loader
Foto

Galerie foto

Filmele săptămânii 18-24 mai, la TVR Moldova

"Probă de microfon" şi "Pădureanca". Două filme româneşti despre dragoste, ură, gelozie şi prejudecăţi, săptămâna aceasta, la TVR Moldova.

 

Sâmbătă, 23 mai, începând cu ora 22:00 avem „Probă de microfon”(1980). Din distribuţia filmului regizat de Mircea Daneliuc fac parte: Tora Vasilescu, Gina Patrichi, Mircea Daneliuc, Gheorghe Negoescu, Adrian Mazarache, Geta Grapa, Vasile Ichim, Maria Junghietu, Constantin Chelba, Victor Hillerin.

"Proba de microfon" este primul film de autor al lui Daneliuc. L-a lucrat în mare parte prin metoda ciné-verité, cu accent pe ideea unui cinematograf al adevărului total. Regizorul îşi exprimă prin acest film protestul împotriva mentalităţilor duplicitare din anii dictaturii.

Gina Patrichi este Luiza, un reporter de televiziune, iar Mircea Daneliuc, cameramanul Nelu, care o însoţeşte în reportajele sale. Între ei se înfiripase o relaţie sentimentală. În urma unui reportaj pe care îl fac în Gara de Nord, Nelu o cunoaşte pe Ani (Tora Vasilescu) şi se îndrăgosteşte de ea. Nelu se lasă prins într-o poveste de ură şi dragoste, de care nu se mai poate desprinde.

Pentru "Proba de microfon", regizorul a obţinut, în 1980, Marele premiu ACIN, Premiul pentru regie la Festivalul naţional "Cântarea României" şi Premiul special al juriului la Festivalul filmului pentru tineret, Costineşti, 1980.

Duminică, 24 mai, de la ora 22:00, revedem filmul „Pădureanca”(1987), inspirat din nuvela omonimă a scriitorului Ioan Slavici. Regia este semnată de Nicolae Mărgineanu, scenariul îi aparţine lui Augustin Buzura. În film joacă: Victor Rebengiuc, Adrian Pintea, Manuela Hărăbor, Şerban Ionescu, Mihai Constantin, Dorel Vişan, Cristian Şofron.

Busuioc (Victor Rebengiuc), un ţăran bogat, îsi trimite fiul, pe Iorgovan (Adrian Pintea), împreună cu servitorul (Şerban Ionescu), în satul vecin să găsească oameni pentru lucratul câmpului. Iorgovan este îndrăgostit de Simina (Manuela Hărăbor), fiica unui ţăran sărac, dintr-un sat de munte. Şi pleacă în căutarea ei. Simina îi împărtăşeşte sentimentele şi acceptă să vină la culesul recoltei împreună cu tatăl său. Iorgovan este tulburat, confuz: dragostea lui pentru Simina este sinceră, dar nu poate trece cu vederea prejudecăţile legate de poziţia socială. În plus, tânărul său servitor se îndrăgosteşte la rându-i de Simina.

 

 

20:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

Producător Victor Dochia

21:00 Petrecere… cu cântec

*Ediţie specială de Paşti

Nicolae Furdui Iancu aniversează 40 de ani de carieră. Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cele patru decenii de cântec ale vocii Ţării Moţilor. Îi sunt alături câţiva dintre cei mai iubiţi interpreţi şi prieteni: Mariana Ionescu Căpitănescu, Viorica Macovei, Dinu Iancu Sălăjanu, precum şi reprezentanţi ai tinerei generații, laureați ai talent-show-ului de folclor „Vedeta populară”. Acompaniamentul muzical şi coregrafia sunt asigurate, pentru ediţia de Paşti, de Ansamblul Junii Sibiului. Nu lipsesc imaginile din arhiva Televiziunii Române, detaliile despre cei 40 de ani de cântec ai artistului din Ţara Moţilor, momentele muzicale în premieră, duetele inedite și, ca la orice aniversare, sărbătoritul are parte și de surprize...

Prezintă Iuliana Tudor

Producător Iuliana Tudor

 
Reindustrializarea României, un proiect necesar

Reindustrializarea României, un proiect necesar

publicat: marţi, 07 mai 2024

Miercuri, 8 mai, de la ora 12:00, și sâmbătă, 11 mai, de la ora 5:55, la TVR Internațional, vă invităm să revedeți o ediție "Investiţi în ...

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

 

#tvri