Ilie Berindei: reacții la spații care limitează, la “Lumea şi Noi”
vineri, 01 aprilie 2016
Miercuri şi joi, 6 şi 7 aprilie, de la ora 21.00, la TVR Internaţional vă invităm în universul sculptorului Ilie Berindei.
Ilie Berindei
Alte legături
Lumea şi noi

Ediția de miercuri este disponibilă online pe TVR+.

Ediția de joi este disponibilă online pe TVR+.

Ilie Berindei este un sculptor român, născut în Apuseni și stabilit, din 1982, în Elveția, la Geneva. În ultima vreme parcurge tot mai des drumul de la Geneva către un sătuc francez, aflat la vreo 50 de km. Drumul, ca parcurs inițiatic, i-a dominat prima parte a vieții și a fost mereu o reacție la spațiile care limitează. Cel mai lung a fost cel de la Craiova la Geneva. Ar fi plecat pe jos, asemenea unui genial antecesor al său, dar comunismul îi limitase și această posibilitate. Se întreabă acum, când parcurge cei 50 de km, de cele mai multe ori singur, dacă fiecare drum drum are și o stație terminus, și dacă nu cumva, la capătul fiecărui drum, te așteaptă  un altul, pe care te așterni pentru a învinge, iarăși și iarăși, limitele spațiului...Și tot înaintând pe acest drum, gândurile uneori zboară spre viitor, alteori, când plouă și este frig, îi readuc în față crâmpeie din trecut, părți dintr-un puzzle care este chiar viața lui!

(w640) Baiat - Il

Partea I, miercuri 6 aprilie

Destinul i-a rezervat și un drum ceva mai lung, de la Institutul de Arte Plastice “Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, la Institutul “Nicolae Grigorescu” din București, drum ce părea imposibil, dar pe care l-a parcurs doar într-o vară, între penultimul și ultimul an de studii. La București profesorul Ion Lucian Murnu avea să-l poarte cu tact, de la meșteșug, la transfigurare.

De fiecare dată când cerea viză pentru călătorii de studii în Occident, i se răspundea cu întrebarea: “ Dar Uniunea Sovietică ați vizitat-o? Dar țările prietene?” A vizitat Ermitajul și-apoi s-a înscris la o călătorie la Praga, alături de alți tineri artiști. La Praga a părăsit grupul, a luat un avion și după mai multe peripeții și emoții, a ajuns la Zagreb, de unde a pornit-o spre Austria.

(w640) Fata - Ili

Spațiile, în viziunea lui Ilie Berindei, nu sunt altceva decât entități generate de perspectivele din care sunt privite categorii aflate într-o relație de interdependență, precum lumina, dinamica, deschiderea, căldura, viața, binele versus întunericul, staticul, închiderea, frigul, moartea, răul. Spațiile se află astfel într-un raport de interconexiune dinamică sau reacție continuă unele față de altele. Dialectica lor generează ceea ce generic numim – limite, definite material sau spiritual, și ale căror efecte constrângătoare asupra ființei umane, declanșează din partea acesteia un lanț de reacții potrivnice, pe durata întregului său ciclu existențial.

(w640) Miscare -

Partea a II-a, joi 7 aprilie

Ilie Berindei a ales calea apostolatului în învățământul de artă. A fost mai întâi, vreme de 11 ani, un tânăr profesor de sculptură la Liceul de Arte din Craiova. În Elveția, mai bine de un sfert de secol, din 1985 și până în 2011, a fost profesor de activități artistice la Școala Protestantă de Altitudine din Saint-Cergue, apoi profesor de  Arte Vizuale la Colegiul Grandes-Communes, din Geneva. Acum, când poate să se bucure de pensie și să-și vadă de-ale lui, simte în continuare nevoia să împărtășească cu alții dragostea pentru frumos și pentru sculptură. Este alături de câțiva elvețieni care se relaxează de câteva ori pe săptămână, într-un atelier micuț din central Genevei, lucrând în argilă sau ipsos și învățând de la Ilie Berindei să modeleze nu numai lutul, ci și propriile suflete.

