loader
Foto

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei - pârghie identitară, „un sens și o coeziune date comunității" | VIDEO

TVR Internațional a difuzat miercuri, 13 martie, într-o nouă ediție a emisiunii „Articolul VII", un dialog al Mihaelei Crăciun cu PS Episcop Siluan, centrat pe aspecte de credință, identitate, grijă pentru cei bolnavi și atenție pentru cei care așteaptă un gând și o încurajare.

 

Mihaela Crăciun
Articolul VII

Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei din anul 2008, PS Siluan, a amintit că un număr mare de români aflați la muncă în Italia au plecat, din cauza pandemiei, spre Franța și Germania, alții s-au mutat din Sicilia și Sardinia în peninsulă și au pendulat de la sud la nord, iar mulți se tem să se întoarcă acasă, în România, deși le-ar face bine acest lucru.

„Este un fenomen sociologic care trebuie studiat în amănunt, prin toate prismele vieții. Biserica Ortodoxă îşi face datoria şi pune la dispoziție informații, dar ar trebui aprofundată chestiunea aceasta pentru că multora le-ar face bine să se întoarcă acasă și chiar îi îndemn pe cei care ezită să încerce și să vadă că s-ar putea să găsească condiții mai bune acasă”, a spus PS Episcopul Siluan al Italiei.

(w500) PS Siluan

Unul dintre principalele motive pentru care unii români aleg să rămână la muncă în Italia este „rușinea de a se întoarce înfrânți acasă” sau teama că s-ar confrunta cu alte eforturi de readaptare.

„Încercăm să prezentăm și să sensibilizăm comunitățile cu privire la oportunitățile de muncă din România. În Italia, de multe ori, lucrează fără asigurare medicală, fără contract de muncă, trimit acasă o brumă de bănuți, trăiesc la limită și ne punem întrebarea de ce nu ar face pasul să revină acasă, în România?”, a mai spus PS Episcopul Siluan.

Episcopul BOR al Italiei a precizat că în demersurile pentru ajutorarea românilor aflați în Peninsula Italică, reprezentanții Bisericii ortodoxe colaborează cu Ambasada României la Roma și consulatele țării noastre, pentru servicii specifice, legate de documente sau alte probleme cu care conaționalii se confruntă.

Episcopul Siluan a explicat care este relația organică dintre comunități și Biserica Ortodoxă Română: comunitățile românești din Italia au crescut ca un aluat dospind în jurul unui cheag –Biserica ortodoxă, care dă sens și coeziune unei comunități. Cea mai veche comunitate românească din Italia, coagulată în jurul Bisericii ortodoxe, este la Milano și va împlini, anul viitor, 50 de ani, urmată de cea de la Torino, 41 de ani, Firenze, 40 de ani, iar cea la Bari va sărbători și ea, anul viitor, tot 40 de ani.

(w882) Italia

Potrivit PS Episcop Siluan, peste 5.000 de copii români ortodocși s-au născut în Italia, dar, față de alți ani, numărul acestora a scăzut foarte mult pentru că au fost ani în care s-au născut și 10.000 de copii români ortodocși.

„Pentru noi este un număr care ar corespunde anului 2006-2007. Am avut ani, 2016, 2017, cu peste 10.000 de botezuri pe an. 5.000 de botezuri înseamnă pentru noi o îngrijorare.”

Din 2008 și până în 2023, în Italia s-au născut peste 136.000 de copii români ortodocși.

Preasfințitul Siluan, episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a mai povestit la TVR Internațional, în cadrul emisiunii Articolul VII, că sunt foarte mulți copii români bolnavi în Italia și că, anul trecut, numai la Spitalul de pediatrie „Bambino Gesu” din Roma, al Vaticanului, au ajuns peste 1.800 de copii români cu afecțiuni grave. Potrivit PS Episcop Siluan, numărul copiilor români care au fost spitalizați la Spitalul de pediatrie „Bambino Gesu” din Roma a crescut, în ultimii doi ani față de anii anteriori, cu circa 300. Până în 2022, la unitatea medicală italiană renumită în întreaga lume pentru tratamentele pentru copiii cu boli grave, ajungeau, în medie, pe an, 1.500 de copii români.

