loader
Foto

Galerie foto

IA - o cămașă cu poveste, miercuri la „Lumea şi noi”

Miercuri, 22 iunie, de la ora 21.00, la TVR Internaţional ați descoperit pasiunea Alexandrei Pogăcean, o româncă care trăieşte în Fribourg, Elveţia.

 

Lumea şi noi

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Alexandra Carabăţ, pe numele ei de fată, este descendenta a cel puţin patru generații de brăileni.

S-a născut şi a crescut pe asfalt. Nici ea şi nici sora ei nu au pus mâna pe vreun ac de cusut, nici acasă şi nici la şcoală, orele de lucru manual de altă dată fiind înlocuite cu orele de informatică.

Alexandra şi Bogdan Pogăcean s-au cunoscut şi s-au căsătorit în România. El, ardelean, IT-ist cu facultatea făcută la Cluj-Napoca, ea, brăileancă, IT-istă, cu facultatea făcută la Bucureşti. În Fribourg s-au stabilit în 2011.

(w882) Alexandra

Mulţi tineri, din generaţia cu cheia de gât, trăiesc şi muncesc dincolo de graniţele României. Alexandra, abia după ce a ajuns să trăiască în Elveţia, a început să-şi pună unele întrebări: cine este, ce înseamnă să fii român. Pentru ea, integrarea înseamnă un pod care să unească aspiraţiile şi tradiţiile.

(w882) Alexandra

Elvețienii din Fribourg s-au obișnuit cu tânăra româncă, îmbrăcată mereu cu câte o ie, care se plimbă prin oraș, singură sau cu soțul. Aici şi-a descoperit pasiunea pentru costumul popular. A cumpărat din România, dar şi din Elveția costume, după care a început să coasă ii. A câștigat premiul I la concursul „Semne cusute”, cu o ie făcută de ea.

(w882) Expozitie

Alexandra a participat cu colecția ei de costume populare la mai multe expoziții. Anul trecut, în ziua de 24 iunie, ea și alte românce stabilite în Elveţia au îmbrăcat iile şi fotele şi au încins o horă chiar în centrul Friburgului. Le-a arătat elveţienilor frumuseţea şi originalitatea tradiţiilor populare româneşti, nu doar de Ziua Iei ci și de Paşte şi Crăciun.

Urmăriţi emisiunea LIVE pe TVR+

***

Emisiunea poate fi urmărită pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!


9:00 Telematinal

*Partea a III-a

Prezentatori: Anatol Guzic, Alexandrina Vrîncean

Producător Luminiţa Popa

Transmisiune directă

10:00 Agrostrategia

Producător Vlad Macovei

 
„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Internaţionalizarea firmelor româneşti

Internaţionalizarea firmelor româneşti

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Marți, 23 aprilie, de la ora 21:00, v-am invitat să urmăriți, în direct, la TVR Internațional, o nouă ediție ”Investiți în România!”.

 

#tvri