(w640) Repaus - I

În martie 1993, la cea de-a treia ediție a concursului de sculptură pe tema “Avram Iancu și tribunii săi “, organizat de Primăria orașului Cluj-Napoca și Consiliul Județean, juriul a declarat câștigătoare lucrarea lui Ilie Berindei. Acest ansamblu sculptural, care a stârnit discuții și controverse, este amplasat în Cluj-Napoca, în piața care astăzi se numește Avram Iancu, între Teatrul Național și Catedrala Ortodoxă, într-un loc stabilit conform secțiunii de aur. Ansamblul se compune din statuia lui Avram Iancu,  din ”Vestitoarele luminii”(sau Tulnicăresele), personaje care gravitează în jurul ideii de iluminare și din șase dintre tribunii lui Avram Iancu, ce așteaptă încă să-și ocupe locul, la baza ansamblului.

(w640) Avram Ianc

Realizator Dan Paul Ionescu

Urmăriţi emisiunea LIVE pe TVR+

***

Emisiunea poate fi urmărită pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

 • 16:00
  Mic dejun cu un campion
  *Invitat Chris Simion Mercurian-regizor şi scriitor Absolventă a Academiei de Teatru şi Film la două facultăţi, Regie şi Teatrologie, Chris Simion-Mercurian a regizat 29 de spectacole apreciate pentru inovaţia limbajului şi viziunea teatrală modernă şi a scris mai multe volume. Însă o experienţă de viaţă răvăşitoare i-a dat peste cap toate planurile. A trebuit să se obişnuiască pentru a depăşi totul, cu curaj, voinţă, optimism şi, mai ales alături de prieteni care o susţin şi de oameni cărora le împărtăşeşte din experianţa sa. Amfitrion Daniela Zeca Buzura Producător Ileana Ploscaru Panait (redifuzare)
 • 17:00
  Serial TV
  *Căsătorie imposibilă Episodul 11 Teleplay de Alexandru Ştefănescu Prezentat de TVR în 1999-2000 Regia: Silviu Jicman Distribuţia: Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Ileana Stana Ionescu, Horaţiu Mălăele, Rodica Mandache, Alexandru Bindea, Tudorel Filimon, Vladimir Găitan, Mircea Albulescu Scenariul pentru televiziune : Alexandru Ştefănescu Imagine: Andrei Pojoni Decor: Ion Olaru Costume: Nicoleta Petrovici Ilustraţia muzicală Lidia Danciu Montaj: Sebastian Chelu Personaje aproape banale, oameni obişnuiţi, pe lângă care trecem zilnic pe stradă, descoperă, între hohotul de râs şi lacrima din colţul ochiului, că iubirea nu e un simplu vis iar căsnicia pare doar… imposibilă. *Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru TV, anul 2000
 • 18:00
  Serial TV
  *Primăverii *Sezon 2 Episodul 3 şi 4 România 2018 Distribuţie : Maia Morgenstern, Diana Cavallioti, Dragoş Huluba, Alex Conovaru şi Corina Dănilă Scenariul Octavian Strunilă Regizor Laurenţiu Maronese O comedie spumoasă în care chimia între actori este perfectă, iar momentele amuzante se ţin lanţ. Mătuşa Florina, interpretată de actriţa Maia Morgenstern, aduce în casa ei din Primăverii doi nepoţi, alături de familiile lor. Pentru a deveni moştenitorii imobilului estimat la 3 milioane de euro, aceştia trebuie să stea alături de ea 10 ani şi să se supună regulilor casei. Producător tv Ştefan Stănescu