(w882) Spital Vat

Biserica Ortodoxă Română se implică, prin Asociația San Lorenzo dei Romeni ONLUS, să-i ajute pe părinții care ajung la spital în Italia cu copii grav bolnavi, oferindu-le tichete de masă pentru prânz și cină.

„Încercăm ca, prin intermediul Asociației San Lorenzo dei Romeni ONLUS, să-i ajutăm pe părinți cu masa de prânz și de seară pentru că am constatat că mulți mâncau din ceea ce le rămânea copiilor. De asemenea, am organizat evenimente de Ziua Copilului și de Ziua Mamei. Avem voluntari care merg prin spitale, la fel cum avem voluntari care merg prin închisorile din Italia, pentru a investiga situația celor aflați în nevoie”, a mai spus la TVR Internaţional, Preasfințitul Siluan, episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, cel care a și înființat, în 2009, această asociație caritabilă.

***

ARTICOLUL VII

TVR Internațional

Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

Redactor: Mihaela Iamandei

Realizator şi moderator: Mihaela Crăciun

Producător: Iulia Popescu

16:00 Ora regelui

*Imaginea și povestea Reginei Maria a României au ajuns în fermecătorul Château de la Buzine-Maison des cinématographies de la Méditerranée. Consulatul General al României la Marsilia a fost gazda unui eveniment în care personalitatea impunătoare a Reginei Maria a fost prezentată publicului francez. Momentul a fost dedicat totodată legăturilor culturale francofone și contribuției reginei la istoria comună a țărilor europene.

*România a dobândit statutul de aliat în coaliția nord-atlantică, în 2004. De-a lungul celor 20 de ani de apartenenţă la Alianţa Nord-Atlantică, țara noastră s-a implicat activ în misiunile NATO, iar în prezent, contribuie la consolidarea apărării Flancului Estic. La întâlnirea cu ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, Majestatea Sa Margareta și Principele Radu le-au vorbit celor prezenți despre modul în care Familia Regală a conlucrat cu 16 guvernări românești succesive, pe parcursul celor aproape trei decenii, pentru a aprofunda, în societatea românească și în mediul transatlantic, înțelegerea aportului României la NATO și la Uniunea Europeană.

*Principele Nicolae, al doilea fiu al Regelui Ferdinand și al Reginei Maria, s-a întors acasă definitiv, odihnindu-se pe vecie, alături de Familia Sa, la Catedrala Regală de la Curtea de Argeș. Istoricul Adrian Niculescu evocă personalitatea și activitatea din exil a Principelui Regent al României. Adrian Niculescu este profesor de istorie contemporană, scriitor, traducător și inițiator al Institutului Național pentru Memoria Exilului Românesc.

Realizator Bogdan Șerban-Iancu

Producător Lidia Voicu

(redifuzare)

16:45 Gala umorului (R)

Prezintă: Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba

Producător Cosmin Dumitru

(Reluare)
 
Turismul rural, model de dezvoltare al satului românesc

Vă invităm să urmăriți o ediție de colecție "Investiți în România!" la TVR Internațional, marți, 30 iulie, de la ora 21:00.

Abordarea modernă a sarcinii

Abordarea modernă a sarcinii

publicat: duminică, 28 iulie 2024

În ediția de luni, 29 iulie, a emisiunii ”Un doctor pentru dumneavoastră” aflăm despre pregătirea sarcinii, etapele-cheie în monitorizarea ...

Carmen Târnoveanu și invitații săi vă așteaptă într-un București de vară

Sezonul estival „Dăruiește Românie!" continuă, vineri de vineri, de la ora 20.00, în direct, la TVR3. Românii din străinătate pot urmări ...

 

#tvri