cu Cristina Călinoiu, purtător de cuvânt al CNAS;

-Drepturi şi obligaţii privind libera circulaţie a românilor în străinătate, interviu cu Andreea Jidoveanu, avocat;

-Donaţia. Tipuri de donaţii, interviu cu Ioana Livescu, avocat;

-Drepturile pasagerilor în cazul refuzului la îmbarcare, anulării sau întârzierii prelungite a zborului, interviu cu Tatiana Şoldanescu, avocat;

-Importanţa cadastrului. Recomandarea expertului, interviu cu Dragoă Balanişcu, expert autorizat ANCPI

Producători Aura Iosif şi Angela Avram

 
 Izolaţi în România: Viaţa la margine de pădure

Ne-am văzut de ale noastre, timpul a trecut, potecile din munţi sunt încă bătute de oameni buni. Ei sunt aceiaşi, Izolaţi în România. Nu ne ...

Emisiunea TVR 2 „Drag de România mea!”, moderată de Paul Surugiu Fuego, premiată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Revista Actualitatea Muzicală

Cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală", publicație ce apare sub egida Uniunii Compozitorilor și ...

Gala vocilor, într-o nouă ediţie

O nouă gală a sezonului 13 al emisiunii cu drag de România va fi difuzată la TVR 2 sâmbătă 23 noiembrie, de la ora 20:00 și duminică, 24 ...

 

#tvri