 • 19:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Obezitatea, bolile cardiovasculare şi pâinea noastra cea de toate zilele Invitat: din Italia, dr. Gheorghe Cerin, medic primar cardiolog, dr. în ştiinţe medicale, responsabilul Unităţii de Medicină Internă-Cardiologie, Clinica San Gaudenzio, Novara, preşedintele Asociaţiei Medicilor Români din Italia, membru al Societăţii Europene de Cardiologie Stilul nostru actual de hrană, ca şi cel de viaţă, stau la baza kilogramelor în plus, kilograme care pot determina un exces ponderal, ca şi obezitate, uneori severă. Pentru persoanele trecute de vârsta de 45-50 de ani, excesul de kilograme se va însoţi întotdeauna de creşterea tensiunii arteriale, a colesterolului, glicemiei şi a trigliceridelor, elemente care prevestesc apariţia ulterioară a diabetului de tip 2, a accidentelor vasculare cerebrale, steatozei hepatice sau, pentru cei mai în vârstă, a Alzheimerului. Vă propunem așadar o abordare deschisă privind modul corect de hrană şi de schimbare a obişnuinţelor alimentare, adeseori nepotrivite cu nivelul de activitate fizică pe care o desfăşurăm zilnic. Vom analiza în detaliu rolul carbohidraţilor în hrana noastră şi mai ales rolul acestora în producerea obezităţii, obezitate care este de fapt cauza majoră a unor boli cronice precum cele cardiovasculare, dar şi unele forme de cancer. Moderator Măriuca Mihăilescu Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa (redifuzare)
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Transmisiune directă *Sport *Meteo
 • 20:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram (redifuzare)
 • 22:30
  România 9!
  Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Livia Şerban Iancu
 • 23:30
  Câştigă România!
  Prezintă Virgil Ianţu Regia artistică Larry Maronesse Producător Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 00:30
  #NuExistaNuSePoate!
  *cu Andreea Marin O oră de motivaţie şi inspiraţie în compania oamenilor care reuşesc în viaţă fiindcă pentru ei nu există nu se poate Director de imagine Vlad Tănase Regia artistica Aurel Badea Producător tv Diana Pascal (redifuzare)
 • 01:30
  Generaţia Fit
  *În cadrul programului vor fi oferite antrenamente de fitness şi gimnastică autorizate pentru începători şi avansaţi, coordonate de către profesori autorizati, sfaturi ale unor medici nutriţionişti şi o reţetă sănătoasă pentru sportivi şi publicul larg! Gazde: antrenori Diana Preda şi Gabriel Toncean Producător: Ştefan Stănescu Coproducție TVR-FRCF
 • 02:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Obezitatea, bolile cardiovasculare şi pâinea noastra cea de toate zilele Invitat: din Italia, dr. Gheorghe Cerin, medic primar cardiolog, dr. în ştiinţe medicale, responsabilul Unităţii de Medicină Internă-Cardiologie, Clinica San Gaudenzio, Novara, preşedintele Asociaţiei Medicilor Români din Italia, membru al Societăţii Europene de Cardiologie Stilul nostru actual de hrană, ca şi cel de viaţă, stau la baza kilogramelor în plus, kilograme care pot determina un exces ponderal, ca şi obezitate, uneori severă. Pentru persoanele trecute de vârsta de 45-50 de ani, excesul de kilograme se va însoţi întotdeauna de creşterea tensiunii arteriale, a colesterolului, glicemiei şi a trigliceridelor, elemente care prevestesc apariţia ulterioară a diabetului de tip 2, a accidentelor vasculare cerebrale, steatozei hepatice sau, pentru cei mai în vârstă, a Alzheimerului. Vă propunem așadar o abordare deschisă privind modul corect de hrană şi de schimbare a obişnuinţelor alimentare, adeseori nepotrivite cu nivelul de activitate fizică pe care o desfăşurăm zilnic. Vom analiza în detaliu rolul carbohidraţilor în hrana noastră şi mai ales rolul acestora în producerea obezităţii, obezitate care este de fapt cauza majoră a unor boli cronice precum cele cardiovasculare, dar şi unele forme de cancer. Moderator Măriuca Mihăilescu Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram