loader
Foto

„François Villon”, sâmbătă şi duminică la TVR MOLDOVA

Filmul artistic „ François Villon ”, coproducţie România-Franţa-Germania din 1987, este difuzat sâmbătă, 24 septembrie, şi duminică, 25 septembrie, în două părţi, de la ora 22:00, la TVR MOLDOVA şi pe TVR+.

 

Regizorul filmului este Sergiu Nicolaescu, secondat de Rodica Nițescu și Nicu Gheorghe. Pelicula are la bază un scenariu semnat de Rose Legrand şi Maxime Duval.

Drama realizată în urmă cu aproape patru decenii redă biografia romanţată a lui François Villon, supranumit Poetul Vagabond.

(w235) Francois VFrançois de Montcorbier, Des Logos sau Des Loges s-a născut în 1431 într-o mahala a Parisului. Absolvent al Facultăţii de Arte de la Sorbona, pe atunci Academie ecleziastică, şi fire răzvrătită, el a dus o viaţă zbuciumată.

Există foarte puţine surse şi informaţii credibile despre biografia lui Villon, de aceea a şi existat mult loc pentru legende şi suspiciuni. Sunt cunoscute episoadele sale de vagabondaj şi carceră.

Protector i-a fost părintele Guillaume de Villon, de la care îşi ia şi pseudonimul.

La eliberarea de la Châtelet, unde i se anulează pedeapsa capitală, Villon i-a înmânat gardianului ultimele sale versuri - „Balada apelului lui Villon”, numită și „Balada funcționarului de la ghișeu”.

Poetului nu i se cunosc data şi locul morţii, fiind dat dispărut în ianuarie 1463. La vârsta de 32 de ani, François Villon a părăsit Parisul și a dispărut definitiv.

"Iubiţi, de-aceea, cât vă place,

Fiţi veseli şi petrecăreţi,

Că pân' la urmă, orice-aţi face,

Capetele vi le pierdeţi".

Serialul de televiziune în patru episoade „François Villon” a fost produs de TF1, Cine TV Film Berlin și RAI UNO Italia, cu concursul Centrului de Producție Cinematografică „București”. Filmul a fost difuzat la televiziune în Franța, Germania și Italia.

Deși coproducţia era destinată televiziunii, a fost filmată pe peliculă de 35 mm, folosită pentru marele ecran. S-a filmat în Franța, în decorurile autentice de la castelele Angers și Blois, în România - pe platourile de la Buftea și la castelele de la Bran, Hunedoara și Râșnov - şi în Germania (în Republica Democrată Germană de atunci).

Filmul lui Sergiu Nicolaescu a primit în 1989 Premiile ACIN pentru scenografie – Gabriela Nicolaescu - şi machiaj - Mircea Vodă.

În rolul principal a fost distribuit Florent Pagny, un cântăreț francez care a devenit vedetă rock.

(w882) Francois V

În distribuţie mai apar Marc de Jonge, Christophe Odent, Silviu Stănculescu, Olga Tudorache, Ion Besoiu, George Mihăiţă, Valentin Teodosiu, Gilda Marinescu.

***

Seara ai program de film la TVR MOLDOVA!

Filmul poate fi urmărit și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descarcă aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

11:00 Antidot la uitare

*Grigore Moisil

Realizator Irina Ifrimache

(redifuzare)

11:30 5 x 5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu

*Ep. 112-116

Realizator Irina Ifrimache

(redifuzare)

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri