Sâmbătă, 1 februarie, ora 20.30, la TVR Internaţional, LEONARD CONSTANT (Ottawa) a cântat în emisiunea „Lumea și noi” în dulcele stil clasic, dar nu tocmai.
Ediția emisiunii de sâmbătă 1 februarie este disponibilă online pe TVR+
Fiul celebrului actor, cântăreț și pedagog Sergiu Cioiu, Leonard Constant a părăsit țara în 1982, exact după cei șapte ani de-acasă. Pe care nu i-a uitat niciodată, după stabilirea în Canada, via un an la Paris. Că a fost așa au demonstrat-o cele câteva luni petrecute în 2006 în România, atunci când a câștigat festivalurile de folk la care a participat, culminând cu “Om Bun”! O altă dovadă - filmarea de față, săvârșită în 21 iunie 2013 - ziua în care grupul său Florquestra, de expresie braziliană, a cântat la festivalul de jazz de la Ottawa.
Dar nu vă speriați, discursul său artistic nu se cantonează în braziliana portugheză. Călcând, fără să știe, pe urmele unor mari muzicieni români inspirați de cultura de peste ocean (vezi Richard Oschanitzky ori contemporanul Decebal Bădilă), Leo s-a întors mereu la dulcele stil clasic... dar nu tocmai. A aclimatizat în muzica sa eclectică (atunci când vine vorba de România iese din mainstream și dă frâu liber imaginației) poeți de-o făptură și de-o seamă cu visele sale underground: Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Mircea Dinescu și, poate surprinzător pentru unii, Ștefan Radof – în siajul prieteniei tatălui său cu marele actor român.
Melodiile citate în emisiune fac parte de pe discul oficial intitulat “Flortografia” al grupului lui Leo, deopotrivă compoziții ale muzicienilor ori prelucrări după Georges Brassens, Leonard Cohen, Gaetano Veloso. Unele sunt cântate în concert, altele echipate cu videoclipuri ale românului. Acesta și-a mai încercat norocul cu un disc-obiect, cu un tiraj limitat de manufacturarea fiecărei coperte de către sine însuși, însoțit prin urmare de texte și desene în propria-i concepție și realizare. Iar următorul album muzical, după cum și-a manifestat dorința și plăcerea Silvio Modolo, directorul muzical al trupei canadiene, se va numi “În dulcele stil clasic” și bănuiți ce o să conțină.
O poveste nu doar cu cântec... ci cu artist. Sau... “Un recital de cântec și poezie între rime mioritice, ritmuri braziliene, splin feroviar transcarpatic, pălăvrăgeală pariziană, suspans rablezian și romanțe interlope de port argentinian...” (scurt fragment de pe afișul concertului “Alea jacta...sud-est”, la o școală de muzică din Montreal, mai 2007)