loader
Foto

Ilie Berindei: reacții la spații care limitează, la “Lumea şi Noi”

Miercuri şi joi, 6 şi 7 aprilie, de la ora 21.00, la TVR Internaţional vă invităm în universul sculptorului Ilie Berindei.

 

Lumea şi noi

Ediția de miercuri este disponibilă online pe TVR+.

Ediția de joi este disponibilă online pe TVR+.

Ilie Berindei este un sculptor român, născut în Apuseni și stabilit, din 1982, în Elveția, la Geneva. În ultima vreme parcurge tot mai des drumul de la Geneva către un sătuc francez, aflat la vreo 50 de km. Drumul, ca parcurs inițiatic, i-a dominat prima parte a vieții și a fost mereu o reacție la spațiile care limitează. Cel mai lung a fost cel de la Craiova la Geneva. Ar fi plecat pe jos, asemenea unui genial antecesor al său, dar comunismul îi limitase și această posibilitate. Se întreabă acum, când parcurge cei 50 de km, de cele mai multe ori singur, dacă fiecare drum drum are și o stație terminus, și dacă nu cumva, la capătul fiecărui drum, te așteaptă  un altul, pe care te așterni pentru a învinge, iarăși și iarăși, limitele spațiului...Și tot înaintând pe acest drum, gândurile uneori zboară spre viitor, alteori, când plouă și este frig, îi readuc în față crâmpeie din trecut, părți dintr-un puzzle care este chiar viața lui!

(w882) Baiat - Il

Partea I, miercuri 6 aprilie

Destinul i-a rezervat și un drum ceva mai lung, de la Institutul de Arte Plastice “Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, la Institutul “Nicolae Grigorescu” din București, drum ce părea imposibil, dar pe care l-a parcurs doar într-o vară, între penultimul și ultimul an de studii. La București profesorul Ion Lucian Murnu avea să-l poarte cu tact, de la meșteșug, la transfigurare.

De fiecare dată când cerea viză pentru călătorii de studii în Occident, i se răspundea cu întrebarea: “ Dar Uniunea Sovietică ați vizitat-o? Dar țările prietene?” A vizitat Ermitajul și-apoi s-a înscris la o călătorie la Praga, alături de alți tineri artiști. La Praga a părăsit grupul, a luat un avion și după mai multe peripeții și emoții, a ajuns la Zagreb, de unde a pornit-o spre Austria.

(w882) Fata - Ili

Spațiile, în viziunea lui Ilie Berindei, nu sunt altceva decât entități generate de perspectivele din care sunt privite categorii aflate într-o relație de interdependență, precum lumina, dinamica, deschiderea, căldura, viața, binele versus întunericul, staticul, închiderea, frigul, moartea, răul. Spațiile se află astfel într-un raport de interconexiune dinamică sau reacție continuă unele față de altele. Dialectica lor generează ceea ce generic numim – limite, definite material sau spiritual, și ale căror efecte constrângătoare asupra ființei umane, declanșează din partea acesteia un lanț de reacții potrivnice, pe durata întregului său ciclu existențial.

(w882) Miscare -

Partea a II-a, joi 7 aprilie

Ilie Berindei a ales calea apostolatului în învățământul de artă. A fost mai întâi, vreme de 11 ani, un tânăr profesor de sculptură la Liceul de Arte din Craiova. În Elveția, mai bine de un sfert de secol, din 1985 și până în 2011, a fost profesor de activități artistice la Școala Protestantă de Altitudine din Saint-Cergue, apoi profesor de  Arte Vizuale la Colegiul Grandes-Communes, din Geneva. Acum, când poate să se bucure de pensie și să-și vadă de-ale lui, simte în continuare nevoia să împărtășească cu alții dragostea pentru frumos și pentru sculptură. Este alături de câțiva elvețieni care se relaxează de câteva ori pe săptămână, într-un atelier micuț din central Genevei, lucrând în argilă sau ipsos și învățând de la Ilie Berindei să modeleze nu numai lutul, ci și propriile suflete.

(w882) Repaus - I

În martie 1993, la cea de-a treia ediție a concursului de sculptură pe tema “Avram Iancu și tribunii săi “, organizat de Primăria orașului Cluj-Napoca și Consiliul Județean, juriul a declarat câștigătoare lucrarea lui Ilie Berindei. Acest ansamblu sculptural, care a stârnit discuții și controverse, este amplasat în Cluj-Napoca, în piața care astăzi se numește Avram Iancu, între Teatrul Național și Catedrala Ortodoxă, într-un loc stabilit conform secțiunii de aur. Ansamblul se compune din statuia lui Avram Iancu,  din ”Vestitoarele luminii”(sau Tulnicăresele), personaje care gravitează în jurul ideii de iluminare și din șase dintre tribunii lui Avram Iancu, ce așteaptă încă să-și ocupe locul, la baza ansamblului.

(w882) Avram Ianc

Realizator Dan Paul Ionescu

Urmăriţi emisiunea LIVE pe TVR+

***

Emisiunea poate fi urmărită pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

5:50 Investiţi în România! (R)

* Internaţionalizarea firmelor româneşti

Invitati: Maria Grapini-membru al Parlamentului European, Lucian Rotar-investitor, antreprenor în serie Franţa şi România, Ambasador Repatriot în Franţa, Radu Hanga-preşedinte Bursa de Valori Bucureşti, Cosmin Mălureanu-investitor, antreprenor companie de e-learning, Cristian Tudor-investitor, antreprenor companie agricultură

Moderator Cristina Leorenţ

Grafică Laurenţiu Năstase

Documentarist & Poster Maker Giorgiana Şuşurincă

Jurnalişti tv: Ana Maria Ghiur, Roxana Segneanu şi Răzvan Onesa

Realizator Cristina Leorenţ

Producător Raluca Amzăr

(Reluare)

6:55 Imnul României

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

 

#tvri