loader
Foto

Galerie foto

Ediţii de colecţie cu Poveşti de ieri, de azi, de mâine (III)

O poveste cu… dor de România! În 30 noiembrie 2013, emisiunea LUMEA ȘI NOI a difuzat o ediţie specială dedicată Zilei Românilor de Pretutindeni și Zilei Naționale a României, cu două reportaje canadiene.

 

Lumea şi noi

Unul a fost filmat la şcoala românească Junimea Română din Montreal, la spectacolul de sfârşit de an (15 iunie 2013), iar celălalt la Consulatul General al României la Toronto, cu ocazia sărbătoririi Zilei Iei (24 iunie 2013).

(w500) banner Jun

(w500) Consulatul

(w500) Portul pop

Dincolo de interviuri (Lucia Iaţic - Consul General al României la Montreal, Antonella Marinescu - Consul General al României la Montreal, Otilia Tunaru - coordonator Junimea Română, Claudia Mandl – profesoară de arte plastice şi arhitectul Dan Hanganu), telespectatorii din toată lumea au putut vedea recitând și cântând în limba română copii canadieni, cu dor de România, uneori la a patra generație după emigrare.

Două povești cu cântec de pe două continente (7 decembrie 2013)

Mariana Țurcanu este o solistă pop-rock-jazz româncă, originară din Basarabia, cunoscută deopotrivă pentru activitatea cu grupurile Colinda și Diamant - de dincolo de Prut - și cu fetele de la Secret (mai mult în Europa decât în România) cu care a și scos un prim disc, metal-rock.

Din 1993, și-a continuat cariera solo, ajungând să cânte până în Japonia (fără să uităm aici că a participat la Eurovision-ul de la Dublin, din 1994, în corul care l-a însoțit pe reprezentantul României, Dan Bittman!).

A înregistrat un disc în nume propriu, apoi – cu Redivivus din Craiova – i-a ajutat pe Sfincși să facă față contractelor în străinătate. Cu Ediție Specială a ajuns în Germania și, până la urmă, în Suedia. Nașterea celor doi copii a îndreptat-o spre alte meserii, dar a reușit  să rămână aproape de muzică.

Am întâlnit-o la Stockholm, la puțin timp după finala Eurovision de la Malmo. Așa am aflat că fusese membră în juriul preselecției suedeze, având de ascultat peste 2500 de melodii. O experiență în culisele celebrului festival concurs care ar putea folosi și României.

Gilmar Oprișan, de loc din Bacău, este la rândul său un solist pop-rock, cu o activitate underground în România (deși a mai fost văzut prin emisiunile TVR, în urmă cu un deceniu).

Astăzi este stabilit la Toronto, în Canada, unde a emigrat alături de familie. Indiferent prin câte greutăți a trecut, muzica l-a făcut să renască. Nu a ajuns al doilea Bon Jovi, cum visa la un moment dat, în schimb - singur sau cu grupul pop-rock Nashpa Sound – a devenit un artist întâlnit frecvent pe afișele comunității românești din zona Toronto, cu două discuri la activ.

(w500) Raul Dudni

Mai mult, de curând a obținut un rol principal într-un musical – „Pigment a musical” – care urmează să fie jucat în săli nord-americane de renume. A nu se rata „Balada emigrantului” ilustrată în emisiune, dar nici clipul „Dacă”, două dintre piesele de rezistență ale primului său disc. Iar dacă de Sărbători sunteți în Canada, sigur veți prinde un concert de colinde, care acolo, departe de țară, au o altă rezonanță.

15:00 A doua Românie (R)

Este prima pianistă din România devenită Young Steinway Artist. S-a remarcat de la o vârstă fragedă, iar la 7 ani, debuta pe scena Ateneului Român. A cântat pe marile scene din Europa, America de Nord și Asia şi a obţinut numeroase premii, iar concertele au fost difuzate de cele mai importante canale de muzica clasică. Sînziana Mircea are o carieră impresionantă de pianist concertist şi este profesor universitar de pian la Conservatorul „Luigi Canepa” din Sardinia.

La cea de-a 60-a ediție a Bienalei de Artă de la Venezia, România va prezenta o expoziție a artistului clujean Șerban Savu ce are ca temă relația dintre muncă și timp liber, curatoriată de Ciprian Mureșan. De altfel, cei doi artişti s-au bucurat recent de un real succes în capitala Italiei, unde au avut loc doua expoziţii organizate de Accademia di Romania. Despre aceste evenimente şi despre felul în care este promovată şi reprezentată cultura româna la Roma, vorbim cu Oana Boşca Mălin, director adjunct la Accademia di Romania.

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

16:00 Ora regelui

Tinerii din București și din Iași care au finalizat nivelul de aur al programului Duke of Edinburgh, în acest an, au obținut cea mai înaltă distincție și, în cadrul unei ceremonii organizate de Majestatea Sa Margareta, la Palatul Elisabeta, au primit certificatul de recunoaștere.

Alteța Sa Regală Principele Radu a vizitat un liceu special al Buzăului, Colegiul Economic ”Regele Mihai”. După București, aici este al doilea centru de învățământ din țară din care provin mulți dintre studenții Academiei de Studii Economice din capitală.

Într-o clădire-monument de arhitectură din Craiova, a fost inaugurat Muzeul Cărții și Exilului Românesc. Noul muzeu ce deține 38 de colecții, reprezintă una dintre atitudinile necesare în rescrierea istoriei noastre postbelice și în reconsiderarea istoriei literaturii și culturii românești.

Arhiva primei agenții de presă din țară a început să se constituie cu 135 de ani în urmă. În acest timp, Agerpres a consemnat zi de zi evenimentele românilor și ale lumii. Povestea agenției care își păstrează menirea de a informa corect, impartial și prompt, o aflăm în ”Ora Regelui”.

Prezentator Bogdan Şerban-Iancu

Realizatori: Bogdan Ţerban-Iancu, Adelina Dumitrescu, Sandrino Gavriloaia

Producător Lidia Voicu

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri