loader
Foto

Galerie foto

Filmele săptămânii 4-10 mai, la TVR Moldova

Filmele pe care TVR Moldova ni le recomandă pentru această săptămână ne vorbesc despre iubire, război şi provocările destinului: „Imposibila uşurătate a fiinţei” şi „Pe malul Dunării albastre”.

 

„Pe malul stâng al Dunării albastre” (1983)  va fi difuzat pe TVR Moldova sâmbătă, 9 mai, de la ora 22:00. Pentru această peliculă, regizoarea Malvina Urşianu a primit Premiul special al juriului și Premiul pentru scenariu din partea Asociației Cineaștilor din România, iar actriței Gina Patrichi i s-a decernat Premiul pentru interpretare feminină (rolul Zaza). Directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile a obținut o mențiune la Festivalul Național Costinești.

O văduvă tânără (Gina Patrichi) trăieşte, spre sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, într-un conac mare din Bărăgan, moștenit de la defunctul ei soţ. Este înconjurată de o societate pestriţă şi nu tocmai binevoitoare: un majordom (Gheorghe Dinică) cu tendinţe protectoare, o fiică vitregă (Dana Felicia Simion) care o urăşte, un ofiţer german care o curtează dar, în realitate, vrea să găsească o listă cu spioni nazişti ascunsă de soţul decedat, un cumnat care caută şi el lista. Zaza asistă la frământările provocate de apropierea frontului şi devine martora sfârşitului unei epoci.

Duminică, 10 mai, la ora 22:00 este programată o peliculă care a fost inclusă de Institutul de Film America în clasamentul „100 cele mai bune filme de dragoste din cinematografia americană”. „Imposibila uşurătate a fiinţei” (The unbearable lightness of being, 1988) a fost nominalizat la premiile Oscar (1989) pentru cea mai bună imagine şi cel mai bun scenariu, la premiul BAFTA pentru cel mai bun scenariu şi Premiul Independent Spirit pentru cea mai bună imagine. Filmul a fost regizat de Philip Kaufman, după romanul cu acelaşi nume al lui Milan Kundera.

În 1968, când Cehoslovacia este invadată de trupele Pactului de la Varșovia, doctorul Tomas, chirurg strălucit şi mare cuceritor, îşi împarte viaţa între două femei foarte diferite, dar la fel de fascinante: artista Sabina şi chelneriţa Tereza. Însă boemul „ménage à trois” nu va reuşi să plutească deasupra turbulenţelor sociale şi politice care-şi lasă amprenta şi asupra ţării şi asupra sufletelor care o locuiesc.

Deşi este regizat de un american (Philip Kaufman), distribuţia filmului poate fi descrisă ca fiind mai degrabă europeană. Doctorul Tomas este interpretat de britanicul Daniel Day-Lewis, deţinător a trei premii Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal. Pentru Juliette Binoche, pelicula lui Kaufman a fost cea care i-a adus succesul la nivel internaţional. Actriţă, dansatoare şi scriitoare, Juliette a mai jucat în filme ca „The English Patient” (pentru care a primit un premiu Oscar şi unul BAFTA) „Chocolat” sau „Three Colors: Blue”.

 

19:00 Drumul lui Leşe

Realizator şi moderator Grigore Leşe​

Jurnalist senior Sandrino Gavriloaia

Producător Sînziana Miloşoiu

20:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

*Sport (montaj)

*Meteo (montaj)

 
Reindustrializarea României, un proiect necesar

Reindustrializarea României, un proiect necesar

publicat: marţi, 07 mai 2024

Miercuri, 8 mai, de la ora 12:00, și sâmbătă, 11 mai, de la ora 5:55, la TVR Internațional, vă invităm să revedeți o ediție "Investiţi în ...

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

 

#tvri