loader
Foto

Galerie foto

Gabriel Nacu, o poveste cu cântec

Poveştile de viaţă ale muzicienilor români care s-au stabilit în străinătate încep în alb - negru şi continuă color, în diverse proporţii. Uneori, drumul lor s-a schimbat radical, dar pasiunea pentru muzică a rămas constantă. Iar amintirile lor au tâlc... şi cântec!

 

Lumea şi noi

Înregistrarea ediţiei este disponibilă pe tvrplus.ro AICI

Celebru încă din copilărie pentru rolul principal din filmul artistic „Aventurile lui Babuşcă”, Gabriel Nacu a ajuns nu actor profesionist, ci un chitarist. Cu primul său grup Harap Alb l-a lansat pe atunci necunoscutul solist vocal Cristian Minculescu. Dar a trebuit să plece în armată, iar la întoarcere l-a aflat pe fostul coleg în Iris.

Mai apoi a cantat din nou cu Cristi, dar sub o altă egida celebră în anii ‘80 – Voltaj. Însă cel mai important grup pop-rock în care a activat ani buni s-a numit Roşu şi Negru, alături de muzicieni de renume precum Liviu Tudan, Adrian Ordean, Florin Ochescu şi Dorel Vintilă Zaharia. În ultimii ani 80 s-a retras pe scenele restaurantelor bucureştene, sperând să prindă un contract în străinătate. Viza i s-a tot refuzat, aşa că abia în 1990 a putut să emigreze, cu ocazia mineriadei, ca mulţi alţii. Nu oriunde, ci exact în capitala mondială a rockului – Londra.

(w882) Gabi Nacu,
Gabriel Nacu (stânga), alături de realizatorul emisiunii, Doru Ionescu, şi de fiul său, Gabriel Nacu Jr.

A cântat cu un grup notoriu în zonă, Caligula, dar şi în nume propriu (lansând şi un disc solo – “I still believe… in my Guitar”), în ultimul timp onorând mai multe cereri din partea comunităţii româneşti din Londra, Birmingham ori Manchester. S-a căsătorit şi s-a specializat în calculatoare, dar n-a părăsit niciodată muzica.

În ultimii ani a postat pe Youtube câteva clipuri cu un puternic mesaj social, între care - vizibile în emisiune - “Doina dezrădăcinarii” şi “Am lăsat copiii acasă”. Pentru filmare, garajul familiei a devenit strâmt atunci când a cântat în premieră pentru TVR alături de Gabriel Nacu jr, student la muzică în Cambridge.

Sâmbătă, 12 octombrie, de la 20.30 puteţi urmări pe TVR Internaţional, în cadrul emisiunii Lumea şi Noi, povestea lui Gabriel Nacu. Reluarea este programată pe 14 octombrie, de la 7.30 şi 14.00.

7:00 Telejurnal matinal

* Matinal * Ştiri

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe Producători Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

*Sport (montaj TVRi)

*Meteo (montaj TVRi)

8:50 Diasporadar

Producător Raluca Tudor

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri