loader
Foto

Filmele săptămânii 23 februarie - 1 martie, la TVR Moldova

Câteva intrigi, un strop de romantism şi o doză de fantastic. Aşa arată reţeta prescrisă de TVR Moldova pentru un sfârşit de săptămână reuşit.

 

Oache, Scăpărici, Omidé, Zâna Pădurilor, Moş Timp sunt minunatele personaje pe care Maria şi Mirabela le descoperă într-o călătorie fantastică. Filmul pentru copii Maria, Mirabela, regizat de Ion Popescu-Gopo, poate fi urmărit sâmbătă, 28 februarie, de la ora 9:20, pe TVR Moldova.

(w882)

Maria, Mirabela (1983) rămâne pentru mulţi unul dintre filmele dragi ale copilăriei. În rolurile copiilor, zânelor, licuricilor, broscuţelor şi omizilor vom regăsi mari actori ce nu mai au nevoie de prezentare: Medeea Marinescu, Gilda Manolescu, Ingrid Celia, Ion Popescu-Gopo, Anda Călugăreanu (voce), Mihai Constantinescu (voce), Alexandrina Halic (voce), Dem Rădulescu (voce), Ştefan Velniciuc (voce), Irina Mazanitis (voce), Jorj Voicu (voce). Versurile cântecelor au fost scrise de Grigore Vieru. Muzica a fost compusă de Eugen Doga și interpretată de Orchestra simfonică a Radioteleviziunii Române dirijată de Cornel Popescu.

Regizorul a folosit desenele animate, muzica şi jocul actorilor pentru a crea o poveste fantastică cu misiune educativă. Unii critici au notat că filmul ar fi fost inspirat din povestea Fata babei și fata moșneagului de Ion Creangă, că Maria şi Mirabela sunt create după tiparul fetei bune şi fetei rele, iar Oache, Scăpărici şi Omidé ar fi simboluri ale elementelor vitale – apă, foc, aer.

(w882)

Fetițele, Maria şi Mirabela, au lucrat cu niște marionete făcute de Gopo din plastilină, animația fiind adăugată ulterior. Pentru că fetiţele încă nu știau să citească pentru a învăța textul, replicile erau de multe ori improvizate. Animaţia sau poate muzica, jocul fetiţelor sau poate vocile actorilor ce au dat viaţă personajelor sau acestea luate împreună au făcut ca filmul să fie „plin de ingenuitate şi candoare”(Călin Căliman) şi să fie premiat la festivalurile de profil.

Maria, Mirabela a fost distins în 1981 cu două premii ale Asociației Cineaștilor din România (ACIN): compozitorului moldovean Eugen Doagă i s-a acordat Premiul pentru muzică, iar lui Alexandru Popescu o diplomă de onoare pentru realizarea trucajelor. În 1981, filmul a primit Mențiunea specială a juriului la Festivalul de Film de la Atena. În anul următor, i s-a acordat Premiul Special și diploma Festivalului filmelor pentru copii din URSS organizat în Estonia. Premiul Special al juriului la categoria de filme de animație din cadrul Festivalului Internațional de Film de la GiffoniValle (Italia) și Marele Premiu la Festivalul filmelor pentru copii de la Piatra Neamţ (România). Filmul a mai obținut Premiul I pentru îmbinarea animației cu jocul actorilor la Festivalul de la Chicago în1984 și Mențiunea de onoare la Festivalul de la Quito (Ecuador) în 1986.

