loader
Foto

Galerie foto

Genu, muzica și povestea, sâmbătă la “Lumea și noi”

Sâmbătă, 8 martie, de la  ora 20.30, la TVR Internaţional și pe TVR+ vă așteaptă o nouă poveste cu cântec… de toate Genu-rile.

 

Lumea şi noi

UPDATE: Ediția de sâmbătă este disponibilă online pe TVR+

Eugen Tunaru cântă de la cinci ani, când a pus degetele pe clapele acordeonului. Curând avea să treacă la pian, perfecţionându-se la şcoala şi liceul de muzică. La Academia de Muzică din Cluj îşi complicase deja viaţa, pornind în paralel pe calea muzicii rock, alături de colegul chitarist Vali Farcaş, cu grupul de muzică progresivă Experimental Q. Participând la numeroase concerte şi festivaluri, Genu (cum îi spun prietenii) ajunsese în anii ‘70 unul dintre cei mai importanţi pianişti din rock.

În 1977, după absolvire, este repartizat la Craiova, unde are o activitate prolifică în cadrul Filarmonicii şi a Teatrului Liric. Dincolo de pianistul concertist, şi-a luat în serios şi rolul de compozitor. Două musical-uri şi o istorie a jazz-ului cântată, strânsă într-o altă lucrare prezentată într-un turneu naţional, l-au păstrat în actualitatea muzicală cultă, rămânând încă pe scena pop cu Grup ‘74 şi cu Semnal M, episodic.

Ajunge în America în excursie, primește angajamente şi este primit în Uniunea Muzicienilor... dar se întoarce în ţară, pentru un alt gen de poveste cu cântec: în 1989, era deja împreună cu partenera pentru restul vieţii, profesoară de muzică la Făgăraş. Cu elevii acesteia pune în scenă celebrul cor de copii de pe discul The Wall (Pink Floyd) şi intră în conflict cu autorităţile culturale. Scapă ieftin... datorită Revoluţiei Române!

(w882) ExperimentExperimental reuniți în 2010

În libertate, pianistul pleacă cu echipa unui spectacol de varietăţi peste ocean şi ajunge în Canada, de astă dată mult mai decis. Se stabileşte în zona Montreal, aproape de graniţa americană şi cântă din toate poziţiile, în toate genurile care se cer, în ambele ţări. Şi şi-a regăsit o pasiune românească – aceea de a creşte albine. Nu doar pentru miere, ci şi pentru terapii alternative.

În 2009, urmărind emisiunile muzicale de la TVR Internaţional, Eugen a aflat de foştii colegi din Experimental Q, de care nu mai ştia nimic. Anul următor, basistul Nicky Bucaciuc (stabilit în Suedia) l-a chemat şi pe Vali Farcaş din Germania şi a organizat o revedere cu cântec la Bucureşti, lăsată cu repetiţii, un concert şi înregistrarea unui disc. Aşa că în 2013 echipa emisiunii a avut de făcut un comision: i-a înmânat CD-urile lui Genu!

15:00 România…în bucate

*TVR Iaşi

Descriptio Moldaviae

Reţete moldoveneşti de post cu urzici, gătite la Mănăstirea Văratec

Prezentator si realizator Raluca Chirilă Aftene

Producător Vasile Arhire

Emisiune realizată de TVR Iaşi

Jurnalist Cătălin Blebea

Producător Cristina Murgu

Producător delegat Alexandra Tiniche

(redifuzare)

15:30 Punctul critic

Prezintă Bogdan Muzgoci

Co-moderator Dorin Chioţea, jurnalist TVR

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik, Raluca Alecu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Producători: Mihaela Căciuleanu, Florenţa Dăscălescu

Regia artistică Dan Manoliu

 
Efectele exceselor de sărbători

Efectele exceselor de sărbători

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

O nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" în care discutăm despre efectele exceselor de sărbători, tratarea bolilor de oase și legătura ...

Acad. Maya Simionescu:

Invitatata Danielei Zeca Buzura de de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion" , este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

 

#tvri