loader
Foto

Galerie foto

Filmele săptămânii 16-22 martie, la TVR Moldova

Săptămâna aceasta călătorim în timp. Ne lăsăm purtaţi de acţiunea filmului "Fraţii Jderi" în Moldova secolului al XV-lea şi ne întoarcem în perioada socialistă pentru a-l cunoaşte pe "Cel mai iubit dintre pământeni".

 

Sâmbătă, 21 martie, de la ora 22:00, la TVR Moldova, ni se predă una dintre cele mai frumoase lecţii de istorie. Romanul „Fraţii Jderi”, de Mihail Sadoveanu, a fost sursa de inspiraţie pentru filmul istoric cu acelaşi nume (1974), regizat de Mircea Drăgan, după un scenariu de Profira Sadoveanu, Constantin Mitru, Mircea Drăgan.

Mai precis, este vorba despre primul volum al trilogiei, Ucenicia lui Ionuţ (1935). Din distribuţie fac parte: Gheorghe Cozorici, Ştefan Papaiani, Geo Barton, Iurie Darie, Sandina Stan, George Calboreanu, Toma Dimitriu, Emanoil Petruţ, Florin Piersic. Filmul descrie o pagină de istorie românească, acţiunea fiind plasată la începuturile secolului al XV-lea, în Moldova condusă de Ştefan cel Mare.

Povestea se conturează în jurul lui Ionuţ, fiul cel mic al comisului Jder, care se luptă cu Alexăndrel, fiul domnitorului, pentru dragostea Nastei, frumoasa fiică a unui boier. Cei doi trebuie să lase războielile inimii deoparte şi să-şi pună viaţa în slujba Moldovei.

Duminică, 22 martie, de la ora 22:00, îi putem revedea pe Ştefan Iordache, Gheorghe Dinică, Dorel Vişan, Gheorghe Dinică, Maia Morgenstern, Mircea Albulescu, Tora Vasilescu şi Mitică Popescu în Cel mai iubit dintre pământeni (1993). Filmul, regizat de Şerban Marinescu, este o adaptare cinematografică după romanului scris de Marin Preda.

Paşnicul profesor de filosofie Petrini este arestat de Securitate. Este anchetat şi forţat să explice conţinutul unei scrisori interceptate de aşa numitele „organe de ordine”. Un fost coleg îi trimisese o scrisoare ce se încheia cu o glumă, pe care Securitatea o luase în serios: „aştept ordonanţele dumneavoastră”. A urmat un simulacru de proces şi apoi condamnarea la trei ani de detenţie. Petrini trece prin experienţe umilitoare şi traumatizante care îl fac să se gândească şi mai mult la sensurile filosofice ale vieţii: „Experienţa de deţinut în universul concentraţionar şi apoi între zidurile la fel de închise ale “libertăţii” îi lărgesc eroului orizontul filozofic.” (Tudor Caranfil, ”Dicţionar universal de filme”)

 

 

10:00 Agrostrategia

Producător Vlad Macovei

10:50 Smart Diaspora

 

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

 

#tvri