O poveste cu… dor de România! În 30 noiembrie 2013, emisiunea LUMEA ȘI NOI a difuzat o ediţie specială dedicată Zilei Românilor de Pretutindeni și Zilei Naționale a României, cu două reportaje canadiene.
Unul a fost filmat la şcoala românească Junimea Română din Montreal, la spectacolul de sfârşit de an (15 iunie 2013), iar celălalt la Consulatul General al României la Toronto, cu ocazia sărbătoririi Zilei Iei (24 iunie 2013).
Dincolo de interviuri (Lucia Iaţic - Consul General al României la Montreal, Antonella Marinescu - Consul General al României la Montreal, Otilia Tunaru - coordonator Junimea Română, Claudia Mandl – profesoară de arte plastice şi arhitectul Dan Hanganu), telespectatorii din toată lumea au putut vedea recitând și cântând în limba română copii canadieni, cu dor de România, uneori la a patra generație după emigrare.
Două povești cu cântec de pe două continente (7 decembrie 2013)
Mariana Țurcanu este o solistă pop-rock-jazz româncă, originară din Basarabia, cunoscută deopotrivă pentru activitatea cu grupurile Colinda și Diamant - de dincolo de Prut - și cu fetele de la Secret (mai mult în Europa decât în România) cu care a și scos un prim disc, metal-rock.
Din 1993, și-a continuat cariera solo, ajungând să cânte până în Japonia (fără să uităm aici că a participat la Eurovision-ul de la Dublin, din 1994, în corul care l-a însoțit pe reprezentantul României, Dan Bittman!).
A înregistrat un disc în nume propriu, apoi – cu Redivivus din Craiova – i-a ajutat pe Sfincși să facă față contractelor în străinătate. Cu Ediție Specială a ajuns în Germania și, până la urmă, în Suedia. Nașterea celor doi copii a îndreptat-o spre alte meserii, dar a reușit să rămână aproape de muzică.
Am întâlnit-o la Stockholm, la puțin timp după finala Eurovision de la Malmo. Așa am aflat că fusese membră în juriul preselecției suedeze, având de ascultat peste 2500 de melodii. O experiență în culisele celebrului festival concurs care ar putea folosi și României.
Gilmar Oprișan, de loc din Bacău, este la rândul său un solist pop-rock, cu o activitate underground în România (deși a mai fost văzut prin emisiunile TVR, în urmă cu un deceniu).
Astăzi este stabilit la Toronto, în Canada, unde a emigrat alături de familie. Indiferent prin câte greutăți a trecut, muzica l-a făcut să renască. Nu a ajuns al doilea Bon Jovi, cum visa la un moment dat, în schimb - singur sau cu grupul pop-rock Nashpa Sound – a devenit un artist întâlnit frecvent pe afișele comunității românești din zona Toronto, cu două discuri la activ.
Mai mult, de curând a obținut un rol principal într-un musical – „Pigment a musical” – care urmează să fie jucat în săli nord-americane de renume. A nu se rata „Balada emigrantului” ilustrată în emisiune, dar nici clipul „Dacă”, două dintre piesele de rezistență ale primului său disc. Iar dacă de Sărbători sunteți în Canada, sigur veți prinde un concert de colinde, care acolo, departe de țară, au o altă rezonanță.