loader
Foto

Galerie foto

Imunitatea de la A-Z, la “Un doctor pentru dumneavoastră”

Cum să fim sau să redevenim sănătoşi ne spun specialiştii în direct, de luni până joi, de la 18:30, la TVRi şi online la TVR+.

 

Ana Maria Ghiur
dr. GABRIEL PAVEL

LUNI, 19 martie

1. ARTROZELE DE ȘOLD ȘI GENUNCHI - marile articulații

Invitat: prof. dr. GELU ONOSE, medic primar Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie, șef Clinica de Recuperare Neuro-musculară, Spitalul Clinic de Urgență ”Bagdasar Arseni”, Preşedinte de Onoare Executiv al Societăţii Române de Medicină Fizică, de Recuperare şi Balneoclimatologie

Artroza este o boală degenerativă a sistemului articular, în mare parte, apărută ca urmare a îmbătrânirii  articulațiilor. Afecțiunile reumatismale degenerative sunt foarte frecvente. Potrivit estimărilor, frecvenţa acestora este în creştere în ultimii ani, pe fondul unui proces de îmbătrânire a populaţiei. Aproape jumătate dintre adulţi prezintă antecedente de simptome osteoarticulare sau anomalii musculo-scheletice evidenţiabile prin examen clinic, iar 10% din populaţie prezintă, din această cauză, un grad de handicap motor. O ediție în care primim recomandări de la prof. dr. Gelu Onose.

2. ALERGIA RINO-SINUSALĂ

Invitat: dr. DANIELA VRÎNCEANU, medic primar ORL, Coordonator Compartimentul ORL, Spitalul Universitar de Urgenţă, București

Dintre afecțiunile care apar la un individ, bolile aparatului respirator au frecvența cea mai mare. Aparatul respirator este filtrul care desparte mediul extern de cel intern și care, prin funcțiile lui, reușește să contracareze efectele acțiunilor factorilor nocivi asupra corpului. Atunci când mecanismele de apărare nu mai fac față, apar bolile. Un exemplu este mucoasa respiratorie care, în momentul în care este suprasolicitată și iritată, reacționează imunitar. Astfel apar alergiile rino-sinusale. Despre cum apar aceste alergii, cum pot fi evitate și tratate, vorbește dr. Daniela Vrînceanu.

Moderator: dr. Gabriel Pavel

MARȚI, 20 martie, ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FERICIRII

SĂNĂTATEA CREIERULUI

Invitat: prof.dr. MIRCEA RADU GORGAN, medic primar neurochirurgie, directorul medical al Spitalului Clinic de Urgenţă “Bagdasar-Arseni”

Creierul este cea mai puternică și complexă mașină electro-biochimică creată vreodată și conține 100 de miliarde de neuroni într-o coajă de calciu mic. Dantelat cu pompe organice, canale și switch-uri, îi uimeşte şi astăzi pe cercetători. El coordonează activitatea întregului organism pe baza informaţiilor pe care le primeşte. Unitatea de bază a creierului este neuronul. La naştere, omul are cel mai mare număr de neuroni însă, cu timpul, ei se uzează. Pe parcursul vieţii avem între 85 şi 100 de miliarde de neuroni care lucrează în creier și fiecare creează zeci de mii de conexiuni. Ce reprezintă creierul uman și cum îl dezvoltăm, ce elemente sunt nocive sau benefice pentru acesta, cum putem preveni sindromnul oboselii cronice sau bolile degenerative ale creierului - demențele și Alzheimer-ul? Sunt întrebări la care răspunde prof.dr. Mircea Gorgan.

ATENȚIE LA BOLILE VIRALE!

