loader
Foto

Galerie foto

În dulcele stil clasic și nu numai, la „Lumea și noi”, la TVRi

Sâmbătă, 1 februarie, ora 20.30, la TVR Internaţional, LEONARD CONSTANT (Ottawa) a cântat în emisiunea „Lumea și noi” în dulcele stil clasic, dar nu tocmai.

 

Lumea şi noi

Ediția emisiunii de sâmbătă 1 februarie este disponibilă online pe TVR+

Fiul celebrului actor, cântăreț și pedagog Sergiu Cioiu, Leonard Constant a părăsit țara în 1982, exact după cei șapte ani de-acasă. Pe care nu i-a uitat niciodată, după stabilirea în Canada, via un an la Paris. Că a fost așa au demonstrat-o cele câteva luni petrecute în 2006 în România, atunci când a câștigat festivalurile de folk la care a participat, culminând cu “Om Bun”! O altă dovadă - filmarea de față, săvârșită în 21 iunie 2013 - ziua în care grupul său Florquestra, de expresie braziliană, a cântat la festivalul de jazz de la Ottawa.

(w500) Coperta Fl

Dar nu vă speriați, discursul său artistic nu se cantonează în braziliana portugheză. Călcând, fără să știe, pe urmele unor mari muzicieni români inspirați de cultura de peste ocean (vezi Richard Oschanitzky ori contemporanul Decebal Bădilă), Leo s-a întors mereu la dulcele stil clasic... dar nu tocmai. A aclimatizat în muzica sa eclectică (atunci când vine vorba de România iese din mainstream și dă frâu liber imaginației) poeți de-o făptură și de-o seamă cu visele sale underground: Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Mircea Dinescu și, poate surprinzător pentru unii, Ștefan Radof – în siajul prieteniei tatălui său cu marele actor român.

(w500) Lansare Fl

Melodiile citate în emisiune fac parte de pe discul oficial intitulat “Flortografia” al grupului lui Leo, deopotrivă compoziții ale muzicienilor ori prelucrări după Georges Brassens, Leonard Cohen, Gaetano Veloso. Unele sunt cântate în concert, altele echipate cu videoclipuri ale românului. Acesta și-a mai încercat norocul cu un disc-obiect, cu un tiraj limitat de manufacturarea fiecărei coperte de către sine însuși, însoțit prin urmare de texte și desene în propria-i concepție și realizare. Iar următorul album muzical, după cum și-a manifestat dorința și plăcerea Silvio Modolo, directorul muzical al trupei canadiene, se va numi “În dulcele stil clasic” și bănuiți ce o să conțină.

(w500) Florquestr

O poveste nu doar cu cântec... ci cu artist. Sau... “Un recital de cântec și poezie între rime mioritice, ritmuri braziliene, splin feroviar transcarpatic, pălăvrăgeală pariziană, suspans rablezian și romanțe interlope de port argentinian...” (scurt fragment de pe afișul concertului “Alea jacta...sud-est”, la o școală de muzică din Montreal, mai 2007)

22:00 Gala umorului

Prezintă: Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba

Jurnalist Iulia Ioanitoaia

Producător Cosmin Dumitru

23:15 Dragii nostri aflati despre noi

Filmul documentar este o proiecție casnica și socio-culturala a omului din Romania anilor 80, eliberata de contextul politic. E un mijloc de teleportare, o capsula a timpului prin care spectatorul este purtat intr-o perioada nu foarte indepartata, dar totuși atat de diferita fața de cea de azi, urmarind viața obișnuita, cotidiana, a romanilor de atunci. Cel mai mult ne dorim sa starnim interesul generațiilor care nu știu aproape nimic despre acea perioada, tineri care n-au mai mult de 25 de ani.

Realizator Ana Preda

Producator Diana Dumitru

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

 

#tvri