7000 de tineri români care trăiesc în afara ţării sunt aşteptaţi în această vară, în România, la cea de-a XVI-a ediţie a Programului de Tabere „ARC”. Dintre aceștia, peste 5000 de copii vin din comunitățile românești istorice – Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria, Albania.
Programul de Tabere ARC, iniţiat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, este destinat elevilor şi tinerilor români din afara graniţelor ţării, iar ediţia din acest an, organizată cu sprijinul Agenţiei Naţionale pentru Sport, al Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi al Patriarhiei Române, se desfăşoară în intervalul 1 iulie – 2 septembrie 2025, în serii consecutive, de câte 8 zile, în nouă locuri in ţară.
Timp de o săptămână, copiii își vor perfecționa limba română și cunoștințele despre România, vor afla mai multe despre evenimentele istorice, relieful și cultura zonei în care se vor afla, prin excursii sau alte activități – dans, muzică, activități sportive și cu caracter preventiv (prim-ajutor, siguranță rutieră, prevenirea incendiilor, campanii antidrog etc), întâlniri cu reprezentanți ai autorităților locale.
Evenimentul de deschidere a teberelor a avut loc la Mănăstirea Caraiman din Bușteni, iar programul cultural tradițional a fost pregătit de voluntarii și copiii din prima serie a taberei, sosiți din comunitățile de români din Ucraina și Moldova.
„Taberele ARC sunt o investiție în generațiile viitoare, o punte simbolică între românii din toate colțurile lumii, un gest asumat prin care cultivăm sentimentul de apartenență și întărim legătura cu valorile și rădăcinile care ne definesc ca popor”, a declarat doamna Cristina–Lavinia Arnăutu, director cu atribuții de secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Reprezentantul DRP a evidențiat că noutatea acestei ediții constă în varietatea experiențelor pe care le oferă și în deschiderea a două locații-pilot, în București și în Snagov, concepute să faciliteze contactul direct cu patrimoniul cultural, muzeele și instituțiile fundamentale ale statului român. De asemenea, s-au inclus două noi tabere, Padiș–Ponor, în inima Apusenilor, în proximitatea Parcului Natural, și Căprioara, în județul Dâmbovița, în vecinătatea munților Runcu-Leaota.
TVR Internaţional vă invită să urmăriţi emisiunea dedicată acestui eveniment duminică, 27 iulie, la ora 17.00.
Realizator: Mihaela Crăciun
Sursa foto: Corina Dobre