Invitat: conf.dr. GHEORGHE ENACHE, medic primar boli infecțioase, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale “dr.Victor Babeș”

Epoca modernă ne pune în fața unor schimbări, de multe ori, înfricoșătoare, în ceea ce privește variabilitatea virusurilor care trăiesc alături de noi. Cauza principală este folosirea unor medicamente prost recomandate, folosirea excesivă a dezifectanților dar și slaba lor putere de acțiune. Lista este mare și pe ea se situează și adaptarea tulpinilor virale la mediul extern și la mediul intern al oamenilor. Omenirea se confruntă cu probleme de eradicare a bolilor virale, mai ales a celor care au creat epidemii și pandemii în întreaga lume. Despre dușmanii microscopici care ne pândesc la tot pasul și despre cum putem ține piept acțiunii acestora ne vorbește dr. Gheorghe Enache.

(w882)

Moderator: Ana Maria Ghiur

MIERCURI, 21 martie, ZIUA INTERNAȚIONALĂ A SINDROMULUI DOWN ȘI ZIUA INTERNAȚIONALĂ DE COMBATERE A INSOMNIEI

1. SINDROMUL DOWN, ÎNTRE BOALĂ ȘI NORMALITATE

Invitat: MIRUNA RĂDAN, psiholog clinician, Centrul de Sănătate Mintală, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului "Alessandrescu-Rusescu" (INSMC)

Trisomia 21 este o dispunere cromozomială apărută în etapa de formare a embrionului, care s-a manifestat încă de la apariția omului pe pământ. Este universal prezentă la toate naţiile, genurile şi mediile socio-economice. Această modificare naturală generează la viitorul individ caracteristici morfologice și fiziologice specifice, asociate cu o fizionomie aparte. Experiența medicilor a arătat că toți indivizii cu o astfel de stare genetică s-au adaptat foarte bine la mediul încojurător și au reușit să ducă o viață normală, integrată în societatea actuală, independentă, împlinită financiar, mental și psihologic. Depinde de  susținerea celor din jur, mai ales a familiei, a medicilor și a sistemului educațional. Sindromul Down nu este o boală, ci o variabilitate genetică.

2. IMPORTANȚA APEI PENTRU SĂNĂTATE

Invitat: prof. dr. MIHAI BERTEANU, şef Clinica de Reabilitare Medicală, Spitalul Universitar de Urgenţă Elias

Apa este mediul primordial pentru formarea și menținerea vieții. Organismul uman poate sta 40 de zile fără mâncare, dar nu poate rezista fără apă. Pentru funcționarea normală a organismului, fiecare individ are nevoie să ingere cantitatea de apă potrivită stării sale sănătate. De cele mai multe, cantitatea de apă este influențată și de diferitele modificări ale corpului sub acțiunea diverselor afecțiuni. Despre importanţa apei pentru buna funcţionare a proceselor fiziologice din organismul uman şi rolul ei în recuperarea medicală din domeniul balneologiei dar și alte lucruri importante povestește prof.dr. Mihai Berteanu.

Moderator: dr. Gabriel Pavel


JOI, 22 martie

1. IMUNITATEA DE LA A-Z

Invitat: dr. ALEXIS VIRGIL COCHINO, medic primar pediatru, medic specialist alergologie și imunologie clinică, INSMC

În prezent, medicina modernă convenţională tratează orice boală prin folosirea medicamentelor de sinteză. Însă, adevărata sănătate poate fi obținută mai ales prin menţinerea unui sistem imunitar care funcţionează corect, la pragurile înalte de acțiune. Sistemul imunitar este ansamblu de organe, structuri, substanţe și mecanisme fiziologice complexe prin care organismul se protejează în fața microorganismelor și a corpurilor străine. Din cadrul acestui sistem fac parte: globulele albe, măduva spinării, vasele limfatice şi organele limfatice precum amigdalele, limfa, celulele specializate din anumite ţesuturi ale organismului şi substanţe specializate numite factori de ser, care sunt prezente în sânge. Despre cum se formează imunitatea corpului și cum putem  obține răspunsurile imune cele mai potrivite și mai intense ne vorbește dr. Alexis Virgil Cochino.

