loader
Foto

Galerie foto

Filmele săptămânii 11-17 mai, la TVR Moldova

Călătorim în timp şi descoperim adevăruri ale istoriei. În această săptămână, la TVR Moldova.

 

Sâmbătă, 16 mai, la ora 22:00 este programată pelicula „Aurel Vlaicu” (1978). Regia este semnată de Mircea Drăgan. Filmul este dedicat pionierului român Aurel Vlaicu, realizatorul primului aparat de zbor românesc.

În rolurile principale îi vom revedea pe Gabriel Oseciuc, Maria Voluntaru, Radu Beligan şi Octavian Cotescu. Scenariul a fost realizat de Eugenia Busuioceanu. Filmările s-au desfăşurat la Herculane, Clinceni, Brașov, Deva, Orăștie, Binținți, București, dar şi la Görlitz, Bautzen și Dresda.

Filmul ne înfăţişează cele mai importante trepte ale evoluţiei lui Vlaicu şi ne invită să facem o călătorie specială cu „maşina de zburat cu corp în formă de săgeată”. Vom descoperi, alături de personajul principal, bucuria zborului, „beţia izbânzii”, teama de „misterul nemărginirii” şi dorinţa de nestăpânit de a cuceri cerul.

Duminică, 17 mai, la ora 22:00 se transmite filmul „Drumeţ în calea lupilor” (1990) regizat de Constantin Vaeni şi inspirat din monografia „Moartea unui savant: N.Iorga” de Mihai Stoian. În film joacă: Valentin Teodosiu, Dragoş Pâslaru, George Alexandru, Mitică Popescu, Mariana Buruiană, Mihai Dinvale. Dragoş Pâslaru a primit, în 1990, la Festivalul Filmului de la Costineşti, Premiul pentru interpretare masculină a unui rol secundar.

Filmul evocă un moment de răscruce din istoria României. Configurată în jurul asasinării lui Nicolae lorga, naraţiunea reface evenimentele declanșate de instalarea dictaturii Gărzii de Fier, în toamna anului 1940. <„Drumeţul…” e savantul Nicolae Iorga în ultimele sale ore de viaţă, după ce a fost răpit de ”lupii” Gărzii de Fier>, după cum spuneaTudor Caranfil (”Dicţionar universal de filme”, 2008, Ed. Litera, pag. 265)

Regizorul mărturisea într-un interviu că „adevărul istoric al acestui film începe chiar de la titlu, redobândit acum: Drumeț în calea lupilor, parabolă prin care marele cărturar definea însuși destinul neamului românesc. Acest adevăr mi-a însuflețit întreaga perioadă de realizare a filmului. Și tocmai încăpățânarea de a respecta adevărul istoric mi-a adus și cele mai mari necazuri. Cinci ani și jumătate din viață mi-au trecut lucrând la o singură peliculă.” (Libertatea, 8 februarie 1990)

Dana Duma, publicist şi critic de film, descria filmul astfel: „conceput cu strictețe, fără ornamente inutile” şi care se poate impune „prin sobrietate și la capitolele imagine (semnată de Vlad Păunescu, un maestru al compoziției cadrului), muzică (autor Cornelia Tăutu, de o modernitate neostentativă), decoruri (alese cu simțul detaliului de Lucian Nicolau), costume (prin care Oana Tofan completează identitatea personajelor). Constantin Vaeni reușește să stăpânească un imens material documentar și să-l sintetizeze într-o reflexie cinematografică asupra istoriei.” (Noul Cinema nr. 5/1990, Dana Duma)

 

17:00 Exclusiv în România

În duminica Paștelui, Cristi Tabără și Cristina Șoloc vă propun o ediție de sărbătoare, într-o comunitate etnică în care nu au mai fost până acum. Echipa Exclusiv în România ajunge în județul Botoșani, supranumit și “leagănul geniilor”, pentru că aici s-au născut zeci de personalități care au scris istorie în domeniile lor. Una dintre explicațiile oamenilor de știință este că în zonă s-au amestecat diverse etnii și rase, fapt care ar favoriza apariția unor indivizi cu o inteligență superioară, ca Mihai Eminescu, George Enescu, Nicolae Iorga, Stefan Luchian, etc. Tocmai de aceea, în această ediție punem reflectorul pe una dintre etniile stabilite aici acum sute de ani, iar pentru asta, facem o incursiune în satul Rogojești, din comuna Mihăileni, unde populația este preponderent ucraineană. Petrecem sărbătoarea Învierii Domnului în maniera în care o fac ucrainenii în continuare aici la Rogojești. Vedem cum localnicii transformă ouăle de Paște în adevărate bijuterii, cunoaștem oameni gospodari, ansamblul popular ucrainean Vesna, fanfara Florile Bucovinei și explorăm întreaga zonă, pentru că este extrem de interesantă din toate punctele de vedere. Istoria aici este de câteva sute de ani, poate chiar de milenii, dacă luăm în serios cercetările care se fac în zonă. De asemenea, vizităm și Mănăstirea Vorona, mănăstire întemeiată în 1600 de călugări veniți din spațiul slav, cel mai probabil ruși, la care s-au adăugat bănățeni și moldoveni-un spațiu de interferență foarte interesant, unde există, de exemplu, chilia Patriarhului Teoctist al României, care a ucenicit în Mănăstirea Vorona, dar și un fond de carte veche absolut impresionant, în chirilică și slavă-4000 din cărți, dintre care 2000 sunt în patrimoniu național. Și tot în comuna Vorona, stăm de vorbă cu badea Costică Ciubotărița din satul Joldești, Tezaur Uman Viu UNESCO și cetățean de onoare al comunei Vorona, specialist în prelucrarea pieilor de oaie. Meșterul popular Ciubotărița confecționează căciuli din blană de oaie, meșteșug transmis în familia lui de 5 generații, dar cântă și la fluier și la muzicuță.

Prezentator şi realizator Cristian Tabără

Producători: Marin Găbudean, Cristina Magearu

18:00 Care pe care

Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Regia Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

 
Reindustrializarea României, un proiect necesar

Reindustrializarea României, un proiect necesar

publicat: marţi, 07 mai 2024

Miercuri, 8 mai, de la ora 12:00, și sâmbătă, 11 mai, de la ora 5:55, la TVR Internațional, vă invităm să revedeți o ediție "Investiţi în ...

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

Hipertensiunea arterială, principala cauză de deces la nivel mondial

Marți, 7 mai, de la ora 11:00, la TVR Internațional, revedem o  ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre hipertensiunea arterială, Caravana ...

 

#tvri