(w882)

Sâmbătă, 28 februarie, de la ora 14:30, continuăm să călătorim alături de Maria, Mirabela în tranzistoria (1989), adică într-o lumea imaginară aflată undeva în interiorul televizorului. Nu vom fi surprinşi să vedem cum personajele animate ies dintr-un tablou. Un fluture şi un licurici ies din universul lor în căutarea Mariei şi Mirabelei. Urmărind un ghem de lână în televizor, fetiţele şi prietenii lor (Oache, Scăpărici şi Omidé) sunt atacaţi de “faraziţi”, care ameninţă să electrocuteze orice intrus. Numai cu ajutorul unui electronist priceput faraziţii sunt alungaţi şi personajele îşi regăsesc locul în tablou, iar fetiţele se trezesc în pătuţul lor. Filmul, regizat de Ion Popescu Gopo, îi are în distribuţie pe Elena Zaițeva ca Omidé, Jorj Voicu – Oache, Mihai Bisericanu – Scăpărici, Horațiu Mălăele - tatăl fetițelor, Oana Pelea - mama fetițelor, Ioana Moraru – Maria, Adriana Cucinschi – Mirabela, Grigore Grigoriu - regele faraziților, Stela Popescu - bunica fetițelor, Ion Dichiseanu - învățătorul de la Școala faraziților, Mara Pașici - Farazitina.

În fiecare zi mi-e dor de tine. Este numele filmului difuzat sâmbătă, 28 februarie, de la ora 22:00, la TVR Moldova. Stela Popescu, Marin Moraru, Jean Constantin, Teodora Mareş, Emilia Popescu, Viorel Păunescu, Nae Caranfil sunt actorii distribuţi de regizorul Gheorge Vitanidis în această peliculă. Filmul a avut ca inspiraţie scenariul lui Octavian Sava.

(w882)

Tudor Caranfil prezenta astfel subiectul filmului: „Însărcinat să inaugureze cu un spectacol arena de vară a „Teatrului Nostru”, tânărul regizor Radu (Păunescu) și-o dispută pe studenta la Conservator Irina (Mareș), cu Laurențiu (Moraru), care o solicită în revista pe care o montează. Disperat de refuzul ei, Radu face apel la amicul Gelu (Caranfil), care o câștigă compunând un șlagăr. Dar până la premieră, câte intrigi și complicații vor mai trebui escaladate!...” (”Dicţionar universal de filme”)

(w882)

 

TVR Moldova transmite duminică, 1 martie, de la ora 22:00, Mireasa din tren (1980), un film în regia lui Lucian Bratu, cu scenariul semnat de D.R.Popescu.

Pelicula a primit în 1980 Premiul ACIN pentru scenariu, pentru coloana sonoră (Silviu Camil), Marele premiu la Festivalul de la Costinești, Premiul pentru imagine (Nicu Stan), o Mențiune specială pentru interpretare acordată actorului Dorel Vişan. Din distribuţie fac parte: Gheorghe Visu, Aurora Leonte, Radu Gheorghe, Radu Vaida, Dorel Vişan

(w882)

În opinia unor critici, filmul se înscrie în categoria “aventură romantică”, cu “tentă neorealistă”. În poveste sunt implicaţi trei tineri non-conformişti: Mihu (Gheorghe Visu), un motociclist acrobat, Filimon (Radu Gheorghe), fostul coleg de la fabrica de unde Mihu a plecat pentru a cutreiera ţara şi ospătăriţa Carolina (Aurora Leonte). Ei formează un triunghi semnificativ pentru situaţia sociala a vremii. Lui Mihu şi Carolinei le place să se tot joace de-a mirele şi mireasa prin trenuri, dar Filimon e cel care, în final, ajunge să „răpească” mireasa.

21:00 Lumină din lumină (R)

*Concert de pricesne şi cântece pascale

Producător Mădălina Mija

(Reluare)

22:40 Lumina din oameni (R)

*Pricesne 5

Era odată o tainică grădină

Realizator Aura Dobre

(Reluare)
 
Reindustrializarea României, un proiect necesar

Reindustrializarea României, un proiect necesar

publicat: marţi, 07 mai 2024

Miercuri, 8 mai, de la ora 12:00, și sâmbătă, 11 mai, de la ora 5:55, la TVR Internațional, vă invităm să revedeți o ediție "Investiţi în ...

Hipertensiunea arterială, principala cauză de deces la nivel mondial

Marți, 7 mai, de la ora 11:00, la TVR Internațional, revedem o  ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre hipertensiunea arterială, Caravana ...

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

 

#tvri