2. INCONTINENȚA URINARĂ

Invitat: dr. CRISTIAN PERSU, medic primar urologie

Atunci când apar probleme la nivelul sfincterului urinar sau al musculaturii pelvine apare incontinența urinară, un simptom, un rezultat al altor afecțiuni mecanice sau fiziologice precum: menopauza, infecțiile urinare - cistita, uretrita, inflamațiile prostatei, rupturile musculare pelviene, rupturile de perineu, leziunile colului, tumorile, fibromul uterin și lista continuă. Cel mai des întâlnită este incontinenţa urinară de efort care apare, de obicei, în urma unui efort brusc precum tusea, strănutul sau ridicarea de greutăţi, acţiuni care supun vezica urinară unei presiuni. Cum putem evita producerea  unei astfel de tulburări aflăm de la dr. Cristian Persu.

Moderator: Ana Maria Ghiur

***

Partenerii emisiunii:

(w100) Hofigal Ştefan Manea este recunoscut în domeniul fabricării produselor naturale. Se spune că Dumnezeu a lăsat pe pământ 1.000 de boli, dar şi 1001 plante care să ajute la vindecarea noastră. Plantele, sub forma de ceaiuri, tincturi, comprimate, siropuri, pot fi aliaţii noştri în lupta cu agenţii patogeni ce pot cauza boli. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.hofigal.eu, adresaţi întrebări pe e-mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie, sau accesaţi pagina de Facebook.   Număr de contact: 021.334.51.35/021.492.04.42.

Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 4 locații din București. Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 0374. 475. 555.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

(w100) FlorariaTraian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe https://www.florariatrias.ro/. Facebook: https://www.facebook.com/florariatrias.ro . Telefon: (+4) 0751.136.412.

Mulțumim GALLA COLLECTION pentru ținutele doctorului Gabriel Pavel, moderatorul emisiunii. Mai mult, descoperiți pe Facebook: https://www.facebook.com/GallaCollectionShop/
Telefon:021.311.30.33.

Mulțumim DACIA 24 pentru ținutele Anei Maria Ghiur, moderatorul emisiunii. Mai mult aflaţi la numărul de telefon: 0755 096 942 şi pe pagina de Facebook: https://m.facebook.com/1stfloorDacia24/?ref=bookmarks.

Mulțumim doamnei  Laura Stănescu, consilier stil vestimentar, pentru sprijinul acordat în alegerea ținutelor. Stilul vestimentar reprezintă uneori singura posibilitate de a crea o primă impresie celorlalţi.  Redescoperă stilul personal: http://laurastanescu.com; email: office@laurastanescu.com sau pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/LauraStanescuPersonalShopper/.

11:00 Info Diaspora (R)

*Informații utile pe următoarele teme:

Efectul Schengen asupra pieţei forţei de muncă din România

Ce drepturi de pensie au românii din străinatate

Îngrijiri medicale planificate în altă ţară a UE

Contractul de întreţinere

Jurnalist Răzvan Petrişor

Producător Aura Iosif

(Reluare)

11:30 Prezenţe româneşti (R)

*Lilian Broca (Canada)

Lilian Broca, artistă vizuală canadiană, cu rădăcini românești și evreiești, a plecat din orasul in care s-a nascut, Bucuresti, cand era un copil. A știut intotdeauna că va fi artistă si dupa ce a absolvit Universitatea Concordia, Montreal, în 1968, a urmat cursurile Institutului Pratt din NY. Desi a ales, initial, pictura, intotdeauna i-au placut mozaicurile, iar acum este o personalitate recunoscută în aceasta arta. Casa in care locuieste impreuna cu sotul ei, David, este un adevarat muzeu. LILIAN a purtat mereu Romania in inima ei, chiar daca de la emigrare au trecut 64 de ani.

Realizator si producător Mihaela Crăciun

(Reluare)
 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri