„Ediția de duminică a apărut pornind de la o remarcabilă şcoală de vară din Turnu Măgurele, creată de profesorul Alin Alexe, doctor în filosofie, fizician şi unul dintre cei mai dinamici oameni pe care i-am cunoscut, capabil să creeze în jurul lui un club şi un cerc de elevi şi tineri pasionaţi de gândirea critică, creativă, dar şi filosofie”, explică Marin Găbudean, producătorul seriei „Exclusiv în România”.
Pornind de aici am ajuns la Turnu Măgurele, iar povestea s-a extins exact ca deșerturile românești, și pentru a întelege asta, ne-am dus până la Dăbuleni, la Stațiunea de Cercetare a Plantelor, acolo unde se aclimatizeaza kaki, pau-pau, migdalul, fisticul, jujuba și alte plante care sunt bune pentru solul nisipos. Vom înțelege de ce sunt importante aceste plante pentru a opri fenomenul de deșertificare.
De la Dăbuleni putem face o croaziera până la locul de vărsare a Oltului în Dunăre, și mai putem vizita și vechea cetate Turris, de unde practic își trage numele actualul Turnu Măgurele, o cetate veche din Evul Mediu, de pe vremea lui Mircea cel Bătrân, cu o istorie extrem de interesantă.
De asemenea, nu putem rata, chiar în centrul orașului Turnu Măgurele o superbă catedrală cu hramul Sfântului Haralambie. Nicolae Iorga spunea despre Catedrala de la Turnu Măgurele că ar fi pe locul 3 în topul frumuseții în România, după biserica de la Curtea de Argeș și catedrala 3 Ierarhi de la Iași.
S-a gândit cineva din domeniul gastronomic că există o filosofie a sarmalelor? Există chiar și o licență filosofică a profesorului Alin Alexe, cel care ne gătește „sarmale în cuib”.
Astazi aflăm ce legătură poate avea fizica cu filosofia, cu sarmalele și cu dezbaterea.
Urmăriți această ediție a emisiunii „Exclusiv în România” duminică, 15 noiembrie, de la ora 15.00, la TVR Internațional.
***
Prezentator: Cristian Tabără
Producători: Cristian Tabără şi Marin Găbudean
Sursa foto: Capturi din emisiune